xcounter
#

Що може система "Омут" від "Радіонікс": деталі "битви РЕБ проти українських ЗРК" від директора компанії Станіслава Зав’ялова

29294
Що може система "Омут" від "Радіонікс": деталі "битви РЕБ проти українських ЗРК" від директора компанії Станіслава Зав’ялова

Українські розрахунки зенітних ракетних комплексів вчаться воювати в умовах, коли повітряні цілі прикриті захисною парасолькою систем радіоелектронної боротьби. Таку можливість було реалізовано в ході спільної ініціативи керівництва Повітряних Сил України, зенітних ракетних військ та компанії "Радіонікс", яка є розробником та виробником комплексів радіоелектронного захисту (РЕЗ) для авіаційної техніки під назвою "Омут" у різних версіях.

Коротко Defense Express розповідав ще у листопаді 2021 році у матеріалі "Перспективні засоби РЕБ "повоювали" проти українських ЗРК". Тепер до уваги наших читачів – інтерв’ю з директором компанії "Радіонікс" Станіславом Зав’яловим за підсумками цього заходу, який порушив низку вкрай актуальних питань. Одне з головних полягає в тому, що Україні необхідно терміново нарощувати свій потенціал систем РЕБ. І вміти відбудовуватися від "ребівських" сил ворога. Інакше можемо заплатити за своє чергове зволікання дуже велику ціну.

система
Система "Омут" від "Радіонікс"

– Компанія "Радіонікс" зі своїми новими системами РЕБ взяла участь у навчаннях спільно з підрозділами зенітних ракетних військ. Чому це було важливим? Що відбувалося?

Читайте також: "Радіонікс" створив унікальний наземний стенд для відпрацювання протидії винищувачам МіГ-29 (фото)

– Почну з того, що ми вдячні новому керівництву Повітряних Сил за несподівану для нас пропозицію продемонструвати роботу наших систем РЕЗ "Омут-25К" та "Омут-27КМ" безпосередньо на полігоні проти низки зенітних ракетних комплексів, що стоять на озброєнні Армії України. Ми таких пропозицій від попереднього командування ніколи не отримували. Це рішення виявилося взаємовигідним. Розрахунки ЗРК отримали уявлення про те, як системи РЕБ впливають на різні режими роботи комплексів. Ми, у свою чергу, змогли також отримати необхідні дані, які є важливими для подальшого розвитку наших систем РЕБ.

Система РЕБ
Зразки "Омут-25" та "Омут-27КМ" – це системи, розроблені для встановлення на бойові літаки – штурмовики Су-25, важкі багатофункціональні винищувачі Су-27 та легкі МіГ-29

– Як навчання проходили на практиці?

– Технічно було організовано так, що у нас у контейнері стояли системи "Омут-25" та "Омут-27КМ". Спочатку в різних режимах ми тестували "Омут-25К", а потім – "Омут-27КМ". За чотирма різними зразками ЗРК.

Була бригада, яка займалася безпосередньо випробуванням та забезпеченням роботи комплексів "Омута" як станцій РЕБ. І на кожному зенітному ракетному комплексі – це, зокрема, ЗРК С-125, "Бук" та С-300, які є в наших ЗРВ, – знаходилися команди, які складалися зі спеціалістів компанії "Радіонікс".

Зав’ялов
Директор компанії "Радіонікс" Станіслав Зав’ялов

Вони здійснювали безпосередній зв’язок із місцем розміщення систем радіоелектронної боротьби і, відповідно, тісно взаємодіяли з розрахунками ЗРК при виконанні типових завдань щодо виявлення та супроводу повітряних цілей. Допомагали в аналізі сигналів, що надходять від систем РЕБ.

– Але ваші системи РЕБ були встановлені на землі, а не у повітрі. Це має значення?

– Так, звичайно. Наші зразки "Омут-25" та "Омут-27КМ" – це системи, розроблені для встановлення на бойові літаки – штурмовики Су-25, важкі багатофункціональні винищувачі Су-27 та легкі МіГ-29 – для їхнього захисту від ЗРК супротивника.

В ідеалі потрібно перевіряти та відпрацьовувати можливості авіаційних систем РЕБ та навички розрахунків ЗРК, скажімо так, у парних бойових іграх. Але з низки причин ми демонстрували вплив РЕБ на ЗРК з наземних платформ.

Хоча навіть такий спосіб застосування наших систем РЕБ ледь не з першого разу дав розрахункам ЗРК дуже актуальну практику роботи. Ми також прагнули забезпечити взаємну роботу таким чином, щоб умови щодо низки режимів відповідали відпрацюванню завдань зі знищення повітряних цілей за умов застосування противником систем РЕБ.

– І які результати отримали?

– Якщо узагальнити, то випробування показали, що "Омут" суттєво заважає роботі ЗРК. Системи РЕБ перешкоджають захопленню цілі. Залежно від режимів роботи, "Омут" може створити як окрему хибну ціль з певними характеристиками, так і безліч цілей в огляді РЛС ЗРК. Тим самим перешкоджаючи виявленню реальних цілей. А при захопленні розрахунком ЗРК помилкової імітованої цілі системи РЕБ видають характеристики й по дальності, і по кутових координатах, які не відрізняються від реальних цілей.

– Як на це реагували розрахунки ЗРК?

– У них на практиці з’явилася можливість відчути, що таке дія РЕБ. Зафіксувати зовнішній вплив, спільно з розробниками побачити та зрозуміти, як і які перешкоди впливають на ті чи інші ЗРК.

Завдання також було у тому, щоб розрахунки ЗРК проаналізували, у якому з режимів вплив РЕБ можна мінімізувати. Які методи при цьому застосовувати. Наскільки дієвий, припустимо, перехід у ручний супровід цілей. Все це буде проаналізовано нашими зенітниками і згодом видано якісь пропозиції щодо того, як працювати в різних режимах. Бо якщо ми, наприклад, показуємо те, що такі перешкоди ефективні, то ми повинні усвідомлювати, що наш противник на полі бою вже має потужні засоби РЕБ.

РЕБ
Вигляд індикаторів командира та 1 оператора в імпульсному режимі плюс СРЦ з впливом виробу "ОМУТ-27КМ"

– Тут я можу тільки додати, що після того, як ви створили "Омут", у Білорусі з’явилася система РЕБ "Сателіт", яка була близька до вашої системи. Щодо Росії, то там спектр систем РЕБ, включаючи захисту фронтової авіації, також досить широкий.

– Так, ми точно знаємо, що вони мають схожі засоби. Але і за перших версій "Омуту", і за модернізованих версій комплексу, потенціал наших рішень перевищував і перевищує можливості білоруських розробок і не поступається російським.

"Омут" є комплексною системою і включає як комплекс радіоелектронного придушення, подібний до "Сателіту", так і систему радіоелектронної розвідки. "Сателіт" ж, по суті, спочатку був завадовою станцією ретрансляційного типу і не забезпечував частотний та просторово-часовий аналіз вхідних сигналів радіотехнічних засобів. Робота велася за найпотужнішим сигналом.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти