xcounter
#

Франція уже має 750 солдат і 13 Leclerc в Румунії, а за рік збільшить до 4000 солдат і 50 танків

2638
Французький танк Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французький танк Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кожен 15-ий свій танк Leclerc Франція тримає в Румунії, а наступного року контингент збільшать майже вчетверо

На даний момент в Румунії розміщено контингент військ Франції чисельністю 750 бійців, в розпорядженні якого знаходиться зокрема одразу 13 танків Leclerc, певна кількість САУ CAESAR та реактивних систем M270 LRU, бронемашин VBCI та VAB в інженерній версії та інше супутнє озброєння та обладнання. Цей контингент є складовою частиною багатонаціональної батальйонної групи НАТО, розміщеної на базі поблизу румунського селища Чинку.Водночас, в рамках маневрів Альянсу весною 2025 року передбачається збільшення чисельності французького контингенту до 4 тисяч солдат та 50 танків, для чого в Румунію планується перекинути додатково ще 37 танків Leclerc. Про це пише портал Army Recognition.

M270 LRU (фото: Armée française)

Щоправда для проведення цих навчань потрібно ще буде внести зміни до румунського законодавства, яке наразі обмежує проведення настільки масштабних міжнародних військових заходів на території країни. На це в румунських законотворців є близько року.

Читайте також: Скільки часу треба чекати на вживані шведські AWACS, які також дуже необхідні ЗСУ

На даний момент на базі в румунському селі Чинку повним ходом триває будівництво, оскільки необхідно підготувати всю потрібну інфраструктуру для прийому великої кількості солдат і техніки. Франція для робіт надала важку будівельну техніку, Румунія виділила персонал та будівельні матеріали.

Раніше Defense Express писав про те, щоб адаптувати танк до сучасного поля бою, вирішили вдвічі скоротити боєкомплект Leclerc XLR. Справа в тому, що конструктори справа від механіка-водія розмістили ще додаткову боєукладку, не ізольовану від екіпажу.

У випадку її ураження це означає високий ризик для екіпажу та цілком може призвести до повної втрати машини. Тому рішення її позбутися виглядає логічно, а її місце займуть інші системи – додаткове електронне оснащення, а також система РЕБ.

Leclerc XLR (фото: KNDS)
Читайте також: ​Скільки хімічних гранат рашисти скинули в лютому, і на що звернути увагу