xcounter
#

Якщо рашисти змогли збудувати потужні укріплення, то що в них з інженерними військами

38569
Армія РФ відпрацьовує застосування "інженерних штурмових груп", ілюстративне фото довоєнних часів
Армія РФ відпрацьовує застосування "інженерних штурмових груп", ілюстративне фото довоєнних часів

Яку еволюцію під час повномасштабної війни пройшов цей рід військ армії РФ, і на що варто звернути окрему увагу

По мірі того, як виникає проблематика з будівництвом фортифікацій для Сил оборони України, стає актуальнішим таке питання – а що у росіян з організацією інженерних військ, раз вони змогли звести настільки потужні лінії укріплень, щоб це стало проблемою для наших воїнів, особливо під час контрнаступу влітку 2023 року.

Парадоксально, але у відкритому доступі майже нема детальних оглядів по інженерним військам армії РФ у повномасштабній війні проти Україні. Тому для нас цінною є ця публікація польського порталу Defence24, в якій можна побачити наступні цікаві речі.

Читайте також: Чому у ЗСУ є проблеми з фортифікаціями та потужними лініями оборони: коли треба негайно вирішувати
Інженерні війська ЗС РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як збільшилась чисельність

Зокрема, автори Defence24 в своєму огляді звертають увагу на те, що за підсумками "часткової мобілізації" з осені 2022 року рашисти сформували мінімум п’ять нових інженерних полків, які отримали порядкові номери із 88-го по 92-ий.

За даними у відкритому доступі, на осінь 2023 року ці "мобілізаційні" інженерні полки були розподілені так: 89-ий, 90-ий та 92-ий діяли на Запорізькому напрямку, 91-ий був розміщений на Лівобережній Херсонщині, 88-ий полк – виконував завдання у прикордонних районах Брянської, Бєлгородської та Курської областях РФ.

Інженерні війська ЗС РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Крім того, слід звернути увагу й на те, що ще з літа 2022 року в регіонах РФ формували не тільки лінійні "добровольчі" батальйони, "добровольчі" підрозділи інженерного забезпечення там формувались також. Як приклад згадується інженерно-саперні "добровольчі" батальйони під назвами "Тобол", "Иртыш", "Свияга" та "Даур", котрі потім влились до кадрового складу армії РФ.

Від Defense Express додамо, що за даними The Military Balance 2023, на початок минулого року в складі армії РФ налічувалось чотири інженерні бригади та сім інженерних полків + понтонно-мостова бригада.

Як змінилось використання і що по техніці та людям

Тут автори Defence24 проводять розподіл так: 2022 рік – інженерні підрозділи армії РФ залучались переважно для підтримки наступальних дій, 2023 рік – для забезпечення переважно оборонних дій, зокрема під час контрнаступу ЗСУ на Півдні.

Розгром рашистської переправи через Сіверський Донець, травень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Якщо повертатись до подій 2022 року, то тоді інженерні підрозділи рашистів зводились в окремі тактичні групи, використовувались не тільки для наведення мостових переправ, але й також для прямої підтримки наступаючих військ в умовах міських боїв.

Тут можна зокрема пригадати епізоди, коли окупанти для знищення міської забудови використовували зокрема системи розмінування УР-77 "Метеорит", вони ж "Змій Горинич".

Установка УР-77 "Метеорит" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Цікаво, що наразі рашистські інженерні війська "світять" використання переважно старих зразків техніки, як наприклад ИМР-2,ИМР-3М та БАТ-2, понтонні мости ПП-2005 та ТММ-3, із нової техніки фіксується хіба що використання систем дистанційного мінування місцевості "Земледелие".

А от якраз широко "розпіарені" зразки інженерної техніки, як наприклад мінний загороджувач "Клещ-Г", машина розмінування БМР-3МА чи роботизована версія цієї машини під назвою "Проход-1", або ж інженерна машина УБИМ на базі Т-72Б3 - якраз не фіксуються. Підготовка кадрів для інженерних військ армії РФ наразі відбувається в ТВВИКУ ("Тюменское высшее военно-инженерное командное училище").

Військові армії РФ відпрацьовують застосування ИМР-2 напередодні вторгнення в Україну, грудень 2021 року
Читайте також: РФ хоче створити нові морські інженерні полки, які штурмуватимуть укріплення на суші