xcounter
#

Які втрати в авіації РФ доводять супутникові знімки, дрон на оптоволоконні та інші новини тижня від Defense Express

Авіабаза "ВКС" РФ у окупованих Саках у Криму (фото: Sentinel)
Авіабаза "ВКС" РФ у окупованих Саках у Криму (фото: Sentinel)
4288

За тиждень що минув найцікавішими для наших читачів виявились результати моніторингу супутникових знімків авіабаз РФ, дійсно небезпечна новація ворожих FPV-дронів, фортифікаційна справа, а також обслуговування дійсно рідкісних танків у ЗСУ

Традиційно на вихідних Defense Express пропонує ознайомитись з оглядом подій та матеріалів тижня що минув, які найбільш зацікавили наших читачів.

Які втрати "ВКС" РФ у Су-34 показали супутники

Команда OSINT-дослідників ресурсу Dnipro провела аналіз супутникових знімків авіабіаз так званих повітряно-космічних авіабаз РФ й прийшла до висновку, що мінімум шість фронтових бомбардувальників Су-34 не повернулись на свої бази.

Читайте також: РФ збільшує кількість ударів новими УМПБ Д-30СН: били по Мирнограду у 30 км від фронту
Су-34
Су-34

Водночас це не всі втрати ворога, бо були проаналізовані знімки за останні два тижні лютого 2024 року, а ці літаки активно збивали й у березні, після чого небо на певний час взагалі стало чистим від ворожої авіації. Окрім того, були проаналізовані не всі авіабази, де ці літаки можуть базуватись у відносній близькості до України.

FPV-дрон на оптоволоконні

Саме на цьому тижні стало публічно відомо, що ворог вже використовує FPV-дрони з використанням волоконно-оптичного кабелю для передачі зображення та керування. Це дуже загрозлива ситуація, бо РЕБ стає безпорадним проти таких дронів, бо всі сигнали йдуть через дріт, більше того, якість зображення краща та й засікти позицію ворожого оператора засобами радіоелектронної розвідки стає неможливим.

FPV-дрони оптоволокно
FPV-дрони з оптоволокном

Водночас поки цей випадок залишається єдиним відомим, а з огляду на обговорення цієї теми, то у її життєздатність вірять далеко не всі. З іншого боку факт використання такого дрона залишається фактом, а можливість використання оптоволокна для далекобійних боєприпасів не підлягає сумніву. Наприклад, ПТРК Spike LR2 від Rafael спокійно витягує за собою такий дріт на 5,5 км.

Скільки у ворога на зберіганні А-50

Ще один результат аналізу супутникових знімків військових об'єктів на території РФ показав скільки у рашистів залишилось ресурсів для відновлення літаків далекого радіолокаційного виявлення А-50.

На це питання дало відповідь фото з орбіти летовище "Иваново-Северный" в Івановській області РФ, де дислокується 2457-а база бойового застосування літаків ДРЛВ. При цьому роздільна здатність сучасних супутників дозволяє роздивитись навіть такі деталі, а чи оснащений двигунами конкретний літак, чи став донором.

Як РФ збільшила свої інженерні війська

У Кремлі ще восени 2022 року почали збільшувати кількість інженерних військ, задачею яких було створення укріплень. Й з п'яти нових інженерних полків одразу три були кинуті на формування суцільної лінії оборони на Запорізькому напрямку.

Більше того, окрім штатних інженерних полків ворог формував ще й так звані інженерно-саперні "добровольчі" батальйони. Також у доволі ґрунтовному дослідженні того, як рашисти змогли збудувати потужні укріплення, розглядаються випадки використання ворожих інженерних підрозділів не лише у обороні, а й наступі, а також їхня техніка та озброєння.

Обслуговування у ЗСУ танку M-55S

5-а окрема танкова бригада ЗСУ показала обслуговування танків M-55S, які є модернізацією Т-55, які були отримані від Словенії ще у 2022 році. Ці машини отримали британську 105-мм гармату L7 замість Д-10ТС2 калібру 100 мм, нову систему управління вогнем, динамічну броню від ізраїльської Elbit System та інші удосконалення.

M-55S
M-55S у ЗСУ

Водночас спочатку ці машини були помічені у 47-й окремій механізованій бригаді, яка тепер озброєна американськими Abrams. При цьому кількість отриманих M-55S у 28 одиниць говорить про те, що навряд цей неповний танковий батальйон додатково розбивали між бригадами й тому скоріше говорить про перетасування техніки між різними підрозділами.

Читайте також: Якісний супутниковий знімок авіазаводу у Таганрозі доводить можливість ураження ще одного російського А-50