xcounter
#

На ДП "Антонов" деталізували плани з сертифікації оновленого Ан-178: випробувальні польоти розпочнуться наприкінці 2021 року

5846
Дослідний зразок Ан-178-100Р (сн 001) в цеху ДП "Антонов" станом на кінець серпня 2021 / Фото: Апостроф TV
Дослідний зразок Ан-178-100Р (сн 001) в цеху ДП "Антонов" станом на кінець серпня 2021 / Фото: Апостроф TV

На українському авіапідприємстві детально розповіли про етапи та терміни завершення імпортозаміщення дослідного зразка Ан-178

До кінця 2021 року дослідний зразок (серійний номер 001) військово-транспортного літака Ан-178-100Р має розпочати серію випробувальних польотів.

Про етапи роботи з процесу імпортозаміщення систем літака та орієнтовні терміни виконання всіх робіт розповів заступник генерального директора ДП "Антонов" з виробництва Олександр Витушко в програмі "Security talks з Валентином Бадраком".

Читайте також: Олег Уруський: сподіваємося, що у 2021 році Міноборони замовить ще три Ан-178 (відео)
Ан-178-'100Р
Наразі літак знову "розділи", хоч заміна механічних частин з російськими комплектуючими має закінчитися вже у вересні / Фото: Апостроф TV

"Зараз ми знаходимося на такій стадії - по механічнім системам у нас вже відсотків на 85 робота завершилася. Залишилися невеликі шматки роботи, які ми за серпень-вересень (ц.р.) повинні завершити", - відзначив Олександр Витушко.

Ан-178-100Р
Додаткові десантні двері на першому варіанті Ан-178 були відсутні / Фото: Апостроф TV

Проте заміщення механіки це чи не найпростіша робота. Куди більш складною, за словами заступника гендиректора, стала заміна радіоелектроніки.

Ан-178-100Р
Надскладна робота з заміни всього бортового радіоелектронного обладнання (у тому числі й звичайної проводки, яку доведеться переподключити до нових систем) Ан-178 у розпалі / Фото: Апостроф TV

"Найважливіші роботи на нас чекають по монтажу бортового радіоелектронного обладнання. Чому? Тому що і конструкторам довелося попрацювати - ввелося таке обладнання, яке раніше ми не використовували, для нас це було новиною. Ось ця робота вона дуже велика за своїм розмахом і дуже складна. Повинні ми її завершити в листопаді (ц.р.) з таким розрахунком, щоб в кінці року літак пішов в Гостомель", - розповів він.

Ан-178-100Р
Старі двигуни замінять на новітні Д-436-148ФМ / Фото: Апостроф TV

Після завершення цих робіт почнеться не менш складна робота власне з льотними випробуваннями.

"Літаку буде необхідно налітати близько 600 польотів (в першому варіанті з російськими комплектуючими №001 здійснив близько 200 польотів за 4 роки) різних складнощів за різними програмами й польотами довести його характеристики, ті, які викладені зараз теоретично. Результатом всього цього заходу буде оформлення сертифіката типу. Маючи сертифікат типу ми будемо в повному праві виготовляти серійно ці літаки та продавати їх будь-яким замовникам", - зазначив Олександр Витушко.

Ан-178-100Р
Наприкінці травня ц.р. дослідний зразок Ан-178 "зібрали" на показові заходи, майже як в радянські часи / Фото: "Укроборонпром"

Варто також відзначити, що дослідний зразок, в процесі всіх цих робіт, знову знаходиться в напіврозібраному стані, хоч під час показових урочистостей наприкінці травня 2021 року (викатка першого фюзеляжу Ан-178-100Р замовленого Міноборони та ювілей ДП "Антонов") він був "цілим" - з російськими шасі, зібраними двигунами та деталями крил, навіть в кабіну встановили крісла пілотів та російську авіоніку.

Читайте також: Почалося стапельне складання другого Ан-178 за контрактом Міністерства оборони України (фото)