xcounter
#

Про що говорять фото з виробництва Су-35С та Су-57 у РФ, хто досі має навіть С-75М3 "Волхов" та інші новини тижня від Defense Express

16914
Виробництво літаків Су-35 та Су-57 на потужностях КнААЗ, весна 2024 року, стоп-кадр з пропагандистського відео
Виробництво літаків Су-35 та Су-57 на потужностях КнААЗ, весна 2024 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Російські літаки

Вийшла певна парадоксальна ситуація, коли російські пропагандисти ще у квітні 2024 року показали на відео лінію по виробництву літаків типів Су-35С та Су-57 на авіаційному заводі в місті Комсомольск-на-Амурє (КнААЗ), але кадри з того в деяких соцмережах з’явились тільки зараз.

Читайте також: Чому у США сперечаються щодо "машинного зору" для дронів і яка технологія вимагає нової концепції

Але незалежно від фактичного часу зйомки, ці кадри важливі одразу з кількох ракурсів. Ймовірно, це перші за весь час повномасштабної війни РФ проти України кадри з рашистської виробничої лінії по бойовій авіації, які опинились у відкритому доступі. І ці кадри заодно можуть демонструвати, що як мінімум в окремих моментах теза про тотальний перехід Росії на "рейки воєнного часу" може бути перебільшенням.

M109 проти 2С3М "Акация"

Увідкритому доступі можна знайти публікацію із рашистського журналу "Техника и вооружение", №2 за 2024 рік, в якій розповідається про випробування в СРСР трофейних самохідних артустановок M109 в базовому варіанті. Цікаво, що в обох випадках радянські спеціалісти порівнювали M109 із САУ 2С3М "Акация", і в обох випадках вони дійшли до висновку, що їх "изделие" краще, аніж західний зразок.

САУ 2С3
Рашистська САУ 2С3 "Акация", фото ілюстративне

Власне, саме через цей нюанс ми і вирішили звернути увагу на цю історію. Бо тут окремо цікаво виглядають й аргументи для оцінки, які вживали в цій історії росіяни, та які висновки вони потім робили з випробувань.

С-75М3 "Волхов" у Румунії

Впереліку потенційних донорів ЗРК Patriot для протиповітряної оборони України опинилась Румунія. Як повідомляють різні західні ЗМІ, після своєї розмови 7 травня із президентом США Джозефом Байденом президент Румунії Клаус Йоханніс сказав таке – "останні кілька тижнів йшла дискусія про те хто може відправити системи Patriot в Україну. Президент Байден згадав про це під час нашої зустрічі, і я сказав, що відкритий до обговорення".

ЗРК Patriot Румунія Україна
Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, осінь 2023 року, фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

При цьому очільник Румунії додав, що йому потрібно узгодити це питання із Вищою радою оборони країни, бо "є неприйнятним залишитись без ППО", і мовляв, треба зрозуміти, що можна буде отримати взамін. І він також наголосив, що Румунія в теорії може поставити ті Patriot, які уже доставлені на територію країни, але, однак, ще не стоять на бойовому чергуванні. Розповідаємо, як Румунія досі використовує навіть С-75М3 "Волхов".

САУ Zuzana

Зі Словаччини почали надходити не дуже позитивні новини, мовляв, уряд країни, що очолює відверто проросійський Роберто Фіцо, надав пріоритет у виконанні оборонних контрактів замовленню Азербайджану, а не Україні.

САУ Zuzana 2
САУ Zuzana 2

Мова йде про те, що Баку нібито замовив у чеської компанії Excalibur Army самохідні артилерійські установки Dita, стволи для яких були взяті із САУ Zuzana 2, що виготовляє словацька Konštrukta-Defence для України. Джерелом інформації є словацький політик Юрай Крупа, який знаходиться в опозиції до поточного уряду країни, він обіцяв порушити це питання на оборонному комітеті. Розповідаємо, що це за історія, що Словаччина віддала стволи від Zuzana 2 для України до Азербайджану для Dita.

Китай атакував австралійський вертоліт тепловими пастками

Міноборони Австралії офіційно повідомило про небезпечний інцидент який трапився 4 травня 2024 року у міжнародних водах Жовтого моря. Неназваний китайський винищувач, як йдеться у повідомленні, здійснив перехоплення вертольота MH-60R Seahawk ВМС Австралії та випустив перед ним теплові пастки.

Shenyang J-16
Shenyang J-16

Міністр оборони Австралії Річард Марлес також згодом додав, що скидання теплових пасток відбулось по курсу польоту на дальності 300 метрів та на 60 метрах вище за вертоліт. У результаті інциденту ніхто не постраждав, але такий засіб посилення конфронтації є вкрай небезпечним, бо цілком міг призвести до пошкодження гвинта гелікоптера та його падіння. Розповідаємо, як безкарність РФ знову стала прикладом.

Читайте також: Наземні роботи у ЗСУ - Міноборони розповіло, скільки платформ допущено до експлуатації у 2024 році