xcounter
#

В Одесу прибув фрегат ВМС Франції, крилаті ракети якого можуть "дістати" до окупованого Криму

1627
Фрегат Auvergne ВМС Франції прибуває в Одесу, фото – прес-служба ВМС України
Фрегат Auvergne ВМС Франції прибуває в Одесу, фото – прес-служба ВМС України

Франція починає відкриту конфронтацію із РФ у Чорному морі та демонструє свою здатність "взяти під приціл" чутливі для Кремля об’єкти

До одного з причалів Одеського морського порту сьогодні, 24 грудня 2021 року ошвартувався фрегат FS Auvergne (D 654) Військово-Морських Сил Франції. Про це повідомляє прес-служба ВМС України.

Програма візиту цього корабля не розкривається. Прес-служба ВМС України наголошує, що ця зупинка в Одесі є першим заходом у морські води України фрегата FS Auvergne (D 654) з моменту його вводу в стрій ВМС Франції у 2018 році. В свою чергу нагадаємо, що цей корабель зайшов у води Чорного моря 14 грудня цього року.

Читайте також: Франція може запропонувати Індії купити атомні човни типу Barracuda
Фрегат Auvergne ВМС Франції прибуває в Одесу, фото – прес-служба ВМС України

Від Defense Express відзначимо, що особливість цієї ситуації – вперше за тривалий час Франція надіслала в Чорне море саме бойовий корабель типу "фрегат", що може виступати носієм крилатих ракет.

Фрегати ВМС Франції типу FREMM мають вертикальну пускову установку одразу на 16 комірок, із яких можна запускати крилаті ракети SCALP Naval із дальністю стрільби мінімум 1000 км.

Фрегат ВМС Франції FS Auvergne. На цьому фото з відкритих джерел можемо побачити зокрема у носовій частині корабля вертикальні пускові установки для запуску зокрема крилатих ракет SCALP Naval

Французький фрегат FS Auvergne не просто за своїм потенціалом перевищує окремо кожен із трьох російських фрегатів проекту 11356, що складають "ядро" надводних сил Чорноморського флоту РФ. Франція вперше у 2021 році демонструє РФ, що готова задіяти свої надводні платформи-носії крилатих ракет для стримування агресії Кремля в Чорноморському регіоні.

До цього моменту французькі ВМС демонстрували свою присутність в Чорному морі за допомогою своїх патрульних кораблів, тральників або ж розвідувального корабля Dupuy-de-Lôme.

Розвідувальний корабель Dupuy-de-Lôme ВМС Франції прямує у води Чорного моря, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, якщо опиратись на дані з відкритих джерел, росіяни вважають, що ВМС Франції і так грають "проти" РФ в Середземному морі, зокрема – що фрегати французького флоту начебто шпигують за кораблі Чорноморського флоту РФ біля берегів Сирії, і зібрані дані передають колегам із ВМС США.

Тим більш, нещодавно Франція та США і так уклали відкриту угоду про обмін розвідувальними даними про обстановку у водах морів, "чутливих" для Парижу та Білого Дому. І цей епізод росіяни самі схильні вважати як один із елементів ланцюжка прихованої воєнної конфронтації між РФ та Францією.

ВМС Франції в Середземному морі під час маневрів POLARIS 2021, найбільших у 2021 році, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо РФ піде в наступ з Криму, на Одесу та Чернігів - як діятимуть Збройні Сили України