xcounter
#

Бійці ЗСУ наочно розповіли, чим M142 HIMARS кращий за радянський “Ураган”

45517
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб не потрапити під вогонь артилерії рашистів, розрахунки наших HIMARS мають бути постійно в русі

Американське видання The Washington Post опублікувало репортаж про бойову роботу однієї з чотирьох систем M142 HIMARS, що уже є в розпорядженні Збройних Сил України.

На цій системі працюють бійці, що раніше стріляли по рашистам із реактивної системи залпового вогню “Ураган” радянського виробництва. Така обставина дозволяє яскраво показати, чим M142 HIMARS кращий за радянський “Ураган”.

Читайте також: Схоже HIMARS працюють 24/7: знищені склади боєприпасів, бази, штаби та пункти управління армії РФ (відео)
M142 HIMARS в строю Збройних Сил України, фото - Anastasia Vlasova for The Washington Post

Так, наприклад, завдяки супутниковій навігації M142 HIMARS має настільки високу точність стрільби, що радіус відхилення ракети від цілі не перевищує 1 метра. При цьому по суті нема жодних обмежень для вибору місця та траекторії польоту ракети.

В свою чергу, наші артилеристи наводять на ціль “Урагани” із використанням розвідувально-ударних безпілотників, і навіть в такому випадку радіус ймовірного відхилення від цілі може сягати до 1 кілометра. Що накладає своє обмеження при виборі позиції для стрільби з “Урагану” - потрібно вибирати місце і траекторію, щоб ракети не пролітали повз цивільні будівлі. Ну і само собою, по дальності стрільби також помітна відмінність - в M142 HIMARS цей показник складає 77 кілометрів, в радянського “Урагану” - до 40 кілометрів включно.

M142 HIMARS в строю Збройних Сил України, фото - Anastasia Vlasova for The Washington Post

Автор репортажу про бойову роботу M142 HIMARS відобразила й інші важливі деталі. Наприклад, ці ракетні комплекси вимушені постійно змінювати своє місце розташування, аби не потрапити під удар орків. Після виконання вогневого завдання по цілям в тилу рашистів обслуга системи має лише до 2 хвилин, аби вивести M142 HIMARS.

Система наведення ракет цього комплексу настільки складна, що нашим бійцям довелось переписувати в окремий блокнот усі необхідні для введення в комп’ютер команди, але іноді доводиться використовувати й Гугл-перекладач.

Ну і також показово, що персональні дані про наших бійців, що працюють на M142 HIMARS, тримаються в таємниці.

Кабіна M142 HIMARS Збройних Сил України, фото - Anastasia Vlasova for The Washington Post
Читайте також: Чому для ЗСУ важлива не стільки кількість HIMARS, як регулярність підвозу ракет до цих систем