xcounter
#

Чому Україні буде важко продавати зброю до Перу: справа не лише в Ан-178

БТР-4МВ1 у Перу
БТР-4МВ1 у Перу
7713

Програма модернізації збройних сил Перу зазнає змін у результаті погіршення державної уваги до ключових проєктів. Економічна криза в країні призводить до згортання або перегляду оборонно-промислових ініціатив з закупівлі закородонного або розробки власного озброєння. Тому зиск від роботи з Перу отримає значно менше коло виробників та постачальників. Ця реальність, звісно, позначиться і на Україні, де державні та приватні виробники мають свої пропозиції для силових структур Перу.

Поточні оборонно-економічні проблеми у Перу детально описало профільне видання Infodefensa.com. У публікації категорично стверджується, що "перуанський уряд, який взяв на себе управління державним апаратом, демонструє глибоке незнання справжньої ролі силових інститутів та важливості поновлення іхнього арсеналу."

При цьому подається опис загального стану проєктів, які реалізує Перу. Так, очікується, що у 2022 фінансовому році ВМС Перу продовжать роботу над проектом модернізації підводних човнів типу 209/1200, де роботи над підводним човном BAP Chipana знаходяться на заключній стадії, а корпус BAP Antofagasta вже виготовлений.

Читайте також: "Спецтехноекспорт" пояснив ситуацію з контрактом на Ан-178 для Перу
Перу ВМС
Військово-морський компонент у витратах Перу належить до найбільш значних. БДК "B.A.P. Pisco". Перший у серії.

Перші два морські патрульні катери CB-90 мають бути здані у березні чи квітні, а другий багатоцільовий корабель, майбутній B.A.P Paitа, як очікується, буде спущений на воду до 28 липня. Військово-морські сили також прагнуть збудувати наступні шість патрульних кораблів PGCP-50.

Два інших проекти включають будівництво океанських патрульних суден та будівництво чотирьох каботажних та десантних суден у Плайя. Ведуться дослідження із заміни фрегатів типу Lupo.

У ВПС Перу зусилля щодо оновлення повітряного парку спрямовані на транспортну авіацію. Акцент на транспортних літаках перемістився на покупку машин, що вже були в експлуатації, але також очікується закупівля пошуково-рятувальних вертольотів, де одним з основних кандидатів є H145M від Airbus Defence & Space.

H145M
Багатфункціональний гелікоптер H145M від Airbus Helicopters

Існує вимога про придбання більшої кількості вертольотів середньої вантажопідйомності, ймовірно, Мі-171Ш, щоб уніфікувати парк армійської авіації. Однак є питання з льотною надійністю цих вертольотів у світлі нещодавніх катастроф Мі-171Ш, у яких загинули перуанські військові.

Перу має на озброєнні понад 30 гелікоптерів Мі-8/17 / Фото: Андрей Л.
Перу має на озброєнні понад 30 гелікоптерів Мі-8/17 / Фото: Андрей Л.

Винищувальна авіація переживає не найкращі часи, ВПС докладають зусиль над підтриманням льотної придатності Mirage 2000. Доля МіГ-29 під питанням.

Військово-транспортні Мі-171Ш-П
Військово-транспортні Мі-171Ш-П закупаються Перу з 2010 року. Однак, станом на квітень 2021 року перуанські гелікоптери так і не пройшли капітального ремонту, а кількість бойових машин, що вимагають його, зросла. Тобто "Вертолеты России", просто кажучи, відверто нехтують своїми зобов’язаннями з післяпродажного обслуговування техніки. Фото: bmpd

В армії Перу планують збільшити арсенал захищених транспортних засобів A200 із колісною формулою 4x4, планується провести оцінку реальних можливостей цих транспортних засобів у складній географії річкових районів.

Українські бронетранспортери у Перу на виставці озброєнь SITDEF 2021

Також очікується закупівля першої партії БТР 8х8, де ключовим фактором залишається бюджетне забезпечення. Тобто йдеться про ризики обмеження фінансування на ці проєкти.

БТР-4МВ1
БТР-4МВ1 від ХКБМ у Перу

Від Defense Express додамо, що українські компанії - і державні, і приватні - беруть участь у переговорах з перуанськими військовими та вже продемонстрували у Перу на нещодавній виставці озброєнь SITDEF 2021

і після неї можливості вітчизняних бронемашин 4х4 та БТР 6х6 та 8х8 (це проекти від приватного підприємства "Практика" та державного ХКБМ ім. Морозова).

Отаман
БТР "Отаман" може бути реалізований у формулі як 6х6, так і 8х8

З прицілом саме на участь у тендерах, які ще донедавна виглядали цілком спокусливо.

Перу
Українська броня у Перу

Також в армії Перу очікується закупівля другої партії з 300 військових вантажівок Rheinmetall MAN Military Vehicles. Як стверджується у публікації видання Infodefensa.com., з метою стандартизації, попри деякі незручності у постачанні першої партії. Але ця закупка ще має бути узгоджена з німецьким виробником.

Отаман
БТР "Отаман" від "Практики" та БТР-4ВМ1 у Перу

Також у пріоритеті армії Перу залишається закупівля різних видів бойових безпілотників, в основному - баражучих дронів-камікадзе, ймовірно, від компанії Diseños Casanave Corporation.

Загалом, 2022 рік буде не дуже комфортним періодом для програм модернізації військової техніки збройних сил Перу, наголощується у публікації видання Infodefensa.com.

"Політична нестабільність може негативно вплинути на проекти закупівель, особливо з таким урядом, який очолює Педро Кастільо, який досі не виявив зацікавленості у розвитку сильної, сучасної та грамотної системи національної оборони. Тенденція у галузі закупівель, що склалася протягом декількох років, говорить про те, що озброєні інститути Перу набувають швидше поліцейського, ніж військового характеру.

З іншого боку, економічна невизначеність також може відіграти негативну роль в оборонному секторі при коригуванні бюджетів, особливо в галузі інвестицій та закупівель. Гірничодобувна промисловість, яка приносить найбільший дохід державі, наражається на напади, деякі з них мають терористичний характер, внаслідок чого деякі компанії вже йдуть з Перу.

З іншого боку, масова роздача допомоги населенню замість заохочення зайнятості є ще однією спірною політикою нинішнього уряду, яка рано чи пізно вичерпає бюджет", наголошується у публікації видання Infodefensa.com.

Від редакції Defense Express додамо, що за попередніми оцінками, які оголошувались аналітичними структурами інших країн, портфель військових замовлень Перу у 2021-2024 роках мав скласти 541,3 млн. дол. - проти 569,8 млн. дол. у 2017-2020 роках та 1,687 млрд. дол. у 2013-2016 роках.

Бронеавтомобіль
Бронеавтомобіль "Козак-2М1", фото ілюстративне

Слід візначити, що за період 2013-2020 років найбільше реалізованих контрактів з Перу - на 580,3 млн. дол - мала Росія, (25,72% ринку). Друге місце займала Південна Корея – 444,7 млн. дол. (19,71% ринку). Третє місце посідав Китай – 242,2 млн. дол. (10,74%).

Місця з 4 по 10 у рейтингу найбільших постачальників озброєнь Перу за період 2013-2020 років займали Італія (241,3 млн. дол.), Франція (188,9 млн. дол., Канада (170,3 млн. дол.), Іспанія (113,5 млн. дол.), Нідерланди (92,4 млн. дол.) дол.), Ізраїль (59,1 млн. дол.) та Німеччина (37,7 млн. дол.).

Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року
Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року

Для України серед найбільш гучних контрактів з Перу - постачання літака Ан-178 на загальну сумму понад 64 млн длр. Контракт був укладений у 2019 році між ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та Міністерством внутрішніх справ Перу.

Ан-178
Спокусливий Ан-178

Літак мав бути поставлений замовнику до 23 жовтня 2021 року. Проте з низки причин цього не сталося. Головна з них: неспроможність представників Перу та України вирішити питання з забезпечення банківської гарантії на авансові платежі з боку Перу. І далі - ризик штрафних санкцій.

Перший дослідний зразок Ан-178 та траспортний літак для МВС Перу / Фото: ІА
Перший дослідний зразок Ан-178 та траспортний літак для МВС Перу / Фото: ІА "ОПК"

Виконання контракту зараз перебуває у досить складній ситуації. Кошти замовника до виконавця не надійшли й досі. Разом з тим, інші виробники озброєнь з України сподіваються, що їм вдасться прокласти більш успішний шлях на ринок Перу.

Читайте також: Перу почало процес накладання штрафних санкцій за зрив термінів постачання Ан-178