xcounter
#

Чи є варіант, за якого ЗСУ можуть масово ударити ракетами HARM по рашистським С-300

9007
Можливий формат запуску AGM-88 HARM із МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, рендер ілюстративний, наводить видання Calcalist
Можливий формат запуску AGM-88 HARM із МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, рендер ілюстративний, наводить видання Calcalist

Або як одна із країн НАТО бачить перспективи утилізації рашистської ППО та можливості наших літаків

Румунський портал Defense Romania вирішив присвятити окрему публікацію тому, як наші Повітряні Сили застосовують протирадіолокаційні ракети AGM-88, отримані в рамках військової допомоги від США, для знищення зенітно-ракетних комплексів окупаційних військ армії РФ.

Для самих румунів роздуми на таку тему мають цілком прикладний характер, бо вони ще визначаються із найбільш оптимальним форматом застосування своїх F-16. Вони розуміють, що виключно dog fight в стилі Другої світової – "трохи не те", для чого вони купили свої винищувачі, але от як найкраще використовувати свої F-16 – ще перебирають варіанти.

Читайте також: Як літаки ЗСУ адаптували під JDAM, і як такими бомбами битимуть по рашистам
AGM-88 HARM, прикріплена до МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, вересень 2022 року, фото з відкритих джерел

В своїх роздумах автори Defense Romania виходять з наступного. Вони вказують, що ракети AGM-88 можуть "відстрілюватись" та засікати ціль у декількох режимах, котрі забезпечують ефективне знищення цілей противника, що має радіолокаційне випромінювання. Екіпажам рашистських ЗРК "Тор" не пощастило апріорі, бо там на одному шасі одночасно розміщено і РЛС, і пускові установки для зенітних ракет.

Обслузі рашистських С-300, наприклад в модифікації ПС – "трохи простіше": комплекс може мати до чотирьох пускових установок 5П85, радіолокатор виявлення 5Н64, радіолокатор «підсвітки» та наведення на ціль 5Н63; для збільшення автономності можуть придаватись РЛС типу 36Д6 або 16Ж6. Відповідно, є ймовірність на рівні "російської рулетки", що при влучанні AGM-88 HARM хтось із орків зі складу обслуги таки виживе.

Рашистські ЗРК С-300, ілюстративне фото довоєнних часів

Далі автори Defense Romania перед собою таке питання – чи наважиться наша бойова авіація на масований удар по рашистським зенітно-ракетним комплексам із використанням AGM-88 HARM. І дають відповідь – ні, більш ймовірнішими є операції по локальній "зачистці" російської ППО в окремих районах, щоб "прокласти" шлях нашим літакам для ураження конкретної цілі.

Мовляв, в розпорядженні ЗСУ не настільки багато літаків, щоб ними ризикувати. А керівництво армії РФ достатньо боягузливе, щоб вмикати в роботу всі свої наявні засоби ППО, і так "світити" цілі для масованого застосування "Хармів" по рашистським ЗРК.

Су-27 Повітряних Сил ЗСУ із протирадіолокаційними ракетами AGM-88 HARM, вересень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Але з цього може виникати наступний парадокс. Сам факт наявності протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM в розпорядженні нашої бойової авіації може виступати "стримуючим фактором" для рашистів.

Як і в плані роботи армійської ППО, що має прикривати свої війська. Так і для екіпажів С-300, що звикли обстрілювати наші міста лише за умови, що у відповідь "не прилітає". Але ж так буває не завжди, як показала вчорашня "бавовна" в Брянску.

Пуск AGM-88 HARM з МіГ-29, серпень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Білорусь за 11 років так і не виконала свій план на десять батарей ЗРК "Тор-М2К"