xcounter
#

Скільки часу треба чекати на вживані шведські AWACS, які також дуже необхідні ЗСУ

Saab 340 AEW
Saab 340 AEW
22359

Польща отримала перший з двох Saab 340 AEW, які були цілком свідомо замовлені вживаними з метою пришвидшення постачання та за дуже адекватним цінником

Польські повітряні сили скоро мають посилитись своїм першим літаком далекого радіолокаційного виявлення Saab 340 AEW від Швеції. Й вчора, 6 березня, цей літак здійснив посадку на одній з авіабаз, що означає початок його прийому на озброєння.

Фото та відео з посадкою літака на польській авіабазі опублікував держсекретар оборонного відомства Павел Бейда.

Читайте також: Супутник показав, що в РФ на зберіганні можуть стояти мінімум шість А-50 без двигунів, і це цікаво

Для Варшави це вже доволі вагома подія, бо два таких літака були замовлені у шведського Saab з умовою максимально швидкого постачання та з економією коштів. Й замість нових машин Польща замовила вживані, які до цього експлуатувались у Об’єднаних Арабських Еміратах з приблизно 2011 по 2020 рік та були замінені не новіші Saab GlobalEye.

Два таких Saab 340 AEW обійшлись у 600 млн шведських крон, близько 58 млн доларів, за дві машини, тобто по 29 млн доларів за літак. А сам контракт був підписаний 25 липня 2023 року. Таким чином від моменту контрактування до прибуття першої машини пройшло близько восьми місяців. У вигляді альтернативи можемо навести приклад з найновішим E-7 Wedgetail, який для Великої Британії обходиться у 890 млн доларів, і це за один літак.

Зазначимо, що головним інструментом Saab 340 AEW є радар PS-890 Erieye з АФАР, який забезпечує огляд на 450 км, а дальність виявлення цілі типу винищувач складає 330 км. А час перебування цього турбогвинтового літака, створеного на базі регіонального лайнера, складає понад 5 годин.

Saab 340 AEW
Можливості Saab 340 AEW

Такий досвід Польщі для України вкрай важливий, бо літаки

AWACS точно не будуть зайвим до F-16

, бо дозволяють значно збільшити ефективність роботи, як авіації, так й загалом всієї ППО України.

Більше того, про потребу у цих літаках доволі давно йшла мова й до 2022 року. Зокрема ще у 2009 році Saab пропонував Міноборони України та "Антонову" встановити радар EriEye на Ан-140. Друга спроба й також без результату була зроблена у 2012 році. А результат цих перемовин навряд чи варто уточнювати.

Читайте також: ЗСУ вивели з ладу значно більше російських великих кораблів, ніж публічно оголошувалось