xcounter
#

Екс-командувач армією США у Європі доступно пояснив, чому Україна отримає саме NASAMS, а не Patriot

Екс-командувач армією США у Європі доступно пояснив, чому Україна отримає саме NASAMS, а не Patriot
131085

Дискусія в американських соцмережах, чому Україні передають NASAMS, а не Patriot чи Iron Dome змусила екс-командувача армією США у Європі пояснити все на пальцях

Після терористичних ударів РФ по торговому центру у Кременчуку у США піднялась дискусія, чому Україні направляється саме зенітний ракетний комплекс NASAMS, а не, наприклад MIM-104 Patriot або ізраїльський Iron Dome дві батареї якого є безпосередньо у США.

Зокрема американсько-норвезький комплекс має значно меншу дальність ніж Patriot, окрім того, він це не спеціалізований комплекс протиракетної оборони, як Iron Dome. Ця дискусія, вочевидь, зумовила екс-командувача армією США у Європі, генерал-лейтенанта у відставці Марка Хертлінга (Mark Hertling) доступно пояснити причину вибору саме NASAMS.

Читайте також: Схоже HIMARS працюють 24/7: знищені склади боєприпасів, бази, штаби та пункти управління армії РФ (відео)

Нижче наводимо без змін все пояснення від американського генерала, який активно підтримує Україну.

"Не помиляйтеся, удар РФ по кременчуцькому торговому центру був одночасно варварським та злочинним, оскільки це був не військовий об'єкт, а удар по цивільному населенню. Але ті, хто закликає до передачі Patriot чи Iron Dome, не розуміють, як ці системи працюють. Ось коротке пояснення.

Марк Хертлінг
Марк Хертлінг

Обидві ці системи належать до протиповітряної оборони великої дальності [ориг. - long range air defense], але вони забезпечують точкову оборону, а не захист певної області [ориг. - area defence].

Що це означає? Ці надзвичайно дорогі системи складаються з чотирьох великих системних компонентів. Вони ідентифікують і перехоплюють літаки або ракети, що наближаються до конкретної цілі. Інакше кажучи, командир розміщує ці системи навколо того, що хоче захистити: міста, конкретного важливого об'єкта, з'єднання військ.

MIM-104 Patriot
MIM-104 Patriot

Ці системи не вистроюються вздовж кордону для забезпечення захисного бар'єра. Це тому, що ці системи відстежують ворожі ракети, визначають де вони можуть вразити, а потім приймають рішення або знищити ворожу ракету, або, якщо вона атакує безлюдний чи порожній об'єкт - дозволити їй впасти туди куди вона прямує. Ці системи не перехоплюють кожну запущену противником ракету.

Patriot, кількість яких надзвичайно обмежена через їхню дорожнечу і складність, розміщуються в портах, містах або для захисту місць розташування військ. В Ізраїлі Iron Dome в основному розташований поблизу великих населених пунктів, таких як Тель-Авів.

Iron Dome
Iron Dome

РФ атакує міста. Багато таких, як Кременчук, є осередками цивільного населення. Напад там був таким варварським, бо він був несподіваним. Щоб "прикрити" всі місця, по яких РФ завдала ракетних ударів в Україні, швидше за все, буде потрібно більше Patriot та Iron Dome, ніж існує.

NASAMS - система середньої і великої дальності (ориг. - mid to high range missile). Це те, що поставляється, в першу чергу тому, що вона простіше у використанні, менш складна в устаткуванні і здатна збивати деякі (не всі) ракети, що наближаються.

NASAMS
NASAMS

Він невеликий і може потрапити до України з меншими витратами на підготовку та труднощами. Моя порада: будьте обережні з тими, хто пропонує постачання Patriot та Iron Dome до України, тому що це системи точкового захисту (ориг. - point-defence), дорогі, складні в розгортанні та дуже великі. Іншими словами, ті, хто рекомендує ці системи, нічого про них не знають."

З боку Defense Express зазначимо, що вже з'явилась інформація, що про передачу NASAMS ЗСУ буде офіційно оголошено найближчим часом.

Читайте також: До Harpoon в ЗСУ може приєднатися ще одна ракета, яка ввалить по кораблю ЧФ РФ на 200 км