xcounter
#

"Антонов" вперше показав, як виглядає дослідний зразок Ан-178 всередині (фото)

15633
Дослідний зразок Ан-178 станом на середину квітня 2021 року
Дослідний зразок Ан-178 станом на середину квітня 2021 року

Первісний вигляд літака зазнав дещо більших змін, аніж як це видавалося раніше

На державному підприємстві "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром") вперше продемонстрували, як зараз виглядає дослідний зразок Ан-178 (заводський номер 001) всередині та розповіли, які роботи потрібно здійснити для його готовності.

Саме цей транспортний літак, з повністю заміщеними російськими деталями в наступному році має піднятися в повітря та почати дослідні сертифікаційні польоти.

Читайте також: "Антонов" замовив у "ФЕД" комплект деталей для перуанського Ан-178
Ан-178
У квітні ц.р. на дослідний зразок знову встановили носовий обтічник (раніше він був демонтований)

Загалом, "перший борт" має виконати дослідну програму з понад півтисячі випробувальних польотів. Це надасть змогу отримати сертифікат європейського зразка.

Більшість радянських літаків всіх класів й досі мають лише "внутрішні" сертифікати СРСР/СНД, однак варто відзначити, що саме для військово-транспортних літаків для експлуатації потрібен лише так званий "Сертифікат типу" від виробника.

Ан-178
Кабіна першого зразка Ан-178-100Р з повністю демонтованою російською авіонікою

Ззовні літак не сильно відрізняється від первісного варіанту – мають бути замінені двигуни (нова версія турбореактивних двоконтурних двигунів Д−436−148ФМ теж має пройти випробування), шасі (замовлені на ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова") а фюзеляж отримає новий, врізаний в корпус праворуч, "десантний люк".

Ан-178
Первісно Ан-178 не мав десантного люка

Однак найбільше роботи буде проведено саме всередині Ан-178, де залишиться лише власне "старий" каркас фюзеляжу.

Ан-178
Кабіна Ан-178 (зн 001) станом на середину квітня 2021 року

"За вісім місяців нам потрібно переробити цей літак фактично з нуля. Каркас теж у великому обсязі допрацьовується, ось цей отвір (власне люк для висадки десанту) - його раніше не було", - поясняє заступник директора з виробництва авіаційного держпідприємства Олександр Вітушко.

Окрім західної авіоніки буде замінена гідросистема літака та доопрацьований вантажний відсік.

Ан-178
Вантажні рейки всередині фюзеляжу дослідного зразка борта 001

"За вимогами замовників у нас було введено верхнє вантажне устаткування. Ось ці ось дві рейки, ними буде кататися бортовий вантажний кран - каретка з гаками для підйому вантажів до самого хвоста. Саме вантажне устаткування буде робитися нами (ДП "Антонов"), плюс харківська фірма ХКБ - каретки буде робити. Змінюється вся гідросистема, якщо бачите там труби - вони зараз в роботі, тут циліндри, все робиться за новою схемою. Змінюється повністю система управління вантажним люком - посилені ставляться циліндри, штанги посилені. Велике доопрацювання", - розповів Олександр Вітушко кореспонденту видання "Вести-UA".

Ан-178
Всередині були демонтовані майже всі системи

По аналогічній схемі будуть добудовані й Ан-178-100Р для МВС Перу (зн 006) та три транспортники замовлені Міністерством оборони України. Саме до їх готовності (на середину 2023 року планується добудувати перший літак для ЗСУ) мають бути завершені всі сертифікаційні випробування.

Ан-178
Звідки саме взялися нові шасі (раніше вони були демонтовані, а нове замовлення від 1 березня ще навряд чи виконанне) наразі невідомо

Варто також додати, що відео було зняте ймовірно в середині квітня цього року (дата публікації 5 травня 2021), оскільки наприкінці минулого місяця дослідний зразок та "перуанський" літак були відтранспортовані в інший цех.

Ан-178
"Перуанський" та дослідний Ан-178 викотили з цеху. Фото УМП від 28 квітня 2021 року

Ймовірно, таким чином було звільнено місце для майбутніх трьох Ан-178 ЗСУ. Оскільки перший фюзеляж з цього замовлення має бути знятий зі стапеля кінцевого збирання (знаходиться в цеху де раніше стояли борти 001 та 006) 27 травня ц.р.

Читайте також: Військові журналісти перевірили стан робіт зі складання Ан-178 для ЗСУ (фото)