xcounter
#

Гібридний ЗРК FrankenSAM у ЗСУ вперше збив реальну ціль: близько п'яти вже розгорнуто - Камишін

9А310 ЗРК "Бук" з пусковими під RIM-7 Sea Sparrow (колаж, який навряд має щось спільне з реальністю)
9А310 ЗРК "Бук" з пусковими під RIM-7 Sea Sparrow (колаж, який навряд має щось спільне з реальністю)
25272

FrankenSAM є загальним проєктом з об'єднання радянських ЗРК та американських ракет, й перший тип вже успішно працює у Повітряних силах ЗСУ та знищує цілі

Збройні Сили України вперше використали перший із зразків гібридних ЗРК під загальною назвою FrankenSAM. Ним, сьогодні, 17 січня, у ночі було збито літако-снаряд Shahed-136. Про це повідомив очільник міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін під час саміту у Давосі.

За його словами ціль була знищена на відстані 9 км. Водночас Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що під час цієї атаки ворог використав 20 літако-снарядів, які були запущені з району Приморсько-Ахтарська, 19 з них було знищено у межах Запорізької, Миколаївської, Одеської, Дніпропетровської, Кіровоградської областей.

Читайте також: Німеччина надала новий пакет допомоги та законтрактувала додаткові БМП Marder й зенітні Gepard

Також він зазначив, що із загального портфеля проєкту FrankenSAM вже приблизно п'ять таких систем і ці системи вже розгорнуті. Але, як розповів Олександр Камишін, попри інтеграцію вже наявних компонентів, успішному бойовому застосуванню передував цикл випробувань, при цьому перший випробувальний пуск не був успішний. Але завдяки професійності українських та американських виробників ЗРК був доведений до повної боєздатності.

Зазначимо, що міністр не оголосив назву самого ЗРК, а також з яких компонентів був зібраний. Нагадаємо, що публічно відомо про три проєкти FrankenSAM: з ракетами AIM-9M на невідомій пусковій, з ракетами AIM-7/RIM-7 на ЗРК "Бук", а також ракети та пускові Patriot з українською РЛС. Нагадаємо, що про передачу першого такого ЗРК неоголошеного типу стало відомо наприкінці жовтня 2023 року.

На фоні цього можливо лише припустити, що першим FrankenSAM, який вже має на рахунку збиту ціль є саме проєкт з AIM-7/RIM-7 на ЗРК "Бук". Він став перший відомим, більше того, він може мати дальність знищення цілей до 20 км.

RIM-7
RIM-7

Водночас AIM-9M, якщо брати відомі дані щодо американського ЗРК MIM-72 Chaparral, який також використовував трохи адаптовані AIM-9, то він мав дальність знищення до 5 км. Але дальність у 9 км вважається досяжною для пуску з землі для останньої версії AIM-9X, яка також інтегрована до NASAMS.

У будь-якому випадку, не лише поява, а й успішне бойове застосування FrankenSAM означає те, що вирішується питання де брати ракети до радянських ЗРК. Бо з кожних їх запуском їх більше не стає, а єдиною країною де виробляються зенітні ракети до того ж "Буку" є РФ. Тому інтеграція до них AIM-7/RIM-7 є надважливим.

Також це стосується й інших радянських систем. Бо зрештою ЗРК з AIM-9 з дальністю у 5 км є прямим аналогом радянського ЗРК "Стріла-10". А поява FrankenSAM з ракетами та пусковими Patriot, але з українською РЛС дає можливість значно збільшити кількість не лише найбільш далекобійних ЗРК, але й комплексів протиракетної оборони для знищення балістичних ракет.

Читайте також: Скільки у Франції далекобійних бомб AASM Hammer та чи є вони дефіцитними