xcounter
#

РФ вже у бою тестує FPV-дрон на оптоволоконні: таким абсолютно все одно на будь-який РЕБ

FPV-дрон на оптоволокні (всі фото: Сергій "Флеш")
FPV-дрон на оптоволокні (всі фото: Сергій "Флеш")
52354

Дрон, який керується через волоконно-оптичний кабель взагалі не уразливий до будь-яких завад, хоча й має ряд недоліків

Російські війська почали використовувати FPV-дрон із передачею сигналів через оптоволоконо. Це робить його абсолютно нечутливим до будь-яких засобів радіоелектронної боротьби, бо він взагалі може не використовувати радіозв'язок.

Й перший такий дрон був нещодавно помічений, а публічним випадок став завдяки повідомленню від фахівця Сергія "Флеша", до якого й додані фотографії виробу.

Читайте також: Чому історія із CSG може бути не тільки про виробництво снарядів, і що тут ще цікаве
FPV-дрон на оптоволокні

Сам дрон ніс котушку оптоволокна довжиною 10 км та розмотував його за собою у повітрі, зберігаючи зв'язок з оператором. Й хоча наразі поки використання таких дронів є поодиноким випадком, це означає, що у РФ вже почали їх виробництво, можливо тестової партії, можливо вже малосерійне.

Й загалом використання оптоволокна на FPV-дронах - це дуже небезпечна зміна у можливостях ворога. Бо окрім того, що РЕБ стає безпорадним, оператор має можливість отримувати й зображення з дрона у чудовій якості. А на додачу - зафіксувати засобами радіоелектронної розвідки навіть приблизне місцеположення розрахунку з такими БПЛА вже неможливо. Знову - через те, що радіозв'язок не використовується взагалі.

Звісно у цього методу є певні недоліки. Перший з яких - певне обмеження на маневри дроном для того, щоб не заплутатись у власному дроті. Другий - можливість обриву дроту та втрата дрона, якщо не передбачено резервного каналу радіозв'язку.

Сергій "Флеш" закликає українських фахівців перевірити можливість створення дронів з цією технологією та згадує, що такі пропозиції були на Хакатоні від Міноборони. Водночас він не пройшов журі через те, що не було впевненості у тому, що дрон зможе тягти волокно так, щоб воно не порвалось.

З боку Defense Express зазначимо, що використання оптоволокна для керування протитанковими ракетами не є інновацією. Наприклад, ізраїльський ПТРК Spike LR2 від Rafael використовує оптоволокно, й ракета тягне котушку з дротом, розмотуючи його за собою на 5,5 км.

Тому питання опрацювання та доведення реальної ефективності такої системи управлення на оптоволокні у польових умовах наразі дійсно потребує максимально швидкої реакції з боку як розробників, так й замовників дронів із розумінням того, що у цій сфері ми вже маємо наздоганяти.

Також докладаємо оригінальну публікацію Сергія "Флеша":

Читайте також: Франція уже має 750 солдат і 13 Leclerc в Румунії, а за рік збільшить до 4000 солдат і 50 танків