xcounter
#

ДП "Антонов" оприлюднив низку гучних заяв щодо стану проекту з будівництва літаків Ан-178-100Р

8767
Стапель кінцевого складання у цеху ДП "Антонов" наразі там збирають другий фюзеляж Ан-178-100Р для ЗСУ
Стапель кінцевого складання у цеху ДП "Антонов" наразі там збирають другий фюзеляж Ан-178-100Р для ЗСУ

Зокрема, було вточнено терміни будівництва та початку випробувань двох перших літаків для ЗСУ та інформація щодо стану готовності дослідного зразка Ан-178

Один з найбільш дорогих та знакових проектів оборонної промисловості України останніх часів – створення нових транспортних літаків Ан-178 без російських комплектуючих на ДП "Антонов", не виходить з епіцентру уваги.

Так, 13 листопада 2021 року українські авіабудівники оприлюднили звіт щодо поточного стану цього надважливого для авіабудівної галузі нашої країни проекту.

Читайте також: Україна та Туреччина за останні 4 роки підписали оборонних контрактів на $1 млрд

Дослідний зразок готується до польотів

Перша частина звіту прес-служби ДП "Антонов" виглядає вкрай оптимістично. Схоже, що всі комплектуючі, якими кілька останніх років заміняли російські деталі, нарешті дійшли до підприємства й були встановлені на дослідний борт 001.

"До теперішнього часу повністю завершено роботи з побудови зразка Ан-178, призначеного для виконання льотних сертифікаційних випробувань. Закінчується відпрацювання всіх систем літака, в тому числі імпортозаміщених виробництва компаній країн дальнього зарубіжжя, в тому числі США, Канади, Франції, Німеччини та ін. Наразі літак готується до першого польоту", - відзвітували у прес-службі держпідприємства.

Ан-178
У минулому місяці дослідний зразок Ан-178 (№001) не виглядав готовим до польотів

Нагадаємо, що у первинному проекті на російські компоненти припадало близько 50% деталей.

Тобто повна їх заміна й анонсована готовність до випробувань - це безумовно вкрай позитивна новина.

Ан-178
Стан дослідного Ан-178 у жовтні 2021 року

Ба більше - це ймовірно також означає, що "Антонов" нарешті отримав та змонтував на літак нову версію турбореактивних двоконтурних двигунів Д−436−148ФМ від "Мотор Січ" та "Івченко-Прогрес", а також нові титанові шасі, які замовляли на ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова" (хоч про їх постачання окремо не повідомлялося).

Д−436−148ФМ
Нові турбореактивні двоконтурні двигуни Д−436−148ФМ для Ан-178-100Р без російських складових виготовляють на "Мотор Січ"

Варто також додати, що плани щодо готовності дослідного екземпляра літака до кінця року анонсувалася й раніше. Однак на світлинах за вересень-жовтень 2021 року літак не виглядав готовим до польотів.

"Антонов" офіційно переніс термін початку льотної програми першого Ан-178-100Р для ЗСУ

Після гучних обіцянок гендиректора ДК "Укроборонпром" підняти перший літак, що будується за контрактом з Міноборони в повітря чи не в листопаді цього року (термін "через 6-8 місяців" було анонсовано у травні 2021 року, на церемонії викатки фюзеляжу) та дещо більш обережних заяв Сергія Бичкова про початок льотних випробувань в I кварталі 2022 року, перенесення термінів на "перше півріччя наступного року" виглядає, звісно, вже не так оптимістично.

Гусєв
У травні 20021 року Юрій Гусєв обіцяв, що перший політ Ан-178 (007) відбудеться за 6-8 місяців

Більш обережні та "розмиті" терміни не сильно збігаються з обіцянками, які були оприлюднені раніше, однак, начебто, не несуть загрози загальному виконанню проекту (адже за контрактом перший літак має бути переданий замовнику лише в середині 2023 року).

Ан-178
Планер Ан-178-100Р (№007) станом на жовтень 2021 року

"Побудова літаків Ан-178 за контрактом з Міністерством оборони України також відбувається згідно з графіками, узгодженими з замовником. Завершено побудову планера першого літака. Проводиться монтаж систем. Підняти цей літак у небо планується у першому півріччі наступного року", - повідомила прес-служба ДП "Антонов".

Ан-178-100Р
У жовтні планер першого Ан-178-100Р ще не був до кінця зібраним. Готовність транспортника оцінювали у 80%

Варто також відзначити, що з жовтня цього року схоже відбувся певний прогрес у будівництві Ан-178-100Р (номер 007). Адже на світлинах минулого місяця планер літака ще не був повністю завершеним.

Сенсаційний анонс про плани з будівництва другого Ан-178 для ЗСУ

Як відомо, будівництво фюзеляжу другого Ан-178-100Р (№008) на стапелі кінцевого складання почалося (окремі його елементи були виготовлені набагато раніше), приблизно наприкінці серпня цього року.

Ан-178-100Р
У серпні 2021 року фюзеляж другого Ан-178 тільки почали збирати у стапелі

Станом на жовтень 2021 року був помітний певний прогрес у будівництві другого Ан-178-100Р, однак військові журналісти, які побували в цехах ДП "Антонов", повідомляли, що до кінця поточного року має бути завершено лише виготовлення фюзеляжу літака.

А ось зараз на ДП "Антонов" несподівано пообіцяли за цей час зробити повністю весь планер (зазвичай планером називають з’єднані в одне ціле частини та низку систем літака, за винятком силової установки та внутрішнього обладнання).

Ан-178-100Р
Стапель кінцевого збирання з другим фюзеляжем Ан-178-100Р для ЗСУ станом на жовтень 2021 року

"Паралельно ведуться роботи з виготовлення другого літака. Вже побудоване крило та хвостове оперення. Здійснюється остаточне складання фюзеляжу. Потім відбудеться стикування зазначених агрегатів. Таким чином, у грудні поточного року, з випередженням затверджених графіків, буде повністю побудований планер цього Ан-178", - наголосили у прес-службі ДП "Антонов".

Ан-178
На фото ліворуч фюзеляж літака, праворуч планер

Тобто фактично на держпідприємстві з невідомих причин вирішили потужно прискоритись й за два місяці не просто завершити обіцяне раніше стапельне складання другого фюзеляжу, а й добудувати весь другий транспортник до "жовтневого" стану Ан-178 №007 (об’єднати в одне ціле фюзеляж, гондоли двигунів, крило, оперення, кіль, шасі, силовий набір, а також низку систем планера).

Що далі…

Власне, Україна, перш за все, очікує початку льотних випробувань транспортного літака без російських деталей. Адже цей процес наявно доведе компетенцію українського авіабудівного кластера у проектуванні й будівництві власних літаків без будь-якої "допомоги" РФ.

Ан-178
Викатка дослідного зразка (бн 001) у квітні 2015 році. Тоді з російськими комплектуючими / Фото: Dmitry Birin

Також ці випробування й подальша сертифікація можуть стати потужним стимулом для справжнього відродження власного авіабудування й численних замовлень різних моделей українських літаків іншими країнами.

Ан-178
Стан будівництва Ан-178 неодноразово був елементом піару - під час церемонії викатки першого фюзеляжу Ан-178-100Р для ЗСУ у травні 2021 року, дослідний зразок (праворуч) виглядає повністю зібраним (навіть з встановленої авіонікою в кабіні). Однак наприкінці вересня 2021 року (ліворуч) він знову розібраний

Залишається сподіватися, що в керівництві ДК "Укроборонпром" та ДП "Антонов" розуміють всю важливість цієї справи в масштабах всієї України та її майбутнього, як сучасної й високотехнологічної країни. І також - докладуть всіх можливих зусиль, для реалізації цього проекту.

Читайте також: Українські двигуни турецької авіації майбутнього: на що насправді здатний вітчизняний ОПК