xcounter
#

П'ять зразків нової китайської зброї, які потрібні армії США

Ракета середньої дальності DF-17 з гіперзуковим блоком
Ракета середньої дальності DF-17 з гіперзуковим блоком
24528

Успіхи Китаю у розробці та виготовленні сучасних систем озброєнь примушують американських аналітиків розмірковувати над тим, а які ж зразки озброєнь типу Made in China стали б в нагоді армії США?

Таке достатньо парадоксальне на перший погляд питання порушив журналіст-аналітик американського видання The National Interest у своїй публікаціі Should the U.S. Military Adopt These 5 Chinese Weapon Systems?

Звісно, він одразу робить пояснення, що немає жодної китайської зброї, яка у прямому порівнянні була б кращою за її американський еквівалент і це, ймовірно, не зміниться ще років двадцять. Але на тлі цього є прогалини у американських можливостях, де "китайська зброя могла б зробити американських військових трохи краще".

Читайте також: РСЗВ знищує цілі на морі: новий досвід армії Китаю може опанувати Україна

Отже, що у китайців виглядає крутіше, ніж зараз у США і де саме американцям треба швидко створювати власні рішення?

AG600
Літак-амфібія AG600 має довжину 37 метрів і розмах крила у 39 метрів

Літак-амфібія AG600

Сполучені Штати широко використовували гідролітаки під час Другої світової війни, де вони відігравали важливу роль у рятуванні збитих пілотів та забезпеченні дальньої розвідки. Найбільш відомий з них - це гідролітак PBY Catalina, який повідомив про розташування флоту японського адмірала Нагумо і створив передумови основу для американської перемоги у битві за Мідуей.

AG600
Китайські робітники розмахують національними прапорами, коли літак AG600 сходить з виробничої лінії у Чжухаї у південнокитайській провінції Гуандун. Фото: AP

Якщо Сполучені Штати серйозно налаштовані воювати на просторах Тихого океану, їм знову знадобляться літаки з великою дальністю польоту, які зможують сісти на воду.

Такий серійний зразок вже є у Китаї. Це гідролітак AG600, який має максимальну дальність польоту у 4500 км (2800 миль) і призначений, зокрема, для виконання морських рятувальних заходів. Розміром приблизно з Boeing 737, він набагато більший, ніж будь-який інший літак, створений для морського зльоту та посадки. Він може перевозити до п’ятдесяти пасажирів і спроможний перебувати у повітрі до дванадцяти годин.

Гіперзвукова зброя DF-ZF

Dongfeng-17
Гіперзвукові ракети Dongfeng-17. DF-17 здатна вражати цілі на відстані від 1,8 до 2,5 тис. км. Проте офіційних підтверджень цієї інформації з боку влади КНР не надходило

Вашингтон має значний інтерес до гіперзвукової зброї, яка здатна рухатись зі швидкістю у більш, ніж у п’ять разів більшою за звук. У США розробляється кілька проєктів, включно з гіперзвуковим зразком від Boeing X-51 Waverider. Але, як пише американський експерт, незважаючи на технічну майстерність Сполучених Штатів, жодна система ще не досягла робочого статусу.

DF-17
DF-17, фото: Xinua/EPA

На тлі цього китайський гіперзвуковий глайдер DF-ZF вже з жовтня 2019 року офіційно прийнятий на озброєння. До цього він пройшов сім успішних випробувань. DF-ZF розроблено для встановлення на ракети середньої дальності DF-17. Блок DF-ZF переміщується зі швидкістю від 4000 до 7000 миль на годину. Хоча китайська зброя рухається повільніше, аніж X-51 Waveride, вона набагато ближче до оперативного стану, ніж будь-що, що розробляється у Сполучених Штатах.

Бойова машина піхоти-амфібія ZBD-05

Корпус морської піхоти США намагається замінити десантну машину AAV-7 вже четверте десятиліття. Оригінальний проєкт, розпочатий у 1988 році, привів до створення нової експедиційної бойової машини. Але спроба виявилась невдалою. Проєкт, на який було витрачено 3 мільярди доларів, було скасовано у 2011 році. Зараз у США продовжують зусилля зі створення нової бойової амфібійної машини.

Амфібійна машина морської піхоти повинна мати можливість самостійного виходу з десатного корабля на відстані принаймні 12 миль від берега з 17 морськими піхотинцями на борту. Машина має плавати зі швидкістю у 8 вузлів або швидше при висоті хвиль до трьох футів. Нова машина для морської піхоти мала бути введена у експлуатацію з 2020 по 2022 рік, планувалось закупити 573 зразків для Корпусу морської піхоти.

А що там у Китаю? Як щодо китайської морської БМП ZBD-05? Розроблена китайською оборонною компанією Norinco бойова амфібійна машина для морської піхоти ZBD-05 може перевозити 12 бійців, включно з екіпажем з трьох осіб.

ZBD-05
ZBD-05

ZBD-05 має гарні плавучі якості і швидкість у воді до вісьми миль на годину, БМП озброєна 30-міліметровою гармату і має балістичний захист до 50-го калібру та осколків.

ZBD-05
Бойова амфібійна машина для морської піхоти ZBD-05

Десантний 072A LST

Амфібійний потенціал для США стане ключовим у будь-якому майбутньому протистоянні у західній частині Тихого океану.

Тож у рамках ширшого переходу на меншу кількість більш потужних платформ американський десантний флот зосереджений на масивних кораблях для ВМС США класу Wasp , America і San Antonio . Ці величезні кораблі привертають увагу своїми розмірами і завжди потребують супроводження та прикриття.

WASP
Десантний корабель США класу WASP

А китайці зробили ставку на десантні кораблі типу 072А. Завздовшки усього 120 метрів (ширина – 16 метрів, водотоннажність – 5 000 тонн), ці кораблі можуть перевозити до 300 військових, десять танків або вісімсот тонн вантажу.

Десантний корабель КНР типу 072А
Десантний корабель КНР типу 072А

Його конструкція забезпечує легке завантаження та розвантаження десантного обладнання.

Десантний корабель КНР типу 072А
Десантний корабель КНР типу 072А

Корабель має зльотний майданчик для вертольота на кормі, а всередені може вмістити кораблі на повітряній подушці.

Десантний корабель КНР типу 072А
Десантний корабель КНР типу 072А

Тож Тип 072A разом з морськими піхотинціями може тихо і непомітно вийти в зону атаки, без численного супроводу.

Корвет типу 056

Сполученим Штатам потрібен боєздатний прибережний бойовий корабель.

Littoral Combat Ship
"Програма Littoral Combat Ship створила флот мінімально боєздатних кораблів"

Незважаючи на десятиліття будівництва кораблів і розробку високотехнологічних "модулів місії", програма Littoral Combat Ship створила флот мінімально боєздатних кораблів, озброєних переважно однією 57-міліметровою та двома 30-міліметровими гарматами, пише критичний американський експерт.

китайський корвет типу 056
Китайський корвет типу 056

В той час значно кращим для цих місій виглядає китайський корвет типу 056 — це невеликий військовий корабель загального призначення водозміщенням у 1500 тонн. Тип 056, звісно, не покладається на робототехніку та модні змінні модулі місії, але він дешевий і доступний. Має 76-міліметрову гармату, дві 30-міліметрові гармати та чотири протикорабельні ракети YJ-83 . Має пускову установку FL-3000N для протиповітряної самооборони.

Для протичовнової війни корвет має дві 324-міліметрові пускові установки з троьма направляючими кожна, а новіші версії Типу 056 мають буксировану гідроакустичну систему. Просто, але надійно.

Звісно, що цей критичиний аналіз аналітика американського видання National Interest Кайла Мізокамі має привернути увагу до того, що США повинні активно позбуватись прогалин у розвитку та побудові власних систем озброєнь, бо ті, що є, можуть виявитись слабшими або менше єфективними, аніж має потенційний противник. Тому і обрав таку саркастичну форму акцентування, мовляв, тоді купуйте китайське. Так, зрозуміло, не буде, але американцям, здається, дійсно треба поспішати...

Читайте також: Чому ймовірний конфлікт між Китаєм та Тайванем може мати глобальні наслідки