xcounter
#

Як РФ втратила два десантні кораблі, коли ВМСУ отримали "Нептун" та з яких літаків ПС ЗСУ запускають HARM: події тижня війни від Defense Express

37302
Російський десантний корабель проекту 775 із складу Чорноморського флоту, ілюстративне фото довоєнних часів
Російський десантний корабель проекту 775 із складу Чорноморського флоту, ілюстративне фото довоєнних часів

Рашисти бідкаються, що втратили два десантні кораблі, коли ВМС України отримали "Нептун" для стрільби по окупантах та які літаки використовують ПС ЗСУ для пусків ракет HARM – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Рашисти "зліпили" свій "аналог" САУ CAESEAR

Російський "Уралвагонзавод" заявив, що начебто уже завершив державні випробування своєї колісної самохідної артилерійської установки 2С43 "Мальва" калібру 152-мм. Чи було виготовлено передсерійну партію таких САУ – даних нема, коли стартує серійне виробництво 2С43 "Мальва" - лишається невідомим. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: Бомбардувальник B-2 успішно запустив ракету-"невидимку": довга рука для цілей в РФ та Китаї
САУ 2C43 "Мальва"
Рашистська САУ 2С43 "Мальва", ілюстративне фото з відкритих джерел

Самохідна артустановка 2С43 "Мальва" - це по суті спроба росіян скопіювати концепцію французької САУ CAESEAR, тобто створити власну артустановку на колісному шасі, що матиме покращену мобільність за рахунок обмеженого боєзапасу. Деталі – у матеріалі Defense Express.

Окупанти заховали склад боєприпасів у кар’єр

OSINT-аналітик Brady Africk на своєму профілі у Twitter розмістив зображення, яке свідчить – у проміжку між 8 та 21 серпня Збройні Сили України знищили склад боєприпасів російських окупантів, що був розміщений поблизу міста Амвросіївка в Донецькій області, за 60 кілометрів від лінії фронту.

M142 HIMARS
Пуск ракет з M142 HIMARS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Як бачимо, склад було зруйновано буквально дотла. І що цікаво, на цей раз рашисти розмістили свій БК навіть не в промисловій зоні в околицях міста, а в кар’єрі будівельних матеріалів на околицях Амвросіївки. Деталі – у нашому матеріалі.

Коли ВМС України отримали "Нептун" для стрільби по рашистах

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа дав інтерв’ю про бойову роботу нашого флоту у відсічі російським загарбникам.

протикорабельний комплекс "Нептун"
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Зокрема, Неїжпапа в цьому інтерв’ю сказав, що станом на 24 лютого 2022 року найпотужнішою зброєю ВМС України були саме міни, і ця зброя була використана для зриву можливого морського десанту противника.

Елементи протикорабельного комплексу "Нептун"
Елементи протикорабельного комплексу "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Водночас, були також розгорнуті батареї берегової артилерії ВМСУ, які могли отримувати цілевказівки від системи ситуаційної обізнаності. Командувач ВМСУ також вказав на безпілотні комплекси Bayraktar TB2, які були розпорядженні Морської авіації, та активно працювали по рашистам зокрема на Херсонщині в перші дні війни. Інші деталі – у матеріалі Defense Express.

Повітряні Сили натякають, що для пусків ракет HARM використовують не лише МіГ-29

Бойова авіація Збройних Сил України активно використовує американські протирадіолокаційні ракети типу GM-88 HARM для рашистських російських систем протиповітряної оборони. Про це сказав речник Командування Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат, пише АрміяInform.

AGM-88 HARM, фото ілюстративне
AGM-88 HARM, фото ілюстративне

При цьому Ігнат промовив таку фразу – "сподіваємось, що успішна інтеграція AGM-88 HARM до українських бойових літаків дозволить ефективно знаходити та знищувати російські радари". Деталі – на сторінках Defense Express.

Рашисти бідкаються, що втратили два десантні кораблі

Кремлівські пропагандони бідкаються, що Чорноморський флот РФ не може повернути в стрій після ремонту два великі десантні кораблі проекту 775.

Три великі десантні кораблі проекту 775 та два десантні кораблі проекту 1171 Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Три великі десантні кораблі проекту 775 та два десантні кораблі проекту 1171 Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Причина – кораблі цього проекту за часів СРСР будувались на потужностях в Польщі, тому мають саме польські силові установки, дизельні двигуни типів ZV40/48 и ZL40/48. В 2019 році росіяни купили у поляків запасні форсунки до таких двигунів, але в 2022 році начебто виявилось, що польські форсунки браковані. А придбати нові Росія в Польщі не може, бо Варшава запровадила санкції проти Кремля.

Читайте також: Польща підписала з Кореєю угоду на 5,7 млрд доларів: отримає сотні танків K2 та САУ K9А1