xcounter
#

"Радіонікс" створив унікальний наземний стенд для відпрацювання протидії винищувачам МіГ-29 (фото)

6514
РЛПК-29 - головна частина комплексу "Сапфір-С" від "Радіонікс" на виставці "Зброя та Безпека-2021"
РЛПК-29 - головна частина комплексу "Сапфір-С" від "Радіонікс" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

При цьому цей же комплекс "Сапфір-С" може використовуватись і як тренажер для власне пілотів фронтового винищувача

Приватна компанія "Радіонікс" представила на виставці "Зброя та Безпека-2021" унікальний комплекс "Сапфір-С", який може одночасно бути використаний одразу за кількома напрямками.

Тобто, цей стенд одночасно може бути залучений, як експериментальний стенд для відпрацювання взаємодії бортового устаткування винищувача МіГ-29 (зокрема, його бортового радіолокаційного прицільного комплексу РЛПК-29) та нових засобів враження, які створюються в Україні (авіаційних ракет класу "повітря-повітря" та "повітря-земля").

Читайте також: Нова авіаційна ракета Р-27 с тепловою ГСН: повністю українська й з набагато кращими ТТХ (відео)
Комплекс Сапфір-С вміщує 12 метровий захищений контейнер
Комплекс "Сапфір-С" вміщує 12 метровий захищений контейнер

Крім того, на ньому можна відпрацювати й інші завдання, а саме можливість протидії подібної РЛС закордонним або новітнім вітчизняним засобам РЕБ (наприклад "Омут-КМ" від "Радіонікс").

Й нарешті, такий комплекс може просто служити як повноцінний наземний тренажер для навчання пілотів-винищувачів Збройних сил України.

Директор компанії Радіонікс Станіслав Зав'ялов
Директор компанії "Радіонікс" Станіслав Зав'ялов

В описі виробу відзначається, що "Сапфір-С" призначений для імітації роботи радіолокаційного прицільного комплексу (РЛПК) літака МіГ-29 та може бути використаний у якості елементу вимірювального комплексу полігону для забезпечення проведення випробувань авіаційної техніки та навчання льотного складу елементів протидії літакам-винищувачам.

Окрім власне бортового радіолокаційного прицільного комплексу РЛПК-29 контейнер Сапфір-С вміщує й інші важливі системи
Окрім власне бортового радіолокаційного прицільного комплексу РЛПК-29 контейнер "Сапфір-С" вміщує й інші важливі системи

Як розповіли його розробники, створення першого прототипу такого стенду відноситься до 2016 року, коли компанія "Радіонікс" отримала експортне замовлення від ОАЕ на створення апаратного стенда РЛПК-29 для потреб полігону в Абу-Дабі.

"Основний сенс був такий - упакувати в 40-футовий контейнер повністю весь радіолокаційний прицільний комплекс, включаючи систему повітряного охолодження, систему рідинного охолодження, кондиціонування, систему єдиної індикації й систему управління озброєнням МіГ-29. При цьому зробити все так, щоб це працювало на землі", - розповів директор компанії "Радіонікс" Станіслав Зав'ялов.

Комплекси РЕБ Онікс-КМ від Рідіонікс на Зброя та Безпека-2021
Комплекси РЕБ "Онікс-КМ" від "Рідіонікс" на "Зброя та Безпека-2021"

Один контейнер був поставлений українськими зброярами замовнику й експлуатується вже протягом 6 років при дуже екстремальних умовах (температура обшивки контейнера іноді доходить до 70 градусів за Цельсієм).

Сапфір-С можливо перетворити й на справжній стрілецький тренажер МіГ-29 з відповідними системами наведення
"Сапфір-С" можливо перетворити й на справжній "стрілецький" тренажер МіГ-29 з відповідними системами наведення

"Спочатку це був багатофункціональний виріб, котрий імітує роботу МіГ-29 для того, щоб винищувачі типу F-16/F-35/F-22 тощо могли протидіяти та оцінювати можливості своєї протидії – постановки завад, застосування протирадіолокаційних ракет по подібнім винищувачам. При цьому, мова йде про реальні бойові літаки в повітрі", - відзначив директор "Радіонікс".

Стенд Радіонікс на виставці Зброя та Безпека-2021
Стенд "Радіонікс" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

За словами українських розробників, попри своє "наземне" положення, РЛС винищувача повністю функціональна - виявляє повітряні цілі, захоплює, супроводжує ... Що дозволяє відпрацьовувати на цьому комплексі дії місцевих льотчиків-винищувачів з підготовки та пуску протирадіолокаційних ракет.

Радіолокаційний прицільний комплекс фронтового винищувача МІГ-29 є найважливішою складовою комплексу Сапфір-С
Радіолокаційний прицільний комплекс фронтового винищувача МІГ-29 є найважливішою складовою комплексу "Сапфір-С"

"Коли ми почали використовувати цей контейнер там, в Абу-Дабі, ми зрозуміли, що він нам і самим потрібний. Ми можемо його використовувати, наприклад, для з'ясування і дослідженя ефективності постановки перешкод за допомогою наших контейнерів типу "Омут-КМ", - повідомив Станіслав Зав'ялов.

Таким чином, другий прототип "Сапфір-С" був створений вже для власних потреб й наразі використовується в цілій низці різних програм.

ТТХ компалексу Сапфір-С
ТТХ компалексу "Сапфір-С"

"Даний комплекс дозволяє проводити наземні випробування (відпрацювання дії) нових ракет. Тобто він здатний повноцінно приймати сигнали від різних електронних вузлів авіаційної ракети", - відзначив очільник української компанії.

Він пояснив, що на вітчизняному стенді можливо імітувати не тільки захоплення й пуск ракети (відстріл та сход ракети) але і її подальші дії - радіокорекцію, роботу рулів.

Контейнер вітчизняної системи дозволяє проводити наземні випробування при майже екстремальних для людини температурах
Контейнер вітчизняної системи дозволяє проводити наземні випробування при майже екстремальних для людини температурах

"Ми можемо імітувати всі", - наголосив Станіслав Зав'ялов.

Таким чином, завдяки експортному контракту в Україні був створений власний багатофункціональний комплекс, який дозволяє практично повноцінно випробовувати сучасні авіаційні системи (ракети, РЕБ тощо, в тому числі й зовсім нові) різного типу в "комфортних" наземних умовах. Крім того, вся інформація при такій роботі може бути збережена й ретельно проаналізована фахівцями для подальшої роботи над вдосконаленням нових систем.

Читайте також: Компанія "Радіонікс" показала АРГСН для нової зенітної ракети "Корал" (фото)