xcounter
#

У Міноборони оголосили шалену кількість Bayraktar TB2 у ЗСУ: вражаюча цифра, яка багато чого пояснює

Bayraktar TB2 ЗСУ
Bayraktar TB2 ЗСУ
94872

Оголошена кількість Bayraktar TB2, які замовило Міноборони України від 24 лютого, є дійсно приголомшливою

Від 24 лютого Збройні Сили України отримали до 50 ударно-розвідувальних дронів Bayraktar TB2 від турецької компанії Baykar, які приєднались до тих, які вже були у строю до початку вторгнення армії РФ. Саме такі цифри озвучив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Плани України щодо придбання Bayraktar TB2 теж масштабні. Тільки з 24 лютого Міноборони поставило на озброєння наших військових до півсотні "літачків". Ще кілька вже законтарктовані та оплачені МОУ і ми очікуємо їх вже у липні", - повідомив міністр оборони України.

Читайте також: Чому рашисти ракетами Х-22 б'ють по цивільних та чи можливо її перехопити

Більше того, за його словами під потребу ЗСУ ще у десятках цих дронів майже всі потужності заводу Baykar будуть зосереджені на забезпеченні потреб українського війська.

Також міністр оборони подякував Baykar за намір передати три дрони Bayraktar TB2 безкоштовно після того, як українці зібрали за закликом волонтера Сергія Притули гроші на БПЛА. І це вже другий випадок після того, як аналогічний акт дієвої підтримки України компанія Baykar здійснила після волонтерського збору коштів на дрон у Литві.

Загалом, якщо брати поставки близько трьох комплексів починаючи з 2019 року, два з яких потрапили у Повітряні Сили, а ще один значно більшого складу до ВМСУ, а також ще близько 50 дронів, то скоріш за все зараз ЗСУ оперують десь 10-16 комплексами Bayraktar TB2.

Також стає цілком зрозуміла і майже повна їх відсутність у медіапросторі після перших декількох тижнів після вторгнення РФ, коли активно демонструвались удари з них по ЗРК рашистів та навіть ешелонам з пальним. Після цього поява Bayraktar TB2 "в ефірі" була зв'язана лише із такими подіями, як знищення рашистів у Чорнобаївці, острові Зміїний та ударів по кораблях Чорноморського флоту РФ.

Враховуючи можливості дрона бачити на півсотні кілометрів та передавати координати цілей, Bayraktar TB2 став незамінним інструментом для постійної цілодобової розвідки сил та позицій армії РФ. Такої кількості БПЛА, навіть враховуючи цілком можливі втрати декількох бортів, дозволяють зробити справжній ешелон постійного моніторингу.

Звісно, "світити" намір створити таку систему публікацією відео з Bayraktar TB2 довгий час було загрозливо. За інтенсивністю появи таких відео та кореляції з доступними даними з РЛС та засобів радіотехнічної розвідки аналітики в генштабі РФ доволі швидко б вирахували тенденцію і намагались б всіма засобами завадити цьому.

Читайте також: ЗРК NASAMS для України від США: наскільки він буде дієвим для знищення ракет РФ