xcounter
#

Рашисти мають низку сценаріїв зі сльозогінним газом та БПЛА, і це насправді серйозна загроза

8426
"Приземлений" ворожий БПЛА, який ніс гранату К-51
"Приземлений" ворожий БПЛА, який ніс гранату К-51

Але проти цієї загрози також є доволі простий і ефективний спосіб протидії

Рашисти використовують сльозогінний газ на полі бою проти наших військових і така тенденція продовжує набирати обертів – деталі про те, як саме окупанти використовують цю зброю розповідають в акаунті Tatarigami_UA у Twitter.

Так, відзначається, що в одному з варіантів рашисти скидують гранати зі сльозогінним газом з безпілотних літальних апаратів – така тактика передусім спрямована на те, щоб змусити бійців покинути свої бліндажі і зрештою отримати тактичну перевагу.

Читайте також: Якщо Путін не блефує про ядерну зброю в Білорусі, то сховище для неї можуть збудувати в "Мачулищах"

Далі може бути декілька варіантів. В одному з них разом з БПЛА, що несе гранати зі сльозогінним газом, може летіти ще один безпілотник – вже з уламковими гранатами, які скидаються на бійців, що були вимушені покинути свої укриття.

Тактику зі сльозогінним газом окупанти можуть використовувати також і безпосередньо під час атакувальних дій – після того, як бійці залишають бліндажі, ворог застосовує міномети для ударів по їхніх позиціях і зрештою піхотинці штурмують позиції.

граната к-51
Граната К-51, була вилучена у жовтні 2022 року у Запорізькій області, фото Міноборони України

Як відзначається, рашисти зазвичай використовують для таких цілей ручні сльозогінні аерозольні гранати К-51 або ж інші засоби, зокрема й саморобні. Окремо акцентується увага на такій небезпеці – не завжди зрозуміло, який саме газ використовується, найважче його ідентифікувати, коли ворог використовує саморобні немарковані пристрої.

Водночас спосіб протидії такій загрозі доволі простий – як стверджується, вже підтверджено, що хороший захист від сльозогінного газу забезпечують звичайні військові протигази.

Окремо варто зауважити, що це не вперше стало відомо, що ворог використовує гранати зі сльозогінним газом. Так, наприклад, ще в вересні 2022 року повідомлялося про використання ворогом гранат К-51 з безпілотників, у жовтні того ж року про це офіційно повідомляв Генеральний штаб ЗСУ. Зрештою, такі ж гранати використовувалися й раніше – наприклад, під час боїв за Донецький аеропорт у 2015 році.

Читайте також: Як росіян готують до хімічної чи ядерної атаки проти України