xcounter
#

Танкісти ЗСУ показали обслуговування рідкісного M-55S від Словенії (фото)

35939
 Танк M-55S зі складу 5-ої ОТБр, весна 2024 року, фото – прес-служба бригади
Танк M-55S зі складу 5-ої ОТБр, весна 2024 року, фото – прес-служба бригади

Коли такі машини були отримані, і чим вони особливі

Прес-служба 5-ої окремої танкової бригади опублікувала фотографії з процесу технічного обслуговування своїх машин, і там ми можемо побачити рідкісний M-55S, отриманий від Словенії наприкінці 2022 року.

Танки цього типу в строю ЗСУ взагалі доволі рідко "світились" в публічному обороті, що робить ці фотографії від прес-служби 5-ої ОТБр по-своєму важливими та цікавими. Тим більш, так ми можемо побачити непряме свідчення того, що M-55S також використовуються для відсічі російським загарбникам.

Читайте також: Швеція нарешті стала членом НАТО та поклала край понад сторічному нейтралітету

Крім того, можемо пригадати епізод зразка серпня 2023 року, коли рашисти "Ланцетом" добили свій же Т-90М "Прорив" і видали його за словенський M-55S.

Варто також зазначити, що на початку січня 2023 року танки M-55S від Словенії були також зафіксовані на фотографіях з навчань 47-ої бригади. Чи використовуються зараз ці танки в складі 47-ої бригади, і чи є ще ці машини в інших з’єднаннях крім 5-ої ОТБр – наявні у відкритому доступі дані про це не говорять.

Окремо нагадаємо про особливості танків M-55S, про які відомо у відкритому доступі. Модернізацію цих танків за участі ізраїльської Elbit Systems Словенія проводила у 1999 році, оновлення стосувались наступного.

Словенські M-55S зі складу 47-ої штурмової бригади ЗСУ, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Для початку відбулась заміна гармати – замість радянської Д-10ТС2 калібру 100 мм була встановлена 105-мм гармата типу L7 (аналогічні використовуються на Leopard 1), на башту було встановлено дистанційно керований модуль з ДШК від компанії Rafael.

Захист було посилено динамічною бронею від Elbit Sistems, вогнева міць була посилена через інтеграцію балістичного комп’ютера, також були лазерні датчики LIRD-1A для активації димових гранатометів.

Танк M-55S зі складу 5-ої ОТБр, весна 2024 року, фото – прес-служба бригади
Читайте також: РФ вже у бою тестує FPV-дрон на оптоволоконні: таким абсолютно все одно на будь-який РЕБ