xcounter
#

Дослідний зразок Ан-178 всередині, деталі про випробування САУ Dana-M2 та війна майбутнього на морі: події тижня від Defense Express

1049
САУ Dana-M2 успішно пройшла випробування
САУ Dana-M2 успішно пройшла випробування

САУ Dana-M2 пройшла функційні випробування у Збройних Силах України, "Антонов" вперше показав, як виглядає дослідний зразок Ан-178 всередині, а флот США готується до війни майбутнього на морі: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Куди приткнути "Терминатор"?

У жовтні 2020 року у російських медіа вийшла стаття щодо планів створення у СВ РФ полків та бригад з підвищеними бойовими можливостями, які переозброять на модернізовані танки Т-90М та БМП-2М, а також нові бойові машини підтримки танка (БМПТ) "Терминатор".

Читайте також: Як керувати винищувачем F-15С (відео) та чого бракує українському МіГ-29 та російському МіГ-35 на тлі F-35
БМПТ
БМПТ "Терминатор"

Танки Т-90М та БМП-2М вже поступають у війська, а от БМПТ тільки поставлені й наразі тривають експерименти з визначення їх місця у бойових порядках війська.

БМПТ
БМПТ "Терминатор"

Зрештою, про БМПТ вже написано багато статей, вона була прийнята на озброєння ЗС Росії, але поки замовлено лише 12 одиниць. Отже, що ж воно таке, ця БМПТ?

САУ Dana-M2 в Україні

Dana-M2, самохідна артилерійська установка від чеської компанії Excalibur Army, успішно завершила функційні випробування у Збройних Силах України, під час яких вона пройшла 18 окремих перевірок, включно з ходовими та вогневими випробуваннями.

Defense Express мав унікальну можливість зробити детальний відеорепортаж з місця подій, поспілкуватися з військовими, виробниками з Чехії та українськими промисловцями, бо домовленості з Excalibur Army передбачають локалізацію виробництва цих САУ на вітчизняних потужностях.

Результат кількаденних випробувань - позитивний. САУ Dana-M2 підтвердила всі заявлені характеристики, що є важливою умовою для початку реалізації контракту на постачання 26 машин до ЗСУ.

Робота підвіски Tatra T3-930-52M
Робота підвіски Tatra T3-930-52M

І це стало першим випадком, коли іноземна оборонна компанія привезла свою зброю до України та погодилась на всі можливі тести відповідно до бажань українських військових.

Перетворити десантний корабель на ударний

У чому запорука воєнного домінування США у світі? Американські військові уміють переосмислювати воєнні концепції своїх союзників, і використовувати уже наявні зразки озброєнь для того, щоб створювати нові форми ведення війни.

десантні кораблі США
Схоже, що в найближче десятиріччя домінування у військово-морському мистецтві перейде від авіаносців до універсальних десантних кораблів, наділених ударною функцією

Як приклад – у 2019 році профільні ЗМІ Великої Британії почали обговорювати концепцію Littoral Strike Ship. Ця концепція передбачає, що один і той самий корабель має поєднувати функції універсального десантного корабля, корабля для виконання гуманітарних функцій та корабля для забезпечення дій основних сил флоту.

Littoral Strike Ship
Британський Littoral Strike Ship має зокрема поєднувати функції "плавучого шпиталю" та "плавучого аеродрому" для авіагрупи, що складається із конвертопланів Osprey та важких гвинтокрилів Chinook

Хоч Littoral Strike ship так і залишилось на рівні концепції для профільних ЗМІ, тут слід зафіксувати головний момент – існує ідея, що на десантний корабель можна "повісити" виконання й інших супутніх функцій, виконання яких дозволяють габарити і ТТХ корабля.

УДК типу Albion HMS Albion та HMS Bulwark
Поки що Велика Британія зупинилась на тому, що вирішила повернути в стрій два УДК типу Albion - HMS Albion та HMS Bulwark - виведені в резерв на початку 2010-х років

Британську ідею про Littoral Strike Ship американські ВМС розвинули наступним чином. В строю ВМС США зараз є 11 десантних кораблів-доків San Antonio. Американські військові хочуть збудувати до 2034 року другу серію таких УДК із 13 кораблів, що мають отримати позначення LPD 17 Flight II San Antonio. Деталі про це – в матеріалі Defense Express.

Кремлю не під силу великі кораблі

Ще у 1990-х атомний крейсер Тихоокеанського флоту ВМФ РФ "Адмирал Лазарев", що належав до проекту 11442 став небоєздатним. Ще в 1999 році керівництво російського флоту запланувало передати цей атомохід на утилізацію: на відновлення боєздатності грошей все одно не було.

Крейсер
Остаточного рішення щодо своєї долі корабель чекав майже два десятки років

Втім, цей намір РФ почала втілювати лише у 2021 році. У лютому 2021 року державна корпорація "Росатом" уклала контракт із "30 судостроительным заводом" на утилізацію атомного ракетного крейсера "Адмирал Лазарев".

За умовами угоди, корабель мають поставити на утилізаційний стапель максимум в серпні 2021 року, усі роботи по демонтажу крейсера мають бути завершені до 30 листопада 2025 року. Вартість робіт при цьому складе п’ять мільярдів рублів або ж 67,5 мільйонів доларів.

Корабель
Останній вихід у море корабля "Адмирал Лазарев"

"Адмирал Лазарев" із 2002 року стояв на відстої в акваторії поблизу населеного пункту Дунай, звідти корабель і вивели 30 квітня цього року на утилізацію, яку має виконати той самий "30 судостроительный завод".

Тихоокеанський флот РФ мав два атомні крейсери проекту 1144. Другий корабель такого типу – "Адмирал Ушаков" мали відправити на утилізацію ще в 2015 році, але по факту – крейсер досі чекає виводу на утилізаційний стапель.

Атомохід
Російський атомохід "Адмирал Лазарев" прибув до місця своєї утилізації

Незрозумілою також лишається доля третього крейсера проекту 1144 "Адмирал Нахимов", що входить до складу Північного флоту РФ.

Цей корабель уже 22 роки не виходив у море та уже восьмий рік стоїть біля причальної стінки заводу "Севмаш" на модернізаційних роботах. Спочатку дедлайн по оновленню цього атомохода був призначений на 2021 рік, тепер же – на 2023 рік.

Дослідний зразок Ан-178 всередині

На державному підприємстві "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") вперше продемонстрували, як зараз виглядає дослідний зразок Ан-178 (заводський номер 001) всередині та розповіли, які роботи потрібно здійснити для його готовності.

Ан-178
Дослідний зразок Ан-178 станом на середину квітня 2021 року

Саме цей транспортний літак, з повністю заміщеними російськими деталями в наступному році має піднятися в повітря та почати дослідні сертифікаційні польоти.

Кабіна першого зразка Ан-178-100Р з повністю демонтованою російською авіонікою
Кабіна першого зразка Ан-178-100Р з повністю демонтованою російською авіонікою

Загалом, "перший борт" має виконати дослідну програму з понад півтисячі випробувальних польотів. Це надасть змогу отримати сертифікат європейського зразка. Інші деталі та фото – в нашому матеріалі.

Гарних вихідних!

Читайте також: Підводна війна: у якому напрямі розвивається підводний флот у світі