xcounter
#

ЗСУ вивели з ладу значно більше російських великих кораблів, ніж публічно оголошувалось

14955
Кількість справних БДК
Кількість справних БДК

Попре наче всі відомі втрати РФ у кораблях, кількість пошкоджених й тих, що досі на ремонті виявилась значно більшою, а на ходу у ворога лише п'ять ВДК

Успіхи Сил оборони України у знешкодженні російських кораблів значно ширші, ніж часом стає відомо публічно. Про це свідчить статистика втрат ворога, яку оголосив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук під час брифінгу в Media Center Ukraine.

Це добре видно на прикладі втрат ворога у великих десантних кораблях, який виявилось значно більше ніж було відомо до цього.

Читайте також: РФ збирається в 2030 році взяти на озброєння реактивний Ил-212 для заміни Ан-26 та Ан-72

"У строю [ВМС РФ на Чорному морі] ще залишаються великі десантні кораблі в кількості п'яти одиниць. Чотири, наприклад, зараз перебувають в ремонті після пошкоджень", - зазначив Дмитро Плетенчук.

Водночас втрати ворога, як зі знищеними так й пошкодженими великими десантними кораблями з публічно оголошеної до цього інформації виглядають наступним чином:

Таким чином з п'яти уражених великих десантних кораблів - 4 потоплено, один пошкоджено. Але наразі, на ремонті перебувають ще три ВДК. Й маємо зазначити, що всі великі десантні кораблі, які отримали пошкодження у Бердянську у 2022 році вже потоплені, бо там були "Цезарь Куников" та "Новочеркасск" і як говорять - від долі не втечеш.

Також відомо що у ворога на плаву залишилось лише дев'ять ВДК на Чорному морі. Це чотири корабля ЧФ РФ: "Орск", "Николай Фильченков", "Ямал" та "Азов". А також придані з інших флотів: "Калининград" та "Королёв" з Балтійського, а також "Пётр Моргунов", "Георгий Победоносец" й вже пошкоджений "Оленегорский горняк".

Таким чином з цього переліку ще три невідомі кораблі були виведені з ладу завдяки діям Сил оборони України, але про це публічно не повідомлялось.

Окрім того, Дмитро Плетенчук зазначив, що загалом на Чорному морі вдалось знищити 27 ворожих надводних бойових одиниць, якщо рахувати разом з малими катерами, а якщо лише кораблі, які відносяться до серозних бойових одиниць - 14. А ще 15 одиниць - були пошкоджені й також знаходяться на ремонті. Й така кількість не перекривається відомими випадками без офіційного підтвредження, наприклад як з підбитим "Самум" 14 вересня 2023 року.

Малий ракетний корабль проєкта 1239
Малий ракетний корабль проєкта 1239 "Самум" після ураження

Водночас з боку Defense Express зазначимо, що така кількість пошкоджених кораблів означає те, що у ворога у Чорному морі може спостерігатися банальний брак ремонтних потужностей, що означає значне збільшення термінів ремонту кораблів.

Читайте також: Як топили ВДК "Цезарь Куников" відео з корабля рашистів: на що варто звернути увагу