xcounter
#

Путіну не потрібні нові бази в Білорусі, Лукашенко віддав інфраструктуру для маневрів "проти НАТО"

2744
Армія РФ прагне показати Україні та НАТО, що начебто уміє оперативно перекидати війська і накопичувати ударні угрупування
Армія РФ прагне показати Україні та НАТО, що начебто уміє оперативно перекидати війська і накопичувати ударні угрупування

В 2016 році оборонні відомства РФ та Білорусі домовились, що російська армія може вільно використовувати логістичні об’єкти на білоруській території. Інженерні частини білоруської армії повністю взяли на себе "інфраструктурне забезпечення" дій армії РФ під час "Запад-2021". Схоже, саме це і буде реальним вектором "оборонної інтеграції" Путіна та Лукашенко в рамках "Союзного государства"

Навчання "Запад-2021" завершились, і вони показали наступне. Реальна загроза для України на "білоруському відтинку" полягає не в тому, що Кремль може розмістити в Білорусі свої нові військові бази під егідою ОДКБ, і так почати перетворення "Синьоокої" на новий "федеральний округ РФ".

Реальна загроза для України на "білоруському відтинку" полягає у тому, що російські та білоруські військові розбудовують в самій Білорусі інфраструктуру, необхідну для дій російських військ. Тут мова про облаштування додаткових складів пального та інших витратних матеріалів, баз ремонту пошкодженої техніки, прокладання трубопроводів для постачання пального війська, і як "опціон" – "прокачка" можливостей інженерних частин армій РФ та Білорусі для ремонту виведених із ладу залізничних магістралей та автомобільних шляхів.

Читайте також: Створення повітряних та сухопутних баз армії РФ у Білорусі: плани, стан та загрози
Вищеописане аж ніяк не виключає "локальних" поставок озброєнь від РФ для Лукашенко: наприклад, на днях Білорусь отримала партію БТР-82А у декілька десятків одиниць, оснащених білоруським обладнанням, хоча до цього білоруський уряд натякав, що воліє купувати бронемашини власного виробництва Volat V-2

Всупереч стереотипам про "порядок" в Білорусі, стан "цивільної" транспортної інфраструктури бажає лишати кращого. Наприклад, в Білорусі формально є 87 тисяч кілометрів, із яких 11 тисяч кілометрів – це взагалі "грунтовки", по 60 тисяч кілометрів автодоріг можуть їздити вантажівки масою лише до 12 тонн, і лише по 2 тисячам кілометрам трас нема жодних вагових обмежень.

Міноборони Білорусі заявило, що в кінці серпня 2021 року провело пробну посадку двох реактивних літаків L-39 на одну із автомобільних трас державного значення

Довжина залізниць Білорусі складає 5,5 тисяч кілометрів, із яких 76% - можуть працювати лише на тепловозній тязі, що використовує дизельне пальне, відповідно – пропускна здатність може бути обмежена на рівні 10 пар поїздів на добу.

Тим більш, варто зауважити такий момент – активна фаза навчань "Запад-2021" була призначена на початок вересня, а приховане перекидання залізницею військ в Білорусь почалось ще в середині. І так виходить, що росіянам знадобилось близько 2 місяців для перекидання військ в "Синьооку", і це при тому, що "Запад-2021" мали на меті показати здатність РФ розпалити нову війну проти України та/або країн НАТО. (Аналогічний таймінг – 2 місяці на перекидання військ в Білорусь був дотриманий і при "Запад-2017").

Перший ешелон із російською військовою технікою для "Запад-2021" прибув у Білорусь 22 липня 2021 року, фото - прес-служби Міноборони РБ. Як можемо побачити на фото, для ведення ешелону використовується одразу два локомотиви, і це може свідчити про поганий технічний стан тяги на білоруській залізниці

Обмеження "цивільної" інфраструктури Білорусі задають відповідні обмеження для і військових операцій Кремля – логістику можна будувати по обмеженому числу транспортних хорд, що само собою обмежує "простір для маневру".

А от яку саме інфраструктуру будують білоруські та російські військові на території Білорусі для воєнних операцій Кремля – можемо прочитати ось у такій публікації порталу Defence 24.

Танки 1 танкової армії Західного військового округу висуваються для проведення маневрів "Запад-2017", фото ілюстративне

Для початку, автори Defence 24 ставлять такий акцент. Західний військовий округ РФ має в своєму складі одразу три бригади залізничних військ, і свідчить, наскільки важливим для армії РФ є можливість маневру залізницею на "східному флангу НАТО". "Допоміжною" силою в даному випадку може виступати 30 окрема бригада залізничних військ армії Білорусі.

Показово, що в сценарії навчань "Запад-2021" в числі інших був такий епізод – диверсійні групи "умовного противника" зруйнували залізничні мости в прифронтовій зоні, і їх відновлювати мала саме 30 бригада залізничних військ армії РБ у взаємодії із цивільними спеціалістами Білоруської державної залізниці. Цей епізод відпрацьовувався в навчальному центрі Лесище поблизу білоруського Слуцка.

Військовослужбовці залізничних військ армії Білорусі ремонтують залізничний міст, фото ілюстративне

Основні епізоди навчань "Запад-2021" в Білорусі відпрацьовувались на 230-ому полігоні армії Білорусі.

Повну підготовку цього полігону провела 577 інженерна бригада армії Білорусі, її бійці та офіцери проклали усі лінії зв’язку, викопали окопи для особового складу і техніки, збудували командні пункти та врешті вирівняли поверхню полігону, яким потім активно користувалась армія РФ та інші "союзники" по ОДКБ.

Техніка 577 інженерної бригади армії Білорусі виконує підготовку 230 полігону для проведення навчань "Запад-2021", фото з відкритих джерел

Про розмір 230 полігону армії РБ може свідчити факт, що цей полігон "обрамляють" одразу дві залізничні станції Білоруської залізниці - "Полонка" та півночі та "Лесна" на півдні. Ну і також – що на обслуговування сил, які можуть виконувати маневри на 230-ому полігоні, "заточено" одразу дві бази матеріально-технічних ресурсів білоруської армії – 2657 база паливно-мастильних матеріалів та 3540 база продовольства.

Із матеріально-технічними базами армії РБ є окремий "політичний" момент: на цих об’єктах армія РФ може у "мирний" час накопичувати потрібні собі запаси, у випадку війни – використовувати ці запаси зі складів у Білорусі, відповідно домовленостям оборонних відомств РФ та Білорусі від 2016 року.

Військовослужбовці 2657 бази паливно-мастильних матеріалів армії Білорусі заливають пальне у бензовози, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремий важливий нюанс – розгортання пунктів ремонту та відновлення техніки, що могла вийти із ладу під час навчань "Запад-2021", та/або пошкоджена під час бойових дій. І тут автори Defence 24 відзначають такий важливий нюанс.

Навчання "Запад-2017" на білоруській території обслуговував 814 центр технічного забезпечення армії РБ, розташований біля міста Борисов. А от для проведення навчань "Запад-2021" техніків 814 центру технічного забезпечення армії РБ перекинули на російський полігон "Мулино", в Нижнєгородській області РФ. В свою чергу, на білоруському 230-ому полігоні був розгорнутий "локальний" центр технічного обслуговування автомобільної техніки.

Міноборони РФ заявляє, що під час навчань "Запад-2021" провело випробування спеціальних поїздів, призначених для ремонту техніки в польових умовах

За умовами навчань "Запад-2021", основний тягар роботи з "умовно пораненими" було покладено на 1134 воєнно-медичний центр армії Білорусі.

Окремий цікавий момент – як виконувалось постачання палива для угрупування військ, зосередженого на території Білорусі для навчань "Запад-2021". Автори Defence 24 стверджують, що тут основний тягар був покладений на польовий склад пального, створений біля білоруського міста Ромашки в Брестському районі, тобто поблизу кордону з Польщею та впритул до автотраси М-1 "Минск-Борисов-Орша-Смоленск".

Армія РФ має у своєму розпорядженні сучасні польові склади для зберігання пального, для яких використовуються резервуари із "м'якою оболонкою", які простіше розгортати та згортати в "польових" умовах, фото ілюстративне

Роботу цього складу забезпечували військовослужбовці 2766 паливної бази армії Білорусі та 69 окремої бригади матеріально-технічного забезпечення армії РФ.

Цікаво, що для "прокачки" палива на цей польовий склад було зроблено легальну "врізку" в дизельний трубопровід російської "Транснефти", і цю "врізку" виконували спільно військовослужбовці армій РФ і Білорусі, та цивільні службовці самої "Транснефти".

Колонна паливозаправників армії РФ, фото ілюстративне

В логістичному забезпеченні "Запад-2021" була й "аеродромна" складова. Для забезпечення навчань був задіяний зокрема 83 окремий інженерно-аеродромний полк ВПС Білорусі, який у квітні 2021 року відновив частину злітно-посадкової смуги аеродрому "Мачуліщі" поблизу Мінська.

Після проведеного ремонту на цьому летовищі стало можливим приймати військово-транспортні літаки типу Іл-76.

Техніка та військовослужбовці 83 окремого інженерно-аеродромного полку ВПС Білорусі відновлюють аеродром "Мачуліщі" поблизу столиці країни Мінська, квітень 2021 року, фото з відкритих джерел

Одна традиційних "фішок", яку відпрацьовувала армія РФ під час "Запад-2021" - висадка повітряного десанту, зокрема за допомогою військово-транспортної авіації. І тут є певне протиріччя. З однієї сторони, РФ прагне показати уміння масштабно застосовувати повітряно-десантні війська: Міноборони країни-агресора заявляло зокрема, що для проведення "Запад-2021" будуть залучені 4 тисячі військовослужбовців та 1 тисячі одиниць озброєння й техніки їх ВДВ.

А з іншої сторони – у росіян є проблеми з військово-транспортною авіацією: тут варто нагадати, що на початок 2021 року Міноборони РФ отримало лише сім новітніх Ил-76МД, хоча мало бути поставлено уже 39 таких літаків.

Завантаження бійців повітряно-десантних військ РФ у літаки Ил-76, фото ілюстративне, 2018 рік

І таке протиріччя, як вважає автор цього тексту, може бути вирішено за рахунок такого собі прихованого "мобілізаційного резерву" - білоруських операторів транспортної авіації-власників мінімум 10 середніх транспортних літаків.

Річ у тім, що окрім пасажирського національного перевізника "Белавиа", в Білорусі є ще 5 авіакомпаній, які сумарно мають на балансі мінімум два Ил-76, мінімум вісім Ан-12, мінімум один транспортний Boeing-747-400 та мінімум два Ил-62М, конвертовані в транспортні "борти".

Економіка Білорусі - це суцільна Terra Incognita, але в білоруських опозиційних ЗМІ циркулювали твердження, що ось ці Ан-12 та Ил-76 перекочували до приватних перевізників саме із складу ВПС, за механізмами сумівної законності.

Наприклад, найбіль чисельний в Білорусі парк літаків Ан-12 в п'ять одиниць зосереджений у перевізника "РубиСтар"

Білоруські авіаперевізники також використовують літаки Ан-26 та Ан-32, кількість яких не розкривається.

І тут цілком логічно припустити, що власники описаних вище літаків літаків стали як мінімум активніше співпрацювати із державними та приватними структурами РФ, після того як Євросоюз заборонив на свою територію польоти "бортам" з реєстрацією в Білорусі.

За деякими даними, збройні сили Білорусі в складі своєї транспортної авіації мають лише чотири Ан-26, фото з відкритих джерел

Схоже, Путін та Лукашенко не планують розміщувати на території Білорусі нові "офіційні" бази армії РФ. "Оборонна" інтеграція "Союзного государства" буде йти за іншим вектором – Білорусь буде "прокачувати" свої логістичні можливості, якими користуватиметься армія РФ для гіпотетичної "великої війни" проти України та/або країн НАТО.

Перед стартом активної фази навчань "Запад-2021" у проміжку 23-27 серпня відбулись спільні тренування логістичних підрозділів російської та білоруської армій. І це може вказувати на те, що РФ та Білорусь ще не до кінця вдосконалили механізми "логістичної" взаємодії, всупереч тому, що домовленості про це були досягнуті ще в 2016 році.

В білоруській армії досі зберігається радянська "традиція" командирувати частину автомобільної техніки в державні агрогосподарства для збору урожаю, фото ілюстративне

РФ за підсумками навчань "Запад-2021" також буде намагатись "прокачати" свою логістику для окупаційного контингенту на окупованих територіях Сходу України.

На перший погляд, може здаватись, що механізм "гумконвоїв" відпрацьований до автоматизму. Але з іншої сторони, є дані, що під час недавніх виборів до Держдуми РФ росіяни планували залучити для голосування на російській території мінімум 500 тисяч жителів Донбасу з паспортами РФ, а по факту – вийшло лише 200 тисяч, із яких лише 50 тисяч – голосували безпосередньо на території самої Росії.

Також є "фонові" дані, які "злили" самі росіяни, що начебто на залізничних підприємствах окупованого Донбасу звільнилось понад 70% наявного штату. Очевидно, у російських окупантів логістика на Сході України "шкутильгає", не в останню чергу – із-за людського фактору.

Російські військові вантажать свою техніку на ешелон для повернення в пункт постійної дислокації після проведення навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут буде закономірною думка, що ось ці всі логістичні об’єкти для армії РФ, що може атакувати Україну з нових напрямків, треба чимось "дістати".

Але тут формально поки "крити нічим": на початку 2021 року уже екс-заступник міністра оборони Миронюк говорив, що Збройні Сили України мають в поточному році отримати першу дослідну батарею ОТРК "Сапсан"; під час параду на 30-річчя відновлення Незалежності України пройшла машина з пусковою установкою цього ракетного комплексу; але у вересні 2021 року міністр оборони Таран говорить уже про "відновлення робіт по оперативно-тактичному комплексу "Сапсан".

Ракетний комплекс "Точка-У" - один із небагатьох засобів, доступних Збройним Силам України для ураження об'єктів інфраструктури в тилу противника

Але з іншої сторони, якщо наші профільні оглядачі стануть більше уваги приділяти тому, які логістичні можливості є в армії РФ, то можливо у росіян більше не проходитиме дезінформація про те, що вони начебто здатні у короткий строк наростити силу "ударного кулака" на кордоні з Україною.

Читайте також: РФ перекинула в Ростовську область підрозділ морпіхів Каспійської флотилії