xcounter
#

Про особливість ракет Х-47М2 "Кинжал", гібридний ЗРК FrankenSAM вперше збив ціль та інші новини тижня від Defense Express

7223
9А310 ЗРК "Бук" з пусковими під RIM-7 Sea Sparrow (колаж, який навряд має щось спільне з реальністю)
9А310 ЗРК "Бук" з пусковими під RIM-7 Sea Sparrow (колаж, який навряд має щось спільне з реальністю)

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Знищення літака ДРЛВ А-50

Офіційне підтвердження знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Ил-22 від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного супроводжувалось й даними об'єктивного контролю, які дозволяють приблизно оцінити наскільки близько до лінії фронту необхідно було підтягти засіб ураження.

Читайте також: Тисячі дронів від Великої Британії для України поки не підкріплені контрактами - Breaking Defense

ЗРК Patriot А-50
Водночас наразі не оголошується чим саме були знищені ці літаки. Але збиття на таких відстанях ворожої авіації вже здійснювалось. Відому "Брянську різанину" у липні 2023 року здійснив саме з Patriot. Вважається, але не підтверджено, що він був використаний наприкінці грудня для знищення

одночасно трьох Су-34

, одного

Су-30 у районі Чорного моря та ще одного Су-34 на Мелітопольському напрямі

. Розповідаємо, як близько необхідно було розмістити Patriot для того, щоб збити А-50 над Азовським морем.

ТОС-2 "Тосочка" на полі бою

У відкритому доступі опинився знімок, з якого випливає, що український БПЛА зафіксував появу в зоні бойових дій на Луганщині російської самохідної вогнеметної системи ТОС-2 "Тосочка".

ТОС-2
ТОС-2 "Тосочка"

Це був перший випадок за весь час повномасштабного вторгнення, коли російська ТОС-2 "Тосочка" справді була зафіксована біля лінії фронту. До цього рашистські пропагандисти уже заявляли про використання цієї системи в боях проти ЗСУ, але підтвердження таким заявам не надходило. Розповідаємо детальніше про цей епізод.

ЗРК FramkenSAM

Збройні Сили України вперше використали перший із зразків гібридних ЗРК під загальною назвою FrankenSAM. Ним 17 січня, у ночі було збито літако-снаряд Shahed-136. Про це повідомив очільник міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін під час саміту у Давосі.

За його словами ціль була знищена на відстані 9 км. Водночас Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що під час цієї атаки ворог використав 20 літако-снарядів, які були запущені з району Приморсько-Ахтарська, 19 з них було знищено у межах Запорізької, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Кіровоградської областей.

Український "Пластун"

Російські пропагандисти у своїх соцмережах пишуть про одну з найбільш критичних проблем свого окупаційного війська — а саме зв’язок — і у цьому контексті відзначають, що значну роль на полі бою відіграють засоби радіоелектронної розвідки, які мають у своєму активі Сили оборони України.

"Пластун", фото з сайту компанії "Інфозахист"
"Пластун", фото з сайту компанії "Інфозахист"

І передусім окупанти скаржаться на роботу комплексу "Пластун" розробки української компанії "Інфозахист", акцентуючи не тільки на його характеристиках, а й на високому рівні насиченості цими системами вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Ракети "Кинджал"

Після того, як Міністерство внутрішніх справ України у січні повідомило про знищення загалом трьох бойових частин російських "гіперзвукових" ракет Х-47 "Кинжал" з'явилось припущення, що у РФ є проблема із їх надійністю. Бо зрештою мова йде про 15% лише офіційно продемонстрованих бойових частин, які не вибухнули, а у січні ворог запустив 20 ракет Х-47 "Кинжал".

бойова частина аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинжал"
Бойова частина Х-47 "Кинжал", фото — МВС України

Але Defense Express поспілкувався з фахівцями, які досліджують російське озброєння та отримав інформацію, що насправді така ситуація є не наслідком браку, а просто пов'язана з конструкторськими рішеннями російських розробників.

Читайте також: Пакистан заявив, що має гіперзвукову ракету: правда чи гонитва за модою