xcounter
#

Німеччина хаотично шукає 40 БМП Marder для ЗСУ, бо постачання цих машин до останнього тримали "в секреті"

17068
Німецькі БМП Marder, фото ілюстративне
Німецькі БМП Marder, фото ілюстративне

Тепер Німеччина шукає способи, як же "викрутитися" з цієї ситуації, щоб вчасно поставити Україні обіцяні машини

Німеччина пообіцяла передати України 40 одиниць БМП Marder – і тепер хаотично шукає, а звідки вона зможе "забрати" ці обіцяні машини, розповідає видання SPIEGEL. Так, річ у тім, що після повідомлення про постачання цих БМП Україні, у Німеччині військові та політики з безпеки стали думати, а хто ж забезпечить постачання цих БМП: безпосередньо Бундесвер чи промисловість?

Тут у SPIEGEL згадують, що, наприклад, німецька компанія Rheinmetall все ще має на складах близько 60 "вільних" списаних БМП Marder, але вони не встигнуть модернізувати їх всіх так швидко, як цього хоче федеральний уряд Німеччини, щоб встигнути поставити 40 машин до кінця березня 2022 року.

Читайте також: Заочна "битва" БМП: німецький Marder проти американського Bradley - коли увагу треба звертати на дійсно важливі речі

Щодо безпосередньо Бундесверу, то німецька армія має на озброєнні близько 370 БМП Marder, і низка з них мають бути відремонтовані перед розгортанням – оперативна готовність цих машин у війську станом на кінець листопада 2022 року становила всього 62%, а близько 60 машин використовуються як "донор" запчастин. Тут ми ще можемо згадати, що ситуація з БМП у німецькому війську ускладнюється після того, як Бундесвер відмовився від замовлень нових БМП Puma після епічного провалу на навчаннях, коли всі 18 машин просто вийшли з ладу.

БМП Puma
БМП Puma

І пояснення, чому в німецькій "оборонці" настільки хаотично шукають 40 БМП Marder для України, доволі просте – це пов’язано передусім з довгим "мовчанням", коли Німеччина, так би мовити "за зачиненими дверима" узгоджувала плани постачання бронемашин з США і Францією, які у свою чергу виділили для ЗСУ БМП Bradley та легкі колісні танки AMX-10RC відповідно.

План тримався в таємниці аж до спільного пресрелізу канцлера Шольца і президента Байдена – наприклад, німецькі бронетанкові війська лише в середині минулого тижня були "смутно поінформовані", що після довгих місяців відмов Німеччина зрештою дала "зелене світло" на постачання БМП Marder. Тому ані армія, ані промисловість до останнього не могли планувати, звідки ж ці машини "поїдуть" в Україну.

Читайте також: Греція запропонувала гарний варіант, як замість радянських БМП-1 ЗСУ можуть отримати німецькі Marder