xcounter
#

Оновлений комплекс "Нота" від компанії "Трител" став антидотом від російських систем РЕБ

І це лише частина його можливостей
Комплекс "Нота", до якого також включена багатофункціональна радіолокаційна станція з цифровою антеною решіткою від київського "Арсеналу"
Комплекс "Нота", до якого також включена багатофункціональна радіолокаційна станція з цифровою антеною решіткою від київського "Арсеналу"
31191

Комплекс "Нота" від компанії "Трител" відомий як перевірений засіб боротьби з безпілотними літальними апаратами та технічними засобами розвідки противника. "Нота" активно застосовується у ЗСУ. Також ці комплекси охороняють від ворожих дронів склади з боєприпасами. Але розробники зробили декілька значних кроків уперед, аби надати "Ноті" нові можливості.

Як повідомив Defense Express заступник директора ТОВ "Трител" Ігор Сенчило, нині комплекс "Нота" спроможний одночасно вирішувати одзавдання з виявлення технічних засобів розвідки та засобів РЕБ противника, здійснення заходів радіоелектронної протидії та передачі отриманих розвідувальних даних в єдине інформаційне середовище управління боєм.

Технічний директор компанії
Технічний директор компанії "Трител" Ігор Сенчило

З метою розширення можливостей з виявлення та забезпечення необхідного рівня оперативності та достовірності інформації до складу комплексу "Нота" ввведені різні за своїм фізичним принципом дії засоби розвідки – радіотехнічні (пасивні пеленгатори), радіолокаційні (станції "Сайгак" від корпорації "Арсенал"), звукометричні, оптоелектронні. Всі ці джерела об’єднано в єдину систему збору та обробки розвідувальної інформації.

Читайте також: ​Безпілотний AWAСS - Gekata від "Інфозахисту" піднялась у небо (фото)
Нота
Окремі складові комплексу "Нота"

Також для "Ноти", наголосив Ігор Сенчило, розробляється рішення з метою збору та обробки інформації з усіх технічних засобів розвідки, які є на полі бою, а не тільки тих, що є у складі комплексу "Нота".

"Я переконаний, що на сьогодні найголовніше як для виробників зброї, так і для наших силових структур, які беруть участь у бойових діях в ООС – це максимально грамотно та ефективно вирішити завдання з викриття радіоелектронної обстановки ворога.

Нота
Частина оновленого комплексу "Нота"

Ми повинні знати розташування як радіоелектронних засобів противника, їх типи та режими роботи, так і засобів вогневого ураження. Тільки у цьому випадку ми реально будемо розуміти, що ж саме нам загрожує і зможемо вибудувати адекватну стратегію у відповідь", наголосив заступник директора ТОВ "Трител" Ігор Сенчило.

Нота
Всенаправлені (кругові) антени комплексу протидії технічним засобам розвідки "Нота"

Він також підкреслив, що наші військові структури поки не повною мірою готові для застосування таких багатофункціональних комплексів, як "Нота".

Вітчизняний комплекс "Нота" активно застосовується у ЗСУ. Також ці комплекси охороняють від ворожих безпілотних апаратів військові склади з боєприпасами
Нота
Направлена антена комплексу протидії технічним засобам розвідки "Нота" на виставці "Зброя та Безпека"

Для їх ефективного використання доцільно створити окремі підрозділи в тактичній ланці, своєрідний "цифровий спецназ", який виявляє загрозу в середовищі радіоелектронної протидії та має засоби, щоб воювати у цьому спектрі: здійснювати розвідку, передавати необхідні дані командирам, подавляти ворожі системи тощо, вважать розробники системи "Нота".

Комплекс протидії БПЛА
Комплекс протидії БПЛА "Нота" на автомобільному шассі - бронемашині "Козак-2"

З урахуванням того, що сьогодні "Нота" має різні варіанти виконання – портативний, переносний, мобільний – зі встановленням на автомобільну базу тощо – для оснащення такого "цифрового спецназу" потрібно від трьох до чотирьох комплексів різних модифікацій для виконання всього спектру задач у тактичному угрупуванні військ.

Більше подробиць про оновлену "Ноту" та протидію російским засобам РЕБ – у новому номері журналі Defense Express #12 2021, який днями отримають передплатники.

Читайте також: Вбити дронів по-різному: проти української "Ноти" з "вогоньком" американська микрохвильовка та літаюча липучка