xcounter
#

Скільки триватиме війна та указування РФ на її місце у світі - повне інтерв'ю генсека НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг
4512

У НАТО вказали на місце РФ та назвали до якої тривалості війни необхідно бути готовим Україні та світу

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг дав детальне інтерв'ю німецькому виданню Bild, в якому детально розповів про строки війни та до чого необхідно бути готовим.

А також торкнулись питання місця РФ у цивілізованому світі та розширення НАТО та чи завадить цьому вимоги Туреччини до Фінляндії та Швеції.

Читайте також: Кінець ери радянської зброї: Росія втрачає позиції на ринку озброєнь Південно-Східної Азії

Єнс Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Скільки ще Україна зможе захищатись від Росії?

Єнс Столтенберг: Українці мужньо захищаються від російських окупантів. Хоча бої на Донбасі ведуться Росією із наростаючою жорстокістю, українські солдати чинять мужній опір. З більш сучасним озброєнням зростає можливість того, що Україна знову зможе витіснити путінські війська з Донбасу.

За жодних обставин Німеччина та інші західні держави не хочуть ставати учасниками війни. Чи є ризик ескалації, якщо НАТО надто втрутиться?

НАТО продовжить підтримувати Україну в її самообороні, але не є частиною конфлікту. Ми допомагаємо країні, але солдатів НАТО в Україну не відпрвимо. Ми зміцнили власну оборону, направивши 40 000 військовослужбовців під командування НАТО. Ми охороняємо територію Альянсу на суші, на морі та у повітрі. Це чіткий сигнал Москві, щоб не було непорозуміння щодо нашої готовності.

НАТО

Чи варто боятися путінських ядерних бомб?

Ми не бачимо вищого рівня готовності російських ядерних сил. Проте, брязкання ядерною зброєю з боку Росії є небезпечним і безвідповідальним. Путін повинен знати, що ядерну війну не можна виграти і ніколи не можна вести. Наш чіткий сигнал Росії: НАТО захищає всі держави-члени.

Кажуть, треба готуватись до довгої війни. Як довго вона буде?

Ніхто не знає. Ми маємо бути готові до того, що на це можуть піти роки. Ми не маємо припиняти підтримувати Україну. Навіть якщо витрати будуть високими не лише через військову підтримку, а й через зростання цін на енергоносії та продовольство. Але це не йде порівняння з тією ціною, яку українцям доводиться платити кожен день багатьма життями. І якщо Путін дізнається із цієї війни, що він може просто продовжувати діяти так, як він це робив після війни 2008 року в Грузії та окупації Криму у 2014 році, то ми заплатимо набагато вищу ціну.

НАТО

Концепція нової стратегії має бути ухвалена на саміті НАТО в Мадриді наприкінці червня. Досі як "партнер" згадувалася Росія. Як НАТО вестиме відносини з Росією в майбутньому?

Якщо зміниться світ, зміниться НАТО. І світ став небезпечнішим. Ми заявимо, що Росія більше не партнер, а загроза нашій безпеці, миру та стабільності. Китай вперше у цій ролі з'явиться Китай. Тому що піднесення Китаю - це виклик нашим інтересам, нашим цінностям та нашій безпеці".

Фінляндія та Швеція хочуть вступити до НАТО, Туреччина має побоювання. Як ви їх прибираєте?

Заявки на членство - це історичний момент, яким ми маємо скористатися. Приєднання зміцнило б не лише Фінляндію та Швецію, а й усіх нас. Туреччина є важливою країною НАТО, яка має стратегічне значення між Європою, Росією, Іраком та Сирією. Країни НАТО, Швеція, Фінляндія та ЄС класифікують Робітничу партію Курдистану як терористичне угруповання. Жодна країна НАТО не постраждала від терору так сильно, як Туреччина. Ось чому ми дуже серйозно ставимося до побоювань Туреччини та робимо все можливе, щоб розвіяти їх.

Читайте також: Нове покоління танків Abrams: у США втаємничено анонсували кардинальне оновлення машини