xcounter
#

​Скільки хімічних гранат рашисти скинули в лютому, і на що звернути увагу

1644
РГ-Во, фото Командування Сил підтримки ЗСУ
РГ-Во, фото Командування Сил підтримки ЗСУ

У лютому 2024 року хіматаки РФ були особливо масовими

Всього після широкомасштабного вторгнення в Україну Росія застосувала понад тисячу хімічних атак - зафіксовано 1068 випадків.

Майже чверть із них сталися впродовж останнього місяця. В лютому росіяни здійснили 250 хімічних атак. Здебільшого йдеться про газові гранати (244 випадки), а також один випадок застосування газу та п'ять із застосуванням інших боєприпасів з хімічною речовиною, повідомило Командування Сил підтримки ЗСУ.

Читайте також: ЗСУ обстрілюють ворога під Авдіївкою з гелікоптерів, що США закупили в РФ (відео)

Зазначимо, що в грудні 2023 року росіяни вперше застосували проти українських військових нові газові гранати РГ-Во. Про них на початку року розповідав, зокрема, представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ Андрій Рудик.

Порівняно зі старішими РГР, у гранаті РГ-Во застосовується значно токсичніша хімічна сполука – хлорацетофенон або CN. Це бойова отруйна речовина з групи лакриматорів, смертельна токсодоза якої складає 11 мг-хв/л.

"Приблизно 70 крапель такого газу вистачить, щоб вбити дорослу людину. Хлорацетофенон повністю заборонений Женевським протоколом про заборону застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів та бактеріологічних засобів 1925 року. І заборонений для використання в бойових умовах резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1969 року", – пояснив капітан Рудик. До слова, РФ досі є підписантом обох документів.

Раніше Defense Express писав, що росіяни мають низку сценаріїв зі сльозогінним газом та БПЛА і це насправді є серйозною загрозою. Так рашисти скидують гранати зі сльозогінним газом з безпілотних літальних апаратів – така тактика спрямована на те, щоб змусити бійців покинути свої бліндажі і зрештою отримати тактичну перевагу. Інколи разом з БПЛА, що несе гранати зі сльозогінним газом, може летіти ще один безпілотник – вже з уламковими гранатами, які скидаються на бійців, які покинули свої укриття. Або ж ворог застосовує міномети для ударів по позиціях захисників і зрештою піхотинці штурмують позиції.

Як раніше повідомляв Defense Express, ЗСУ вивели з ладу значно більше російських великих кораблів, ніж публічно оголошувалось