xcounter
#

Перспективні засоби РЕБ "повоювали" проти українських ЗРК

Нові зразки системи "Омуту" були застосовні проти низки зенітних ракетних комплексів, що стоять на озброєнні армії України
Нові зразки системи "Омуту" були застосовні проти низки зенітних ракетних комплексів, що стоять на озброєнні армії України
20171

Розрахунки зенітних ракетних комплексів ЗС України вчаться воювати в умовах, коли повітряні цілі прикриті "захисною парасолькою" систем радіоелектронної боротьби

Така можливість була реалізована завдяки спільній ініціативц керівництва Повітряних Сил України, зенітних ракетних військ та компанії "Радіонікс", яка є вітчизняним розробником та виробником комплексів радіоелектронного захисту (РЕЗ) для авіаційної техніки під назвою "Омут" у різних версіях.

Омут
Контейнерна система РЕЗ"Омут", що розроблена для встановлення на бойові літаки, на виставці "Зброя та безпека"

Найновіші зразки системи "Омуту" були застосовні проти низки зенітних ракетних комплексів, що стоять на озброєнні армії України. Зокрема, це ЗРК С-125, "Бук" і С-300.

Читайте також: "Радіонікс" розробляє головки самонаведення для вітчизняного ЗРК від ДККБ "Луч"

"Ми прагнули забезпечити взаємну роботу таким чином, щоб дія "Омутів" відповідала відпрацюванню завдань зі знищення повітряних цілей в умовах застосування противником систем РЕБ. Це рішення виявилося взаємовигідним.

Розрахунки ЗРК отримали уявлення, як впливають системи РЕБ на різні режими роботи комплексів, а також відпрацювали надзвичайно актуальну практику роботи в складних умовах. Досвід буде враховано, а самі навчання розрахунків ЗРК в умовах дій РЕБ мають бути регулярними. Без цього далі просто не можна.

Ми, у свою чергу, також змогли отримати необхідні дані, які є важливими для подальшого розвитку наших систем радіоелектронного захисту та боротьби", - повідомили Defense Express у компанії "Радіонікс" (входить до об'єднання "Ліга оборонних підприємств").

Розрахунки ЗРК відпрацювали надзвичайно актуальну практику роботи в складних умовах

Контейнерний "Омут", що розроблений для встановлення на бойові літаки, включає як систему радіоелектронної розвідки, так і комплекс радіоелектронного придушення. У сучасному варіанті виконання комплекси РЕЗ "Омут" ставлять імітаційні перешкоди РЛС зенітним ракетних комплексам, а також радіолокаційним головкам самонаведення ракет, що знаходяться в діапазоні його робочих частот "Омуту".

Стрільби комплексів С-300 на полігоні
Стрільби комплексів С-300 на полігоні "Ягорлик", фото ілюстративне

Як приклад, спільний захід військових та розробників продемонстрував, що "Омут" суттєво ускладнює розрахункам ЗРК виконання бойової задачі. Наприклад, ці системи РЕЗ/РЕБ перешкоджають захопленню реальних цілей. Залежно від режимів роботи, "Омут" може створити для РЛС бойового режиму ЗРК як окрему хибну ціль з певними характеристиками, так і низку хибних цілей. Тим самим перешкоджаючи виявленню реальних цілей. А при захопленні розрахунком ЗРК імітованої цілі, системи РЕЗ/РЕБ видають характеристики, що по дальності і кутовим координатам не відрізняються від реальних цілей.

У перших версіях основний канал роботи системи "Омут" покривав діапазон 8-12 ГГц. Але зараз, у зв'язку із сучасними реаліями, діапазон впливу "Омутів" суттєво розширений - задля забезпечення протидії таким ЗРК як "Бук-М1" та "Бук-М2". Опційно діапазон систем РЕЗ/РЕБ може бути розширений до 0,8-18,0 ГГц, і фактично "покрити" смуги роботи усіх основних зразків сучасних ЗРК різних виробників.

Бук-М2
Новий російський ЗРК "Бук-М2"

Втім, окрім підготовки розрахунків ЗРК ЗС України до дій в умовах радіоелектронного придушення, ще більша актуальність полягає у оснащенні саме бойових літаків Повітряних Сил вітчизняними системами РЕЗ/РЕБ.

Читайте також: Радіоелектронна боротьба: аналіз арсеналу Росії