xcounter
#

Для західних експертів стало “відкриттям”, що ЗСУ потрібно більше снарядів “натівського” калібру 155 мм

101767
САУ Krab, фото ілюстративне
САУ Krab, фото ілюстративне

Також для них стало “відкриттям”, що рашисти мають достатньо щільну ППО, аби протидіяти нашим безпілотникам

Українське видання “Тексти” звернуло увагу на Twittet-тред військового експерта з Італії Томаса Тейнера, котрий вважає - в нашої армії є проблеми з використанням САУ західного виробництва, “українські військові могли б ефективніше використовувати зброю від західних союзників”.

Свою думку Тейнер аргументує так - самохідні артустановки західного виробництва типу Krab, PzH 2000 та CAESEAR мають автомати заряджання, і це дозволяє вести стрільбу в режимі “кусай та тікай”. Натомість наші артилеристи начебто використовують такі САУ “як стаціонарну артилерію”, і це може вказувати на а) дефіцит снарядів “натівського” калібру 155 мм, або що б) протиповітряна оборона рашистів активно продіє нашим БПЛА, що збирають для ЗСУ дані для артилерійських ударів.

Читайте також: Бійці ЗСУ наочно розповіли, чим M142 HIMARS кращий за радянський “Ураган”

Справді, якщо поглянемо на відео вище, що вперше зображає бойову роботу німецьких PzH 2000 в строю ЗСУ, то воно і виглядає схоже на те, що наші захисники використовують новітню САУ наче як “стаціонарну гаубицю”.

Але на цьому відео ніяк не відображено процес заряджання снаряда, тому не зрозуміло, на що саме опирався експерт зі своїми висновками про використання PzH 2000 в нашому війську. Крім того, не можна виключати варіант, що публікація саме такого відео про наші PzH 2000 має на меті в першу чергу ввести в оману рашистів щодо формату використання таких САУ.

На днях у відкритому доступі з’явилось перше відео про бойову роботу польських САУ Krab в строю ЗСУ. На перший погляд, воно так і виглядає, що “Краб” працює зі стаціонарної позиції. Але - веде стрільбу по цілеуказівці, виданої з машини управління стрільбою.

На цьому відео ми можемо побачити процес заряджання 155-мм в ствол гармати, і там нема нічого схожого на автомат заряджання (якби був, наші бійці залюбки б скористались, бо вручну подавати снаряд масою декілька десятків кг - “задоволення” сумнівне).

Якщо ж подивимось на фото бойової роботи САУ CAESEAR, то побачимо наступні деталі.

На цих самохідних артустановках нема автомата заряджання, є елементи механізації. Але ця обставина аж ніяк не заважає нашим гармашам використовувати “Цезарі” саме за принципом “кусай та тікай”.

Процес зарядки активно-реактивного снаряда 155 мм в САУ CAESAR , фото - прес-служба Угрупування Об'єднаних Сил

Сам факт, що на 4 місяці війни для профільних коментаторів на Заході може бути “відкриттям”, що Україні потрібно більше снарядів, а у рашистів дуже щільна ППО для боротьби з нашими дронами, яскраво показує рівень інерції мислення. Котра, як будемо сподіватись, не “гальмує” поставки сучасного західного озброєння для ЗСУ.

Читайте також: З 24 лютого США виділили Україні коштів на зброю майже в чотири рази більше, ніж за вісім років до того