xcounter
#

Новий комплекс "Положеніє-2" виявив 100% цілей під час випробувань

17740
РАЗК 1АР1 "Положеніє-2" виробництва ДП "Львівський державний завод "ЛОРТА"
РАЗК 1АР1 "Положеніє-2" виробництва ДП "Львівський державний завод "ЛОРТА"

Наразі РАЗК проходить полігонні кваліфікаційні випробування установчого зразка

Прес-служба ДК "Укроборонпром" повідомила про успішне завершення ще однієї частини полігонних кваліфікаційних випробувань нового комплексу РАЗК 1АР1 "Положеніє-2".

Установчий зразок автоматизованого звукометричного комплексу розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів, в рамках виконання ДОЗ-2020 тестувався на Яворівському військовому полігоні.

Читайте також: Справжній Т-64 "Краб", без помилок РФ: симбіоз "Булата", Т-64 зразка 2017 та Т-84
Положеніє-2
Апаратна машина РАЗК 1АР1 "Положеніє-2" під час військового параду на честь Дня Незалежності України у Києві. 24 серпня 2018 року

Під час випробувань РАЗК виявляв роботу 152-мм гаубиці Д-20 та 120-мм міномету 2Б11. За результатами тестів було відзначено, що апаратура нового комплексу повністю працездатна та виявила 100% цілей, зокрема, розривів.

На наступному етапі планується продовжити полігонні випробування для забезпечення виконання вимог Програми та методики їхнього проведення у повному обсязі.

Положеніє-2
Звуковий сенсор розвідувального автоматизованого звукометричного акустичного комплексу "Положеніє-2"

Нагадаємо, РАЗК "Положеніє-2" є подальшим та покращеним розвитком звукометричного комплексу АЗК-7, що був створений фахівцями СКБ "Молнія" (Одеса, Україна) ще в радянські часи. У 2013 році його було прийнято на озброєння ЗСУ, проте надалі, через проблеми з імпортозаміщенням, постачання у військо так і не було здійснено.

У склад вітчизняного комплексу входять: апаратна машина на базі багатоцільового транспортера МТ-ЛБу, три акустичні бази, дев’ять високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо.

Звукова інформація обробляється комп'ютером, який встановлює координати артилерійських позицій противника, а також місця розривів снарядів і мін, випущених власною артилерією. Ці дані надалі передаються закритими каналами зв’язку і відображається в онлайн-режимі на екрані оператора та цифровому планшеті артилерійського командира.

Положеніє-2

РАЗК забезпечує виявлення цілей на дальності до 35 км, коригування вогню своєї артилерії до 15 км. Час визначення координат не більше 5 секунд. Кількість прийнятих сигналів пострілів і розривів - до 50 у хвилину. Кількість оброблюваних цілей до 100.

Залежно від покладених на нього завдань, комплекс може випускатися в п'яти модифікаціях. За розробку та виробництво "Положеніє-2" наразі відповідає Державне підприємство "Львівський державний завод "ЛОРТА".

Читайте також: "Мотор Січ" освоїла виробництво лопатей для Мі-8 та Мі-24: відбулись перші випробування