xcounter
#

"Нептун" для Індонезії, Т-64 "Краб" без помилок РФ та новий "Положеніє-2": події тижня від Defense Express

6534
"Нептун" для Індонезії, Т-64 "Краб" без помилок РФ та новий "Положеніє-2": події тижня від Defense Express

За "Нептуном" вже шикуються іноземні армії, новий комплекс "Положеніє-2" виявив 100% цілей під час випробувань, а Defense Express дізнався подробиці модернізації Т-64 "Краб", яку розробляє ХКБМ: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Новий "Положеніє-2"

Пресслужба ДК "Укроборонпром" повідомила про успішне завершення ще однієї частини полігонних кваліфікаційних випробувань нового комплексу РАЗК 1АР1 "Положеніє-2".

Читайте також: Як Україна буде контролювати Чорне море: світовий досвід та власні технології

Установчий зразок автоматизованого звукометричного комплексу розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів, в рамках виконання ДОЗ-2020 тестувався на Яворівському військовому полігоні.

РАЗК 1АР1
РАЗК 1АР1 "Положеніє-2" виробництва ДП "Львівський державний завод "ЛОРТА"

Під час випробувань РАЗК виявляв роботу 152-мм гаубиці Д-20 та 120-мм міномету 2Б11. За результатами тестів було відзначено, що апаратура нового комплексу повністю працездатна та виявила 100% цілей, зокрема, розривів.

"Нептун" для Індонезії

Ринок Індонезії, з огляду на заплановане збільшення коштів, які ця країна може витратити на закупівлю різного озброєння, є досить цікавим для багатьох світових виробників озброєння. У тому числі й для українських компаній.

Протикорабельний комплекс
"Нептун" починає "крокувати" світом

І в цьому напрямку для нас є дуже позитивні новини. Як нам розповіли представники ДП СЗТФ "Прогрес", після тривалих перемовин компанії вдалося переконати індонезійську сторону в перевагах низки українських зразків озброєння.

Без зайвих слів кажемо, що з Індонезією підписано Меморандум про укладення контракту на постачання берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" від ДержККБ "Луч".

Таким чином, Індонезія може стати першим закордонним покупцем "Нептуна", який 23 серпня 2020 року було прийнято на озброєння Збройних сил України.

Разом з тим, крім "Нептуна", Індонезія також зацікавлена придбати й інше українське озброєння...

Справжній Т-64 "Краб"

Модернізація основного бойового танка Т-64, яка проходить під назвою "Краб" та виконується "Харківським конструкторським бюро машинобудування ім. Морозова", буде симбіозом найкращих рішень, які застосовуються у серійних машинах та бойового застосування танків на Донбасі. В ньому також уникненні всі помилки, яких досягли у РФ під час модернізації Т-72 та Т-90.

Т-64
Яким буде справжній "Краб"?

Defense Express зібрав докупи всі публічні та відкриті подробиці проекту, після того, як на фоні корпусу Т-64Б, до якого "прилаштували" башту від Т-55АГМ, генеральний конструктор ХКБМ Володимир Жадан розповів про проект "Краб".

По-перше, достеменно стало відомо, що ніякого відношення ця башта до "Крабу" не має. Чому саме в такій дивний спосіб на ХКБМ вирішили продемонструвати прогрес у розробці - окреме запитання.

Башта Т-55АГМ на корпусі Т-64Б
Башта Т-55АГМ на корпусі Т-64Б

Загалом, вся суть модернізації "Краба", як і будь-якої модернізації військової техніки, полягає у значному підвищенні бойової ефективності та надійності шляхом внесення мінімальних змін.

У випадку з Т-64 "Краб", завдання полягає у використанні найбільш вдалих та відпрацьованих рішень та недопущення зменшення інших характеристик. Тому найбільш вірогідно Т-64 "Краб" буде виглядати наступним чином...

Українські двигуни проти російського "Охотника"

Очільник турецької оборонної компанії Baykar Makina Сельджук Байрактар оголосив, що його компанія почала інтенсивні роботи по розробці безпілотного винищувача MIUS.

Турецький безпілотник
За своїми тактично-технічними вимогами перспективний дрон MIUS зможе цілком ефективно протистояти російському БПЛА "Охотник", черговій "чудо-зброї" РФ

В Baykar Makina хочуть завершити розробку свого безпілотного винищувача до 2023 року. Перспективний дрон планують складати виключно із компонентів турецького виробництва, за винятком силової установки.

Як силову установку для безпілотного винищувача MIUS планують використати український авіаційний двоконтурний турбореактивний двигун АИ-25.

Двигун АИ-25
Двигун АИ-25. Такі силові установки використовуються зокрема на літаках L-39 "Альбатрос"

Вперше про розробку перспективного турецького безпілотного винищувача Defence Express сповіщало у квітні 2020 року. Відомо, що до майбутнього дрона поставлені наступні тактико-технічні вимоги:

  1. Безпілотний літак-винищувач максимальною вагою до 3,5 тонн має підніматися на висоту понад 12 км і виконувати політ тривалістю до 5 годин;
  2. Управління - за допомогою супутникових систем;
  3. Маса озброєння чи корисного навантаження - до 1 тонни. Безпілотник повинен знищувати як наземні, так і повітряні цілі;
  4. Швидкість польоту - понад 900 кілометрів на годину.

За такими параметрами майбутній безпілотний винищувач MIUS цілком зможе протистояти перспективному російському БПЛА "Охотник", що має польотну масу одразу 25 тонн, та може діяти лише в парі з винищувачем Су-57, іншою російською "чудо-зброєю".

Неймовірне з сюрпризами

19 грудня 2020 року на полігоні Юма (Yuma Proving Ground) в американському штаті Аризона відбувся черговий етап випробувань в рамках програми Extended Range Cannon Artillery (ERCA). Модифікація САУ M109 Paladin з 155-мм гарматою з довжиною ствола у 58 калібрів здійснила постріли снарядами великої дальності Excalibur.

Артилерія
Програма Extended Range Cannon Artillery (ERCA) має кардинально оновити можливості ствольної 155-мм артилерії

Армія США активно працює над тим, щоб розширити дальність дії своєї артилерії. Це потрібно, щоб у таких суперників як Росія вже у найближчому майбутньому не було жодних переваг на полі бою.

Нові заходи та проєкти США здійснюють в рамках низки програм, одна з яких має назву Extended Range Cannon Artillery (ERCA). Вона має на меті кардинально оновити можливості ствольної 155-мм артилерії американської армії. Деталі про випробування – в матеріалі Defense Express.

Гарної неділі!

Читайте також: Україна буде експортувати авіаційні ракети Р-27: конкуренти затихли