xcounter
#

Доля нових Т-64БМ2, нацбанк Перу заблокував платежі за Ан-178 та деталі про український "Омут": події тижня від Defense Express

18306
Оновлений на ХБТЗ командирський Т-64БВК під час випробувань
Оновлений на ХБТЗ командирський Т-64БВК під час випробувань

НА ХБТЗ розповіли про долю нових Т-64БМ2 та нові проекти й замовлення; національний банк Перу заблокував платежі "Антонову" за літак Ан-178; що може система "Омут" від "Радіонікс" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Штрафи за Ан-178

Ситуація з виготовленням для МВС Перу нового транспортного літака Ан-178-100Р й досі залишається складною і невизначеною за перспективами.

Читайте також: Як РФ прoграє змагання за світoвий ринoк збрoї та втрачає грoші на агресію прoти України
Ан-178
Перший дослідний зразок Ан-178 (борт 001) проводив різноманітні льотні випробування впродовж понад 4 років / Фото: Vasiliy Koba

На першій план виходять як подробиці фінансування цього контракту, так і наслідки врегулювання суперечки між замовником літака МВС Перу та виконавцями контракту - ДП "Антонов" та ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт".

Ан-178 МВС Перу
Багатоцільовий транспортний літак Ан-178 для МВС Перу станом на серпень 2020 року / Фото: ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

Перуанський урядовий банк Banco de la Nación відмовився прийняти банківську гарантію з боку німецького банку DZ Bank AG для виплат державному підприємству "Спецтехноекспорт" за контрактом 2019 р. на будівництво для МВС Перу одного транспортного літака Ан-178-100Р. Деталі – в нашому матеріалі.

Нові проекти та замовлення ХБТЗ

ДП "Харківський бронетанковий завод" (ходить до складу ДК "Укроборонпром") наразі працюють над трьома великими проектами з модернізації танків для ЗСУ та планують цього року попрацювати й над іншими новими розробками.

ХБТЗ Т-64 зразка 2017 року
На початку 2021 року ХБТЗ відвантажив ЗСУ щонайменше 14 відновлених Т-64 зразка 2017 року

"На наступний рік (2022 - інтерв'ю оприлюднено 29 грудня 2021 року) обов’язково будуть нові проєкти, один з контрактів уже підписано. Підприємство завантажене до вересня наступного року", - повідомив виданню "Урядовий кур'єр" директор ХБТЗ Герман Сметанін. Деталі – за посиланням.

АТОМна революція від ASELSAN

ASELSAN поєднав можливості стабілізованої платформи дистанційно керованого озброєння і 40-мм високошвидкісної гранати повітряного вибуху ATOM. Система, випробування якої завершилися в 2019 році, готова до використання в сухопутних військах.

Aselsan зброя
В світлі загроз, що становлять БПЛА, наразі йде пошук ефективних способів їх фізичного знищення на полі бою / Фото ілюстративне

Використання дистанційно-керованої платформи SARP із встановленим гранатометом з 40 мм високошвидкісними боєприпасами повітряного вибуху ATOM у поєднанні з системою виявлення дронів забезпечує можливість ефективного фізичного ураження міні та мікро-БПЛА - в тому числі в автоматичному режимі.

SARP 40-мм зброя
ASELSAN поєднав можливості стабілізованої платформи дистанційно керованого озброєння SARP і 40-мм високошвидкісної гранати повітряного вибуху ATOM

40-мм високошвидкісна граната повітряного вибуху ATOM – це розумний боєприпас, що можна запрограмувати на точний час детонації під час виходу зі ствола. Це власна розробка компанії ASELSAN. Більше – у матеріалі Defense Express.

Що може система "Омут" від "Радіонікс"

Українські розрахунки зенітних ракетних комплексів вчаться воювати в умовах, коли повітряні цілі прикриті захисною парасолькою систем радіоелектронної боротьби. Таку можливість було реалізовано в ході спільної ініціативи керівництва Повітряних Сил України, зенітних ракетних військ та компанії "Радіонікс", яка є розробником та виробником комплексів радіоелектронного захисту (РЕЗ) для авіаційної техніки під назвою "Омут" у різних версіях.

Коротко Defense Express розповідав ще у листопаді 2021 році у матеріалі "Перспективні засоби РЕБ "повоювали" проти українських ЗРК". Тепер до уваги наших читачів – інтерв’ю з директором компанії "Радіонікс" Станіславом Зав’яловим за підсумками цього заходу, який порушив низку вкрай актуальних питань.

Одне з головних полягає в тому, що Україні необхідно терміново нарощувати свій потенціал систем РЕБ. І вміти відбудовуватися від "ребівських" сил ворога. Інакше можемо заплатити за своє чергове зволікання дуже велику ціну. Деталі – у нашому матеріалі.

Тектонічна зміна в ОПК України, яку мало хто помітив

Довгий час наша вітчизняна "оборонка" була річчю "самою у собі", яка майже повністю працювала у відриві від сучасних процесів на міжнародному ринку озброєння. Але 2021 рік приніс насправді тектонічну зміну у рельєф українського оборонного комплексу - іноземні оборонні компанії започаткували спільні проекти. І не тільки в інтересах ЗСУ, а й третіх країн.

Україна інтегрується у систему світової безпеки
Україна інтегрується у систему світової безпеки

Разом з тим все чіткішим стає ризик ситуації, коли для України буде відведена роль лише покупця озброєння. В цій ситуації Defense Express вирішив розібрати всі плюси та ризики цього процесу. Деталі – у нашому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: П'ять зразків нової китайської зброї, які потрібні армії США