xcounter
#

Чому для ЗСУ важлива не стільки кількість HIMARS, як регулярність підвозу ракет до цих систем

44022
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
M142 HIMARS ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наше військо навряд чи влаштує ситуація, коли є одразу декілька десятків пускових установок HIMARS, але нема достатньо ракет для регулярної "утилізації" рашистів

Україна уже отримала перші готові до бою системи M142 HIMARS, Білий Дім уже оголосив про передачу для ЗСУ ще чотирьох таких систем. За поточними оцінками, США, Велика Британія та Німеччина уже готові передати Збройним Силам України до 20 MLRS типу M142 HIMARS та M270.

Втім, можемо зустріти оцінки "політичного" характеру, що такої кількості систем для потреб України – вкрай мало, для ефективної утилізації орків та перелому на фронті потрібно мінімум 60 таких систем, а загальна потреба – мінімум 300 одиниць.

Читайте також: США за два роки замовили стільки снарядів, скільки вистачить ЗСУ лише на кілька тижнів війни
M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Певну "золоту середину" в цьому питанні знайдемо, якщо прочитаємо ось такий допис одного із колишніх військових армії США. Суть цього допису можна викласти у двох тезах.

Перша – для Збройних Сил України має значення не стільки кількість поставлених HIMARS чи M270, а регулярність підвозу ракет до цих систем (які доведеться в постійному режимі возити аж із території США). Друга – якщо в ЗСУ буде одразу декілька десятків систем типу MLRS, але не буде достатньо ракет для стрільби по окупантам, наше військо така ситуація навряд чи влаштує.

M142 HIMARS веде вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Свою думку автор допису пояснює такими цифрами. Один блок в 6 ракет для систем типу M!42 HIMARS або ж M270 важить аж 2,5 тонни, але цього достатньо лише для декількох секунд стрільби.

Щоб вести стрільбу бодай протягом години (з поправкою, що на перезарядку потрібно мінімум 5 хв) – потрібно до півсотні ракет масою до 20 тонн. Один важкий військово-транспортний літак типу С-5 може взяти 140 тонн вантажу, або понад 250 ракет, але цього достатньо лише для 10-12 годин стрільби із M142 чи M270.

Вивантаження M142 HIMARS із транспортного літака С-17, фото - U.S. Army

Як ми уже мабуть зрозуміли, ракета для HIMARS чи M270 важить півтонни, вручну її перезарядити неможливо, тому потрібні спеціалізовані транспортно-заряджальні машини типу HEMMT. І ці ТЗМ також треба доставляти із території США.

Автор допису вживає такий пасаж "недарма HIMARS вважаються найскладнішим типом озброєнням в армії США у всьому, що стосується логістики". І цей пасаж якби натякає, що в армії США є буквально психологічний бар’єр, бо в американських військових нема достатнього досвіду перекидання систем класу MLRS та ракет до них в "індустріальних кількостях".

Перезарядка блоку ракет системи M270 під час навчань армії США в Німеччині, 2020 рік, фото - Markus Rauchenberger

Далі автор допису ставить таку дилему. Справді, США уже мають напрацьовану схему доставки озброєнь для України літаками, що сідають у польському Жешуві. Повітряний транспорт дозволяє доставляти MLRS та ракети до них регулярно, але не в настільки великих кількостях, якби нам хотілось.

Возити у "товарних кількостях" M142 чи M270 та ракети до них США можуть морським транспортом. Але тут шлях займатиме мінімум 2-3 тижні, відповідно – доставку нових ракет для поповнення боєзапасу також доведеться чекати мінімум 2-3 тижні. Чи є в України стільки часу на очікування – питання залишимо відкритим.

Доставка морем систем M142 HIMARS для Румунії, березень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Польські ЗМІ пояснили, як Шольц "загубив" ракети до своїх M270 та пообіцяв дати "неіснуючу" РСЗВ