xcounter
#

Нові ракети для ЗСУ, смерть "Кузнецова" і "Нахимова" та чи дістане HIMARS до аеродромів в Білорусі: новини й події тижня війни від Defense Express

15431
Ілюстративне фото Су-34 РФ
Ілюстративне фото Су-34 РФ

Про проблеми росіян з їхніми кораблями, нові ракети для України та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня (2-8 січня), короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Бити крилатими ракетами p C-130

Наприкінці 2022 року в профільних виданнях НВАК Китаю із деяким інтервалом вийшло одразу дві публікації, присвячені проекту Rapid Dragon по запуску крилатих ракет типу AGM-158 із військово-транспортних літаків типів C-130 або ж C-17. Їх зміст суперечить одна одній, що є доволі симптоматичним, пише в своєму огляді Jamestown Foundation.

Читайте також: САУ Archer для України досі у процесі планування: прем'єр-міністра Швеції дотиснули питанням чому ця артсистема ще не в ЗСУ

c-130 rapid dragon
Запуск крилатих ракет AGM-158 із транспортного літака C-130 в рамках проекту Rapid Dragon, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Пекін поки не знає, як реагувати – або ігнорувати, що США уміють запускати крилаті ракети із C-130, або ж сприймати дії американських військових з усією серйозністю.

Смерть російських кораблів

Російський ВПК зазнав невдачі при спробі модернізувати та повернути в стрій ВМФ РФ єдиний авіаносець "Адмирал Кузнецов" та атомний ракетний крейсер проекту 1144 "Адмирал Нахимов".

"Адмирал Кузнецов"
Рашистський авіаносець "Адмирал Кузнецов" стоїть на перманентному ремонті, фото ілюстративне

Відповідно, ці кораблі можна вважати втраченими для російського флоту, оскільки рівень проблем з їх технічним станом виявився значно вищим, аніж вважалось раніше. Тож схоже, що "Адмирал Кузнецов" та "Адмирал Нахимов" рашистів без "Нептуна" підуть вслід за "Москвою"...

Ракети для України від США

Новий оборонний пакет від США цікавий не тільки тим, що в ньому таки з’явилися довгоочікувані БМП Bradley, але й аж двома ракетами, які вперше отримають наші Збройні Сили – Sea Sparrow та Zuni.

Передусім, що варто сказати в контексті постачання цих ракет – це те, що в США, з огляду на успішну інтеграцію протирадіолокаційної ракети HARM в радянські винищувачі, вирішили продовжити цю традицію і з іншими ракетами, а також з керованими авіабомбами JDAM.

Пуск ракет Zuni
Пуск ракет Zuni

Щодо безпосередньо ракет, які є в новому пакеті, то одна з них, а саме Sea Sparrow, допоможе вирішити проблему дефіциту ракет ЗРК "Бук", і в ЗМІ вже навіть підказали, як саме ці ракети могли б бути адаптовані під радянську зброю. Водночас цікавою є й ракета Zuni з 50-х, яких в новому пакеті 4000 одиниці.

РФ почала перекидання авіаційного угруповання до Білорусі та вже приготувала резервні аеродроми

РФ здійснює розгортання авіації у Білорусі, відповідно до повідомлення спільноти "Беларускі Гаюн" на аеродром "Мачулищі" під Мінськом вже почали сідати літаки російських так званих "ВКС", а також мінімум дев'ять вертольотів Ми-8 та Ми-24, на деяких з яких нанесені Z-юкви.

Варто нагадати, що 5 січня міноборони Білорусі оголосило про проведення спільних з РФ льотних навчань без оголошення строків та кількості машин. І на жаль, але саме створення авіаційного угрупування є одним з доволі важливих маркерів підготовки до вторгнення.

Рашисти вигадали новий "захист" від "бавовни" для кораблів з "Калібрами"

Увідкритому доступі з’явився новий супутниковий знімок акваторії тимчасово окупованого Севастополя, де зараз базуються кораблі та підводні човни Чорноморського флоту РФ.

На цьому знімку видно, що рашисти встановили додаткове бонове загородження, яке в теорії має завадити проходу катерів-камікадзе, що уже раніше атакували кораблі ЧФ РФ. Окрім того, в гавані постійно патрулює як мінімум один корвет проекту 22160, озброєння якого "посилено" сухопутним ЗРК "Тор" на вертолітному майданчику. Про це пише OSINT-аналітик H I Sutton.

Читайте також: Білорусь підняла на навчання танковий батальйон та знову відпрацьовує форсування