xcounter
#

США за два роки замовили стільки снарядів, скільки вистачить ЗСУ лише на кілька тижнів війни

60930
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, фото з відкритих джерел

Країни Заходу зіткнулись з проблемою, як власну оборонну промисловість перевести на "воєнні рейки"

У 2020 році армія США скоротила закупки артилерійських снарядів до показника в 425 мільйона доларів, у планах на 2022 рік було скорочення закупівлі снарядів взагалі до 174 мільйонів доларів.

Цієї суми вистачить на купівлю лише 75,36 тисяч "класичних" снарядів M795, 1,4 тисяч снарядів типу XM1113 для гаубиць M777 та 1,04 тисячі снарядів типу XM1113 для артустановок інших типів. Ще на поточний рік армія США планувала виділити 75 мільйонів доларів для купівлі 426 керованих снарядів Excalibur. І цього всього обсягу боєприпасів Збройним Силам України вистачило б лише на декілька тижнів війни проти рашистів. Про це йдеться в публікації британського Королівського інституту дослідницьких служб (RUSI).

Читайте також: Скільки триватиме війна та указування РФ на її місце у світі - повне інтерв'ю генсека НАТО
Гаубиця M777 та снаряди калібру 155-мм до неї, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автор публікації проблему окреслив так – Збройні Сили України загальною чисельністю на даний момент в 700 тисяч осіб у боях проти рашистів захищає весь цивілізований світ. Але при цьому виявилось, що промисловість цивілізованого світу поки не здатна повною мірою забезпечити потреби нашого війська "в індустріальних масштабах".

Для порівняння – навіть за приблизними підрахунками, армія РФ може собі дозволити щодоби відстрілювати 6-7 тисяч артилерійських снарядів усіх калібрів, навіть з поправкою на те, що мінімум 15% боєкомплекту орки "провтикають" при зміні позицій або взагалі втратять під вогнем у відповідь артилерії ЗСУ.

САУ "Мста-С" армії РФ ведуть вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів

Водночас, проблемна "снарядного голоду" стосується не тільки ЗСУ чи армії США. Наприклад, військові Британії та Франції провели відповідні навчання та з’ясували – в умовах "конфлікту високої інтенсивності", як то війна України проти РФ, їм вистачить наявного боєкомплекту лише на 8-10 днів боїв.

Досі вважалось, що країни Заходу готуються до бойових дій із використанням саме високоточних озброєнь. Але схоже і тут "не зрослось", якщо виходити з цифр, які наводить RUSI. Наприклад, до початку вторгнення РФ в Україну США мали запас в 21 тисячу протитанкових ракет Javelin. Якщо врахувати, що ЗСУ за кожну добу інтенсивних боїв витрачали в середньому по 500 Javelin, виходить що навіть США мали запас протитанкових ракет лише на 42 доби інтенсивних боїв. І це при тому, що кожен рік США виробляли максимум 2,1 тисяч ракет Javelin, цього б ЗСУ вистачило лише на тиждень боїв.

Пуск ракети комплексу Javelin, фото з відкритих джерел

Не набагато кращою є ситуація з виробництвом далекобійних крилатих ракет. Останні декілька років США кожен рік замовляли виробництво по 500 крилатих ракет AGM-158 JASSM та 60 крилатих ракет типу Tomahawk. На перший погляд цього більш ніж досить, якщо зважити на факт, що РФ виробляла кожен рік максимум по півсотні КР усіх типів.

Але якщо зважити на обставину, що довоєнний арсенал КР і балістичних ракет до ОТРК міг сягати 4 тисяч одиниць, то обсяги щорічного виробництва ракет в США можуть виявитись недостатніми.

Рашистський бомбардувальник Ту-95МС з крилатими ракетами Х-101, ілюстративне фото довоєнних часів

"Якщо конкуренція між демократіями та автократіями справді перейшла у воєнну фазу, то арсенал демократії має корінним чином покращити свій підхід до виробництва ресурсів у воєнний час", підсумовує автор публікації.

Читайте також: Які озброєння надають Україні союзники та коли ЗСУ будуть готові до контрнаступу