xcounter
#

Перу почало процес накладання штрафних санкцій за зрив термінів постачання Ан-178

19172
Ан-178 (зн 006) для МВС Перу в цеху ДП "Антонов" / Фото: Vasiliy Koba
Ан-178 (зн 006) для МВС Перу в цеху ДП "Антонов" / Фото: Vasiliy Koba

Штрафи начебто застосовуються з 24 жовтня 2021 року й становлять $5 тис. на місяць у перші два місяці прострочки, $35 тисяч на місяць між третім та п'ятим місяцем та $70 тис. між п'ятим та дванадцятим місяцями. У разі 12 місяців перевищення терміну прострочки, замовник може вимагати розірвання Договору

Генеральний контролер Республіки Перу випустив звіт про паралельний контроль (Informe de Control Concurrente № 014-2021/OCI/0282-SCC), в якому він попереджає Міністерство внутрішніх справ про ймовірні економічні втрати в розмірі $64 мільйонів через затримку постачання транспортного літака Ан-178, замовленого для Національної поліції Перу.

За даними видання infodefensa.com, метою звіту генерального контролера було визначити, на якій стадії перебуває виконання контракту, підписаного між Міністерством внутрішніх справ Перу та Україною (в особі держекспортера "Спецтехноекспорт" та власне підприємств-виконавців будівництва літака).

Читайте також: ДП "Антонов" оприлюднив низку гучних заяв щодо стану проекту з будівництва літаків Ан-178-100Р
Ан-178
Багатоцільовий транспортний літак Ан-178 для МВС Перу станом на серпень 2020 року / Фото: ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

У звіті зазначається, що літак Ан-178 (заводський номер 006) не був поставлений після закінчення терміну виконання контракту, а договір щодо зміни графіка постачання не було укладено. При цьому вказано, що термін постачання за контрактом № 001-2019/MININTERN-STE-3-178-K/KE-19 становив 24 місяці з дати підписання контракту та може бути переглянутий за згодою сторін.

Ан-178
Фюзеляж транспортного літака Ан-178 (зн 006) для МВС Перу станом на грудень 2020 року

Також у звіті Контрольного управління зазначається, що генеральний директор Головного управління адміністрації та фінансів МВС Перу 28 жовтня 2021 року видав меморандум, в якому повідомив - крайній термін для постачання літака, авіаційного обладнання та послуг настав 23 жовтня поточного року, що відповідає початку терміну застосування штрафних санкцій з 24 жовтня.

Крім цього, повідомляється, що листом від 25 жовтня 2021 року ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" була проінформована про порушення договірних термінів.

Ан-178
ТТХ Ан-178

Вказаний підрозділ Міністерства внутрішніх справ підтвердив контролеру, що графік постачання за контрактом не було змінено, і після закінчення термінів постачальник не виконав доставку літака та навчання працівників поліції.

У звіті також відображено висновки візиту інспектора авіації МВС Перу Хосе Альморіано Міранда (відбувся 11-12 жовтня цього року) на ДП "Антонов" та "Мотор Січ", в ході яких представникам замовника було повідомлено, що конструктивно літак Ан-178 для МВС Перу має приблизну готовність 65%, ДП "Антонов" продовжує складання конструкції літака та встановлює системи, придбані в інших виробників.

Ан-178
Ан-178 (заводський номер 006) для МВС Перу станом на літо 2020 року / Фото:Факти ICTV

Також в Запоріжжі перуанцям було продемонстровано один з турбореактивних двигунів Д-436-148ФМ без паспортної таблички на завершальній стадії складання. Представники "Мотор Січ" вказали, що цей двигун будується для літака Ан-178, який виготовляється для Національної поліції Перу.

Крім цього, у звіті Генерального контролера Перу вказують на відсутність інструментів, які гарантують дотримання постачальником терміну постачання Ан-178. Офіс фінансового контролера наголошує, що контракт не містить положення про гарантію сумлінного виконання або будь-яких інших аналогічних інструментів.

ТРДД Д-436-148ФМ
ТРДД Д-436-148ФМ на виставці "Зброя та безпека-2021"

У звіті повідомляється, про введення штрафних санкцій проти української сторони.

При цьому зазначається, що постачальник був проінформований про номер банківського рахунку, на який будуть сплачуватись штрафи, із попередженням про списання платежів через акредитив.

Ан-178
Підписання контракту між МВС Перу та ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

Нагадаємо, контракт на постачання літака (протягом 24 місяців з дня першої оплати) для МВС Перу був укладений між ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" та Міністерством внутрішніх справ Республіки Перу у листопаді 2019 року.

У лютому 2021 року, представники ДП "Антонов" повідомили, що держпідприємство так і не отримало від ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" виплату від МВС Перу за транспортний літак Ан-178 (борт №006).

Ан-178
Ан-178 (серійний номер 006) для МВС Перу під час викатки з цеху кінцевого складання у квітні 2021 року / Фото: Мілітарний

"Я буду відвертий. Ми за цей літак ще не отримали ні копійки грошей. Тому я поставив завдання робити в першу чергу літак для Міністерства оборони України. Там (над Ан-178 для МВС Перу) ми продовжуємо працювати. Коли з'являться гроші, ми закінчимо в ті терміни, коли нас профінансують", - прокоментував ситуацію на початку цього року і. о. гендиректора ДП "Антонов" (на той момент) Сергій Бичков в інтерв'ю журналістам "5 каналу".

Ан-178
Ан-178 (серійний номер 006) для МВС Перу під час викатки з цеху кінцевого складання у квітні 2021 року / Фото: Мілітарний

Наприкінці квітня 2021 року недобудований фюзеляж Ан-178 (зн 006) викотили з цеху кінцевого складання й перебазували в інший ангар, після чого будь-які фото цього літака й інформація щодо стану робіт над ним представниками ДП "Антонов" не оприлюднювалась.

При цьому відомо, що для перуанського літака замовлялись окремі компоненти.

Defense Express
Запит від Defense Express компанії ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

Варто додати, що 24 листопада цього року Defense Express надіслав ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" офіційний запит, в якому запросив у керівництва спецекспортера надати низку відповідей щодо ситуації з виконанням цього контракту.

На наш запит від українського спецекспортера ми отримали наступну відповідь.

Ан-178
Відповідь ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт"

Редакція Defense Express буде продовжувати ознайомлювати наших читачів з перебігом цієї теми.

Читайте також: Гусєв офіційно підтвердив завершення робіт з імпортозаміщення першого Ан-178-100Р