xcounter
#

САУ Archer для України досі у процесі планування: прем'єр-міністра Швеції дотиснули питанням чому ця артсистема ще не в ЗСУ

САУ Archer
САУ Archer
5263

Теперішній прем'єр-міністр Швеції критикував минулий уряд за непостачання САУ Archer до України, а тепер сам змушений виправдовуватись

Уряд Швеції не зняв питання щодо відправки колісної самохідної артилерійської установки Archer до України й це питання знаходиться на опрацюванні. Про це повідомив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон [Ulf Kristersson].

Ця заява пролунала під час безпекової конференції Folk och Försvar ("Люди та оборона") на питання видання Aftonbladet, чому Крістерссон жорстко критикував минулий уряд за ненадання Archer до України, але після того, як у жовтні очолив кабінет міністрів не прийняв відповідне рішення під час передачі останнього пакету збройної допомоги.

Читайте також: Білорусь підняла на навчання танковий батальйон та знову відпрацьовує форсування
САУ Archer

За словами очільника шведського уряду цієї САУ не було визнано пріоритетом з боку України. Але як пише видання з посиланням на політика з іншої партії Петера Гульквіста, який був міністром оборони при минулому уряді, Archer був предметом перемовин між міністерствами оборони України та Швеції. Більше того, зацікавленість в Archer була оголошена на офіційному рівні міністром закордонних справ України Дмитро Кулебою ще літом.

Залишаючи за дужками політичні баталії у Швеції, можливо лише констатувати, що САУ Archer залишається у статусі "можлива на передачі", зокрема, як й листопад минулого року, коли Стокгольм передав пакет озброєння на 287 млн доларів.

САУ Archer

Нагадаємо, що САУ Archer відноситься до найбільш сучасних артсистем у світі з повною автоматизацією всіх процесів, коли екіпаж взагалі не торкається снарядів, окрім під час заряджання. Це надсучасна система 155-мм калібру, з довжиною ствола 52 калібри, що дозволяє вести вогонь на дальності до 40-50 км. Тотальна цифровізація всіх систем дозволяє їй вийти на позицію відстріляти серію снарядів та покинути позицію до того, як перший з них розірветься на позиції противника.

Водночас треба враховувати, що подібна автоматизація все ж таки робить цю САУ специфічною. Це доволі точний інструмент контрбатарейної боротьби та "хірургічних" ударів високоточним озброєнням у режимі "маневр-вогонь-маневр". І Archer концептуально не створений для того, щоб завалювати ворога снарядами у режимі 24/7 навіть банально через те, що боєкомплект САУ складає 21 снаряд, а можливості вести вогонь "з ґрунту" немає.

Читайте також: Німеччина хаотично шукає 40 БМП Marder для ЗСУ, бо постачання цих машин до останнього тримали "в секреті"