xcounter
#

Чому історія із CSG може бути не тільки про виробництво снарядів, і що тут ще цікаве

3381
Номенклатура артилерійських й танкових боєприпасів від CSG, фото - Czechoslovak Group
Номенклатура артилерійських й танкових боєприпасів від CSG, фото - Czechoslovak Group

Які можливості може дати цей оборонний конгломерат, який хоче вести проекти в Україні

В наших ЗМІ пішли повідомлення про те, що один із найбільших виробників зброї в Європі Czechoslovak Group (CSG) веде перемовини із "Укроборонпромом" про організацію спільного виробництва артилерійських і танкових боєприпасів, і також важкої техніки.

При цьому маємо слова власника та головного виконавчого директора CSG Міхала Стрнада про те, що його конгломерат готовий інвестувати сотні мільйонів євро та передати відповідні технології, якщо буде досягнута відповідна домовленість.

Читайте також: Франція уже має 750 солдат і 13 Leclerc в Румунії, а за рік збільшить до 4000 солдат і 50 танків

На перший погляд історія й так виглядає перспективно, бо ж мова про можливу організацію виробництва снарядів в Україні. Водночас, тут варто звернути увагу й на деталі, які роблять цю історію ще перспективнішою в усіх сенсах.

Демонстрація виробничих потужнотей та продукції Czechoslovak Group, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо глянути поверхово, то в назві конгломерату Czechoslovak Group є частка не тільки "чехо", але й "словак" також, що уже вказує на те, що до складу CSG входять оборонні підприємства не тільки з Чехії, але й інших країн також.

Якщо ж зробити крок далі та зайти на сайт самої CSG, то зможемо побачити дані, що до складу конгломерату входять загалом понад 100 компаній з чисельністю персоналу загалом понад 10 тисяч, а «чисто» оборонні підприємства зведені в окремий дивізіон Defense – бо наприклад є компанії, що постачають і цивільні боєприпаси.

Якщо ж далі розбирати, які виробники саме артилерійських боєприпасів є в складі Czechoslovak Group, то тут нас чекає такий цікавий момент. На сайті вказано про дві крупні компанії – VOP Novaky та MSM GROUP,і обидві вони розташовані на території Словаччини.

155-мм снаряди виробництва Czechoslovak Group, фото - прес-служба конгломерату

Про всяк випадок тут можемо пригадати повідомлення про те, що у жовтні 2023 року представники тої ж Czechoslovak Group під час перемовин із тою ж "Українською бронетехнікою" підтвердили словацьких оборонних підприємств і далі працювати з нашою країною, незважаючи на зміну влади в самій Словаччині.

Наступний нюанс в історії з наміром Czechoslovak Group може критись у моментах з проектами по "важкій техніці". Для початку, можемо знайти згадки, що цей конгломерат після повномасштабного вторгнення РФ постачав для нас модернізовані Т-72.

І тут ми можемо просто припускати, що один із векторів можливої співпраці між CSG та нашою "оборонкою" може бути наприклад обслуговування техніки стандарту "Варшавського договору". Тим більш, наприклад, що до складу цього конгломерату входить наприклад та ж Excalibur Army, котра є постачальником тих же САУ DANA-M2.

Модернізація Т-72 на потужностях Excalibur Army для ЗСУ, фото з відкритих джерел

Читайте також: Скільки часу треба чекати на вживані шведські AWACS, які також дуже необхідні ЗСУ