xcounter
#

Чи спрацює "сторічна ідея" проти крилатих ракет, чому NASAMS, а не Patriot та чим РФ "лякає" Литву: події тижня війни від Defense Express

38092
Чи спрацює "сторічна ідея" проти крилатих ракет, чому NASAMS, а не Patriot та чим РФ "лякає" Литву: події тижня війни від Defense Express

Чим рашисти лякають Литву, аеростати загородження проти крилатих ракет та чому Україна отримає саме NASAMS, а не Patriot – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Чим РФ "лякає" Литву

РФ розгорнула в своєму "Калінінградському анклаві" додаткову машину з пусковою установкою комплексу “Бал” та додаткову машину з ПУ комплексу "Бастион".

Читайте також: Бійці ЗСУ наочно розповіли, чим M142 HIMARS кращий за радянський “Ураган”
Дві пускові установки протикорабельного російського комплексу
Дві пускові установки протикорабельного російського комплексу "Бал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці дві машини з ПУ здатні дати залп максимум в 6 протикорабельних ракет - чотири типу Х-35 та дві П-800. І це не ті кількісні характеристики, які б дозволяли говорити про повноцінну загрозу для Литви від розміщення таких протикорабельних комплексів. Деталі – у нашому матеріалі.

HIMARS працюють 24/7

HIMARS з високоточними ракетами GMLRS починають "розм'якшувати" тил армії РФ, що дозволяє значно знизити її атакувальний потенціал

Уармії РФ почав масово вибухати ближній тил - у повітря злітають штаби, включно з пунктами управління загальновійськових армій, а також склади боєприпасів. І це лише те, що фіксують самі рашисти, або місцеві жителі.

Пуск HIMARS (фото US Army)
Пуск HIMARS (фото US Army)

І такий масовий "фестиваль вогню", можливо, присвячений появі на фронті далекобійних високоточних систем HIMARS, про практичне використання яких вже офіційно повідомлено.

Аеростати загородження проти крилатих ракет

Велика Британія використовувала аеростати загородження для захисту від "Фау-1" тому можливо задатися питанням, чи допоможуть вони проти крилатих ракет "Калибр".

Аеростати й досі використовуються у військах
Аеростати й досі використовуються у військах

Аеростати загородження вперше з'явились під час Першої світової війни, а наймасовіше використання прийшлось на Другу, коли вони стали цілком звичним видом протиповітряної оборони. Мета їх була максимально проста - створити у небі загорожу-пастку для літаків противника. Але у Британії їх активно використали і для оборони від ракет "Фау-1". Тому цілком закономірно оцінити наскільки аеростати загородження, попри появу понад 100 років тому будуть ефективними зараз.

У Міноборони оголосили шалену кількість Bayraktar TB2 у ЗСУ

Від 24 лютого Збройні Сили України отримали до 50 ударно-розвідувальних дронів Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar, які приєднались до тих, які вже були у строю до початку вторгнення армії РФ. Саме такі цифри озвучив міністр оборони України Олексій Резніков.

Bayraktar TB2 ЗСУ
Bayraktar TB2 ЗСУ

"Плани України щодо придбання Bayraktar TB2 теж масштабні. Тільки з 24 лютого Міноборони поставило на озброєння наших військових до півсотні "літачків". Ще кілька вже законтрактовані та оплачені МОУ і ми очікуємо їх вже у липні", - повідомив міністр оборони України.

Чому Україна отримає саме NASAMS, а не Patriot

Після терористичних ударів РФ по торговому центру у Кременчуку у США піднялась дискусія, чому Україні направляється саме зенітний ракетний комплекс NASAMS, а не, наприклад MIM-104 Patriot або ізраїльський Iron Dome дві батареї якого є безпосередньо у США.

MIM-104 Patriot
MIM-104 Patriot

Зокрема американсько-норвезький комплекс має значно меншу дальність ніж Patriot, окрім того, він це не спеціалізований комплекс протиракетної оборони, як Iron Dome. Ця дискусія, вочевидь, зумовила екс-командувача армією США у Європі, генерал-лейтенанта у відставці Марка Хертлінга (Mark Hertling) доступно пояснити причину вибору саме NASAMS.

Читайте також: Для західних експертів стало “відкриттям”, що ЗСУ потрібно більше снарядів “натівського” калібру 155 мм