xcounter
#

Німеччина надала новий пакет допомоги та законтрактувала додаткові БМП Marder й зенітні Gepard

6528
Gepard
Gepard

Заплановане збільшення допомоги Україні озброєнням від Німеччини до 7 млрд євро на рік вже втілюється у життя

Уряд Німеччини оновив публічний перелік озброєння, який передається Україні, відповідно до нього ЗСУ за останній тиждень були посилені бронетехнікою, дронами та іншим озброєнням та військовою технікою.

Зокрема було передано 8 бронетранспортерів, 5 бронеавтомобілів, 25 розвідувальних дронів RQ-35 Heidrun, 50 терміналів супутникового зв'язку, боєприпаси до Leopard 1, засоби розмінування, додатковий автотранспорт, шоломи та прожектори.

Читайте також: Скільки у Франції далекобійних бомб AASM Hammer та чи є вони дефіцитними

RQ-35 Heidrun
RQ-35 Heidrun

Водночас перелік від німецького уряду також містить й відомості про укладання контрактів з виробниками. І він також був оновлений. Зокрема замовлено 20 додаткових БМП Marder, а також 15 самохідних зенітних установок Gepard.

Строки виконання контрактів не оголошуються, але важливий сам факт контактування нового озброєння для ЗСУ. При цьому в обох випадках мова вочевидь мова йде про відновлення старих машин й для Gepard це перший випадок, коли таке відновлення було замовлене.

Також зазначимо, що канцлер Олаф Шольц анонсував, що у 2024 році Німеччина значно збільшить допомогу Україні і лише на озброєння буде виділено 7 млрд євро. Це доволі значне збільшення після виділення впродовж 2023 року 5,4 млрд євро та 2 млрд євро у 2022 році.

А це означає, що Німеччина активніше буде залучати власні оборонні потужності заради передачі озброєння Україні та розгойдуванню маховика власного оборонно-промислового комплексу. Зрештою так саме здійснили й США, коли завдяки програмі USAI, збільшували виробництво власного озброєння, яке передається Україні.

Як саме будуть витрачені додаткові кошти наразі складно прогнозувати, але Німеччина вже активно збільшила виробництво ЗРК IRIS-T та РЛС TRML-4D. Й такі німецькі компанії, як Hensoldt оголосила, що впроваджує інший підхід, коли виробництво систем збільшується зокрема за рахунок відмови від задоволення індивідуальних забаганок клієнтів й переходу до масового виробництва.

TRML-4D
TRML-4D

Водночас саме такий підхід зрештою мають реалізувати й бронетанкові німецькі гіганти, бо ситуація, коли

капітальний ремонт двох Leopard 2A4 займає дев'ять місяців

не витримує жодної критики.

Читайте також: РФ 15 років шукала покупця на проблемні "індійські" Су-30К, поки не продала Ефіопії