xcounter
#

Як росіян готують до хімічної чи ядерної атаки проти України

4664
Як росіян готують до хімічної чи ядерної атаки проти України

Як би жахливо це не звучало, втім російська пропагандистська машина дійсно готує населення рф до можливості застосування хімічної чи ядерної зброє проти українців

Нам всім у 21 столітті здається дивним, що хтось може застосувати хімічну, а тим більше ядерну зброю, прекрасно знаючи, які наслідки вона несе. Особливо це стає зрозумілим після ознайомлення із жахіттями хімічних отруєнь під час Першої світової війни та наслідками ядерних атак на Хіросіму та Нагасакі в ході Другої світової. Втім військово-політичне керівництво рф не зважає на це, і з одного боку застосовує хімічну зброю в Сирії, а з іншого - активно розмахує ядерною зброєю, як "мавпа гранатою", демонструючи не лише свою безвідповідальність, а й втрату здорового глузду.

Наслідки застосування хімічної зброї в ході І світової війни

Втім, страшним в цій ситуації є те, що на сьогодні російська пропаганда "заряджена" на те, щоб обґрунтувати для населення росії доцільність застосування цієї зброї масового ураження проти України та, в принципі, будь-кого іншого.

Читайте також: Хто хоче та може застосовувати біологічну зброю в Україні
Наслідки ядерного вибуху в Хіросімах, 1945 рік
Наслідки ядерного вибуху в Хіросімах, 1945 рік

І все це можна побачити проаналізувавши події останніх років, які можна розподілити на кілька часових періодів.

Перший – підготовчий. Він тривав достатньо давно, ще до 2014 року, коли РФ формувала підґрунтя для подальших дій. Мова йде про фейкову історію із біологічними лабораторіями в Україні. Російські ЗМІ та проросійські в Україні активно мусували тему, що з 2005 по 2014 роки в Україні за підтримки США було створено ряд лабораторій в яких проводилися дослідження над різними хворобами та їх поширенням. Говорилося про притягнуті "за вуха" спалахи хвороб, смерті людей тощо. Потім поширювалася інформація, що в Україні з 2014 по 2017 роки "побудовані військові біологічні лабораторії". Всі вони, як під копірку говорили про створення американцями з України "біологічної бомби". Втім, попри спростування державних інституцій, як українських, так американських, кожного разу з’являлися все нові й нові епоси, про чи то біологічну, чи то бактеріологічну зброю. Втім часто, як то кажуть, "плуталися в показах". То в Україні 11 лабораторій, то 13, то 15, то 30. Часто приводили список міст - Київ, Одеса, Херсон, Вінниця, Львів, Харків, і звичайно акцентувалося на тому, що все "відбувається в порушенню конвенції про біологічну зброю 1972 року".

Все це робилися з метою формування у підсвідомості російського населення інформації, про те, що в Україні "щось відбувається у сфері створення біологічної зброї".

Другий етап – активне впровадження думки щодо загрози безпеці РФ з боку України. Цей період розпочався напередодні повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року та відбувається по сьогодні.

На цьому етапі роспропаганда активізувала дії з формування у російського населення свідомого висновку про те, що в Україні тривалий час створювалася біологічна зброя саме з метою "винищення руських".

І тут у Кремля все відбувається за чітко визначеною послідовністю. Спочатку роспропаганда запустила фейк про, нібито, військову лабораторію бойових наркотиків під Маріуполем, потім в ході бойових дій російські "вояки" раптом отримують документи, які, нібито, вказують на проведення якихось біологічних досліджень та необхідність знищення наявних реактивів. Далі Міноборони рф (в особі начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф генерал-лейтенант Ігоря Кирилова) робить офіційну заяву та звинувачує США та Україну у виробництві біологічної зброї. При цьому додається, що мо рф також відомо, що у "Харківському інституті ветеринарної медицини вивчали диких птахів, як носіїв високопатогенного пташиного грипу".

Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф генерал-лейтенант Ігор Кирилов
Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту зс рф генерал-лейтенант Ігор Кирилов

І тут не головне, що у логіці військових взагалі відсутній причинно-наслідковий зв'язок. Адже з таким самим успіхом ВСІ дослідження та будь-які обставини/події/документи можна притягнути до військових і націлених на розроблення зброї. Якщо в росії це так, то це не означає, що у цивілізованого демократичного світу, до якого належить і Україна, аналогічний підхід.

Далі за сценарієм росія скликає екстрене засідання Ради безпеки ООН на тему біолабораторій США в Україні у зв'язку з "нововиявленими деталями". Отримує чітку відповідь, що це все "повна нісенітниця". І здавалося б, питання вичерпане. Однак, насправді всі ці рухи російської влади - від вкиду фейкової інформації до обговорення на засіданні РБ ООН, - зорієнтовані виключно для внутрішнього вжитку. Для того, щоб сформувати думку про те, що "світ не бачить зловживань", "світ закриває очі на незаконні вчинки США" і "лише Росія, яка перебуває на стороні добра" виявляє це і здатна не боячись продемонструвати американські та українські злочини".

На фоні всіх цих подій активно запрацювали російські пропагандисти, які підхопили епічну, у своїй безглуздості, інформацію про біозброю в Україні поширену мо росії. Нібито, відомство знає про проєкт США в лабораторіях в Україні з вивчення поширення небезпечних інфекцій птахами, що мігрують. На росканалах почали "обсмоктувати" твердження, що з України хотіли запускати птахів до Росії, які б розносили хвороби по РФ та вибірково вражали різні етнічні групи. Нібито птахів, "обкільцьованих та випущених у ході біодосліджень із Херсонського заповідника, вже відловили в Іванівській та Воронезькій областях росії".

Апогеєм цього етапу став той факт, що населення рф у все це реально повірило. Чого тільки вартуєоб’ява на одному з багатоквартирних будинків Бєлгорода, де його мешканці просять сусідів не годувати голубів, адже "ці птахи заражені американцями у біолабораторіях в України, для того щоб вбивати росіян, хохлів …".

Третій етап – погрози та вчинки. Він розпочався зовсім недавно. І зосереджений та формування у росіян "нормального ставлення" до самого факту безпосереднього застосування зброї масового ураження, яка є на озброєнні рф. Створення підґрунтя, що "Москву підштовхують до таких кроків, адже є безпосередні загрози безпеці країни».

І на ньому варто зупинитися окремо.

З огляду на програші, які несе росія у протистоянні з Україною, і неможливість досягнення раніше поставлених цілей, Кремль заговорив про зброю масового ураження. Так, 23 березня прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, в коментарі ЗМІ не заперечив можливості застосування Москвою ядерної зброї під час військових спроб захоплення Києва. При цьому була названа підстава, яка може призвести до таких дій, а саме – "якщо це екзистенційна загроза для нашої країни".

Заступник секретаря Ради безпеки росії Д.Медведєв нагадав про умови застосування ядерної зброї
Заступник секретаря Ради безпеки росії Д.Медведєв нагадав про умови застосування ядерної зброї

Пізніше, 25 березня заступник секретаря Ради безпеки росії Дмитро Медведєв також заявив, що рф може застосувати ядерну зброю і назвав, фактично, умови для цього, які визначені указом президента РФ від 2 червні 2020 року "Основы государственной политики Российской Федерации в области ядерного сдерживания": інформація про старт балістичних ракет, що атакують території росії; застосування противником ядерної зброї або нших видів зброї масове ураження проти рф; вплив на критично важливу інфраструктуру, внаслідок якого російські сили ядерного стримування будуть паралізовані; та агресія проти рф із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено саме існування держави.

Самі публічні розмови про це слід розглядати, як погрози, що розраховані на те, щоб Україна та світ злякалися цього і були вимушені піти на поступки. Втім незалежно від того, яка буде реакція Кремль, для себе вже створив необхідне підґрунтя. Так, з одного боку, активно мусуючи тему бактеріологічної чи біологічної зброї в Україні та, нібито, появу херсонських птахів у РФ, Москва створює юридичну підставу частково визначену пунктом б) ст. 19 вище названого указу президенту росії: "застосування противником інших видів зброї масового ураження територіями росії". З іншого, населення вже сприймає загрозу застосування біологічної зброї з боку України, як реальну, і готове сприйняти сам факт дій у відповідь - удару по українцях чи то хімічною, чи то ядерною зброєю.

Питання застосування ядерної зброї в руках безумного президента росії в.путіна
Питання застосування ядерної зброї в руках безумного президента росії в.путіна

Втім, варто зазначити, що до питання застосування хімічної зброї, рф вже давно ставиться спокійно, навіть не побоюючись відповідальності. Москва вже її застосовую, адже вже мають місці багато випадків використання заборонених фосфорних бомб в Україні. Алгоритм відповіді на звинувачення у Кремля відпрацьований: назвати це "провокацією, яка зрежисована українцями, щоб звинуватити росіян", або звинуватити самих українців в цих діях, тобто "перекласти із хворої голови на здорову". В цьому немає нічого нового. Кремль це неодноразово робив, зокрема в тій самій Сирії.

Стосовно ж ядерної зброї, то питання тут лише в одному – рішенні путіна. Втім не має сумніву, що з огляду на те, що наразі творить послідовник Гітлера та його військо в Україні, можна з високою ймовірністю сказати, що рішення до його застосування він може з легкістю прийняти.

Чи сприйме це його російське населення? Звичайно. Адже воно вже "підігріте" багатьма роками пропаганди, створеним міфом про кровожерливих українців, а також агресивне через численні втрати російських солдатів у поточній війні. Втім якщо це станеться на майбутньому росії, як державі можна буде остаточно поставити хрест.

Сергій Грінченко, спеціально для Defense Express

Читайте також: У Міноборони РФ заговорили про необхідність превентивного удару по НАТО