xcounter
#

Національний банк Перу заблокував платежі "Антонову" за літак Ан-178

"Спецтехноекспорт" направив до МВС Перу 86 листів, щоб вийти з тупикової ситуації
Ан-178 у польоті
Ан-178 у польоті
18876

Ситуація з виготовленням для МВС Перу нового транспортного літака Ан-178-100Р й досі залишається складною і невизначеною за перспективами. На першій план виходять як подробиці фінансування цього контракту, так і наслідки врегулювання суперечки між замовником літака МВС Перу та виконавцями контракту - ДП "Антонов" та ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт".

Перуанський урядовий банк Banco de la Nación відмовився прийняти банківську гарантію з боку німецького банку DZ Bank AG для виплат державному підприємству "Спецтехноекспорт" за контрактом 2019 р. на будівництво для МВС Перу одного транспортного літака Ан-178-100Р.

Транспортний літак Ан-178
Перший дослідний зразок Ан-178 (борт 001) проводив різноманітні льотні випробування впродовж понад 4 років / Фото: Vasiliy Koba

Про це 4 січня у своїй публікації El Banco de la Nación del Perú bloqueó los pagos a Antonov por el avión AN-178 написало іспанське видання Infodefensa.com. Гарантія повинна була покривати всю вартість контракту у майже $64 млн дол. Тож українська сторона повністю позбавлена можливості отримувати від МВС Перу будь-які кошти за цим контрактом. Хоча українська сторона почала здійснювати будівництво літака за власні кошти.

Читайте також: "Спецтехноекспорт" пояснив ситуацію з контрактом на Ан-178 для Перу
транспортний літак Ан-178
Багатоцільовий транспортний літак Ан-178 для МВС Перу станом на серпень 2020 року / Фото: ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

Також у публікації з посиланням на перуанські джерела стверджується, що "Спецтехноекспорт" направив до МВС Перу 86 листів, щоб спробувати вийти з тупикової ситуації через відсутність платежів з боку Перу.

З огляду на публікацію у Infodefensa.com не зрозуміло, про яку саме відмову з боку банку Banco de la Nación йдеться, бо насправді їх було декілька. У публікації наводиться лише один приклад, що при розгляді визнання банківської гарантії для контракту з Україною на раді директорів у банку Banco de la Nación двоє були за, один - проти, а ще один стверджував, що умови для прийняття рішення - неправильні.

Це при тому, що Центральним резервним банком Перу (BCRP) німецький банк DZ Bank AG характеризується як банк першої категорії, і теоретично таких відмов бути не могло.

Нагадаємо: 23 жовтня 2019 р. за результатами перемоги у тендері ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" уклало зовнішньоекономічний контракт з Міністерством внутрішніх справ Перу на поставку одного літака Ан-178, загальною вартістю $64 млн. Постачання літака – до 23 жовтня 2021 р., чого не вібулося.

перу
Контракт на постачання літака (протягом 24 місяців з дня першої оплати) для МВС Перу був укладений між ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та Міністерством внутрішніх справ Республіки Перу наприкінці 2019 року.

Авансові та поточні платежі на виготовлення літака були передбачені з акредитиву, за умови надання українською стороною банківських гарантій повернення авансових платежів на адресу МВС Перу від перуанського банку, визначеного замовником - урядового Banco de la Nacion.

Як повідомили Defense Express дотичні до ситуації посадові особи з украінського боку, "за результатами опрацювання питання випуску банківських гарантій було з’ясована неможливість прямої співпраці українських банків з банком Замовника (Banco de la Nacion) без залучення до процесу першокласних банків-посередників, оскільки банківські гарантії українських банків не приймаються без застави грошових коштів для забезпечення гарантії.

ТРДД Д-436-148ФМ
Такі турбореактивні двигуни ТРДД Д-436-148ФМ виготовляє Мотор Січ" для літаків Ан-178

Як прийнятний варіант, було сформовано механізм випуску банківських гарантій із залученням до процесу Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank (DZ Bank) та Європейського банку реконструкції та розвитку. Проте у подальшому державний банк Перу Banco de la Nacion двічі відмовив у випуску банківської гарантії на МВС Перу, попри позитивні звіти всіх залучених до прийняття рішення підрозділів банку. Більше десяти банків приватного сектору також відмовили у випуску банківських гарантій на користь МВС Перу".

За оцінкою ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", відмова банків Перу пов’язана з діями конкурентів, які використовують свій політичний та інформаційний вплив у Перу та світі з метою дискредитації України та українських виробників.

Як повідомили Defense Express дотичні до ситуації посадові особи: "З метою врегулювання ситуації, що склалась, протягом 2020-2021 років українською стороною було організовано низку переговорів з керівництвом МВС Перу. За результатами перемовин високопосадовцями МВС Перу було неодноразово повідомлено, що найближчим часом питання визнання банківських гарантій та розблокування належних українській стороні платежів за контрактом буде врегульовано. Однак, незважаючи на всі ці досягнуті у ході переговорів домовленості, перуанською стороною не було вчинено відповідних дій, які були б спрямовані на врегулювання зазначеного питання.

Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року
Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року

Тож у подальшому українською стороною було залучено перуанську юридичну компанію, яка входить до трійки найвагоміших юридичних компаній в Перу для проведення аналізу контракту та правочинності дій МВС Перу та ініцйовано процедуру досудового врегулювання спорів."

Разом з тим, з боку Defense Express зазначимо очевидне: укладанню контракту на поставку одного літака Ан-178 до Перу мала передувати оцінка усіх ризиків – як технічних (щодо реальності виготовлення та сертифікації нового літака у заявлені терміни), так і фінансових – у контексті усіх нюансів щодо отримання банковських гарантій, що є відомою процедурою для спецекспортерів. Проте бажання прозвітувати про перемогу тодішнього керівництва "Укроборонпрома" перемогло здоровий глузд, наслідком чого і є поточна ситуація з перуанським контрактом. Ця хайпова практика залишається в силі і досьогодні - вже за іншими експортними контрактами.

Читайте також: Чому Україні буде важко продавати зброю до Перу: справа не лише в Ан-178