xcounter
#

Олег Коростельов про створення вітчизняного далекобійного ЗРК: розуміння потреби є, грошей поки немає, а Захід не допоможе

Питання чим замінювати застарілі радянські ЗРК залишається відкритим
Питання чим замінювати застарілі радянські ЗРК залишається відкритим
15487

Питання створення вітчизняного ЗРК середньої та більшої дальності поки не зрушило з місця

ДККБ "Луч" запропонувало два проекти ЗРК середньої та більшої дальності, з огляду на завершення експлуатаційних строків радянських комплексів вже у перспективі найближчих 5-10 років.

Але попри потребу лише у 40 млн доларів та двох років на створення комплексу з дальністю знищення цілей близько 100 км, та розуміння потреби створення вітчизняного ЗРК, поки грошей на цю розробку у державі не знайшлось.

Читайте також: В Одесу прибув фрегат ВМС Франції, крилаті ракети якого можуть "дістати" до окупованого Криму

Про це в інтерв’ю Defense Express розповів Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

"Те, що створення вітчизняного ЗРК середньої та більшої дальності є актуальним, поступово розуміють усі, включно з Міноборони. Але вся справа - у фінансуванні, від цього залежить все", - повідомив очільник ДККБ "Луч".

Водночас одним з варіантів створення вітчизняного ЗРК, теоретично, могла б бути співпраця із західними компаніями. Цей варіант дійсно дозволяє значно пришвидшити розробку комплексу та набути нових компетенцій завдяки партнерству. Проте за весь цей час жодна західна компанія не запропонувала розпочати спільну роботу над ЗРК середньої та більшої дальності.

"Щодо співпраці із закордонними виробниками зенітних ракетних комплексів, то за весь час ніхто нічого не пропонував. Ні MBDA, ні Safran, ніхто не пропонував щось робити разом.

Розмови навіть не було про те, що вони будуть постачати озброєння, а ми - обслуговувати. Не те, що про варіант спільної роботи, коли вони постачають, наприклад, ракету, а ми додаємо власний комплекс. Ніхто з такими пропозиціями не виходив, ані на ДККБ "Луч", ані на "Укроборонпром" взагалі. Думаю, причини прості - ринок, конкуренція та взагалі питання виживання компаній, як нашої, так і західних", - підкреслив Олег Коростельов.

Читайте також: "Шепетівський ремонтний завод" отримав партію шасі Tatra від чеської Excalibur Army для РСЗВ "Буревій"