xcounter
#

Створення повітряних та сухопутних баз армії РФ у Білорусі: плани, стан та загрози

Створення повітряних та сухопутних баз армії РФ у Білорусі: плани, стан та загрози
1404

Відповідно до договору, підписаного у березні 2021 р, у Білорусі створюється навчально-бойової центр спільної підготовки ВПС та військ ППО РФ та РБ. Також за наслідками навчань "Запад-2021" у подальшому можливе створення і сухопутних баз на території Білорусі, які будуть загрожувати Україні, Польщі та Литві. Чи так це – у матеріалі Defense Express.

А 1 вересня 2021 р у російському мережевому виданні "Военное обозрение" була надрукована замітка "Тонкая многоходовка Генерального Штаба ВС РФ на белорусском направлении". У ній прямо описано, яку загрозу несуть ці бази Росії сусіднім з нею країнам. І редакція видання це опублікувала з певною метою. Скорочений виклад цієї замітки наведено нижче, наші коментарі виділені курсивом.

Запад-2021
Територія Білорусі стане для РФ великим полігоном для відпрацювання ключових задумів під час навчань "Запад-2021"

28 серпня у білоруське Гродно прибув 1-й ешелон з російською військовою технікою (у т.ч. ЗРС С-400). Мабуть, це техніка від 210-го зенітно-ракетного полку (д. Дубровка Московської обл.) 4-ої дивізії ППО 1-ої армії ППО-ПРО ВКС РФ. Мабуть, це батарея або д-н ЗРС С-400 (4 або 8 ПУ).

Читайте також: Ведмідь просить не турбувати: нові деталі до стратегічних навчань Росії та Білорусі "Запад-2021"
На закупівлю С-400 Лукашенко хоче витратити до 500 мільйонів доларів кредитних грошей
На закупівлю С-400 Лукашенко хоче витратити до 500 мільйонів доларів кредитних грошей

Цей підрозділ буде брати участь у формуванні навчально-бойового центру спільної підготовки ВПС та військ ППО Білорусі та Росії. Договір про формування цього центру було підписано у березні 2021 р.

Запад-2021
Авіація "ВКС" РФ на "Запад-2021" буде відігравати важливу роль

Крім того, 3 вересня на авіабазу у Барановичах прибули російські літаки Су-30СМ, які також будуть включені у цей центр. Цілком ймовірно, це ланка або ескадрилья (4 або 12 Су-30СМ) 14-го винищувального авіаполку (м. Курск) 105-ої змішаної авіадивізії 4-ої армії ВПС та ППО Західного ВО.

Підрозділи СВ та ВДВ РФ, почали прибувати у Білорусію ще у липні для участі у спільних навчаннях "Запад-2021" й зараз це до 5 БТГр. Вони розташовуються на полігонах у західній частині Білорусі. Можна спрогнозувати, що це БТГ з'єднань 1-ої ТА (4-ої ТД та 6-ої ОТбр, 2-ої МСД та 27-ої ОМСбр), а також 76-ої ДШД, перевезені на 2-3 загальновійськових полігони (Обуз-Лесновский, Брестський та, можливо, Чепелевський)

Запад-2021
Росія традиційно використовує загрозу застосування сили - як важливий елемент зовнішньої політики

Все це демонструє стратегічну операцію Генштабу ЗС Росії по забезпеченню безпеки країни на західному та південно-західному напрямках.

С-300
Спільна протиповітряна оборона - перший крок оборонних зусиль двох країни

Так, російські війська ППО на кордоні з Польщею будуть спочатку використані для бойового чергування у інтересах Єдиної системи ППО, читай – Росії. Вийде якісне перекриття у повітряному просторі Сувалкского коридору, та й території Литви та Польщі з урахуванням взаємодії з Калінінградською ППО.

Росія вийшла на рубежі НАТО, яке увесь останній час само робило усе по виходу до рубежів РФ

У той же час сухопутне угруповання у західній Білорусі нависає над тилами ЗС України та у разі початку активних дій української армії у Донбасі відтягне на себе частину їх сил. А російські літаки з авіабази у Барановичах зможуть контролювати повітряний простір над усією Західною та Північною Україною.

Запад-2021
У вересні 2021 року армія РФ під час навчань "Запад-2021" планує відпрацювати також і стрільби оперативно-тактичним ракетним комплексом "Искандер-М"

У цілому вийшла тонка багатоходівка. Росія вийшла на рубежі НАТО, яке увесь останній час само робило усе по виходу до рубежів РФ. При цьому у військовому плані зміцнюється Союзна держава, складається вагома інтеграційна база у сфері безпеки. Це чіткий сигнал для НАТО та України

Тобто створення навчально-бойового центру ППО та ВПС, а також введення БТГр у Білорусію допомогли вирішити відразу три стратегічних завдання: контроль повітряного простору над східними країнами НАТО, російсько-білоруська інтеграція у сфері безпеки та сигнал київському режиму.

С-400
С-400 на позиції

Отже, що ж сталося? У Білорусі вже є дві військові бази РФ, що залишилися від СРСР: центр зв'язку ВМФ (до 250 осіб) під Вілейкою та РЛС СПРН (до 1200 осіб) у районі Барановичів. Але вони не мають бойових військ.

Білорусь уже придбала 4 Су-30СМ, ще 4 поставлять у жовтні 2022 р, а усього заплановано мати 12 од. Є й плани закупівлі ЗРС С-400. Так що є формальний привід для створення навчального центру підготовки ВПС та військ ППО Білорусі, для перенавчання на Су-30СМ та С-400.

Запад-2021
Завантаження російських БМД на Іл-76

Але ж створюється спільний російсько-білоруський центр, та не 1, а 2 (ВПС та ППО у різних містах), й ці центри не навчальні, а навчально-бойові (можуть виконувати бойові завдання), та головне – вони створюються у Білорусі (у Барановичах та Гродно), а не у Росії.

Також є 5 російських БТГр (вони, на думку автора, так і залишаться у Білорусі після навчань) До речі, у РФ створюються 2 спільних навчально-бойових центри СВ (у т.ч. 1 – у Калінінградській обл.)

Тобто, у Білорусі фактично створюються 2 нові військові бази Росії (ВПС та ППО) й усе це маскується під один спільний навчально-бойової центр. Й також, не виключено створення 2-3 баз СВ.

Танк
Армія РФ активно тренуєтья до масштабних конфліктів із широким використанням бронетехніки

При цьому автор статті захоплюється цією "тонкою багатоходівкою Генштабу ЗС РФ", як "прекрасно й тонко розробленою стратегічною операцією". Але при цьому він видає на увесь світ плани Генштабу РФ, а саме: "російські війська ППО на кордоні з Польщею будуть спочатку використані для бойового чергування у інтересах .... Росії.

Вийде якісне перекриття у повітряному просторі Сувалкской коридору, та й території Литви та Польщі з урахуванням взаємодії з Калінінградською ППО. У той же час сухопутна угруповання у західній Білорусії нависає над тилами ЗС України .... А російські літаки з авіабази у Барановичах зможуть контролювати повітряний простір над усією Західною та Північною Україною".

запад-2021
Переважну більшість кращих наземних військ західної частини Росія зосередить поблизу кордону з Україною.

Коротше, усі таємні плани видав. Навіщо? Перше, що спадає на думку – налякати країни НАТО та Україну.

Але чим налякати?

Припустимо, для навчальних цілей (з урахуванням малої кількості Су-30СМ у ЗС Білорусі та можливостей щодо закупівлі ними С-400) досить ланки Су-30СМ та батареї С-400. Але автор пише й про бойові завдання. Тобто там можуть бути ескадрилья Су-30СМ та д-н С-400 (не пошлють ж у Білорусь єдиний полк Су-30СМ у ЗВО та увесь 210-й полк, зайнятий у системі ППО Москви).

Запад-2021
До навчання "Запад-2021" залучаються штаби, війська ЗВО, частина штабів ЦВО, ВДВ, Дальньої та Військово-транспортної авіації, а також з'єднання БФ. Навчання "Запад-2021" проходитимуть в безпосередній близкості до кордонів України та країн-членів НАТО

Та й 5 БТГр – сили символічні та демонстративні, схожі на 4 спільні БТГр НАТО у Польщі та країнах Балтії. Такими силами країни НАТО та Україну не налякаєш, як й ескадрильєю Су-30СМ (адже є повітряний патруль винищувачів НАТО, які дислокуються по черзі у країнах Балтії).

У Білорусі фактично створюються нові військові бази Росії

Для чого ж "Военное обозрение" опублікувало цю замітку? Автор її не у штаті даного видання, він читач, який зареєструвався у травні 2021 р й це його 1-ша замітка. Причини публікації можуть бути такими: або думки автора та редакції збіглися, або редакція вирішила таким чином перевірити реакцію у Білорусі, Росії та інших країнах на подібне обурливе повідомлення.

БТГ
БТГ – це змішане формування створене на основі посиленого загальновійськового б-ну. Вони, в залежності від завдання та наявності у з'єднанні (частини), можуть мати не тільки штатні мотострілецькі (танкові, десантно-штурмові тощо) б-ни, а й додаткові підрозділи вогневої підтримки (СГ, РСЗВ), ПТО (ПТ гармат, СПТРК), ППО (ЗГРК, ПЗРК), бойового забезпечення (розвідки, зв'язку, саперне, РХБЗ) та тилового забезпечення (постачання, ремонтне та медичне).

Яку ж загрозу формування нових баз Росії в Білорусі створить для України, Польщі та Литви? Якщо сили ВКС РФ на них не будуть більше ланки-ескадрильї Су-30СМ та батареї-дивізіону С-400, а 5 БТГр СВ та ВДВ після навчань "Запад-2021" повернуться у Росію, то великої загрози не буде.

Запад-2021
Росія активно готується до навчань "Запад-2021"

А якщо на цих навчаннях відпрацьовуватиметься перекидання у Білорусь полків винищувачів та ЗРС, а також загальновійськових полків (бригад) або дивізій, та будуть створені там передові бази ЗС з запасами озброєння, а 5 БТГр залишаться на створених базах у Білорусі, то виникне військова загроза, й дуже серйозна.

Запад -2021
Роль армійської авіації у навчаннях РФ постійно зростає

І тоді створення навчально-бойового центру ППО та ВПС, а також введення БТГр в Білорусь дійсно допоможуть Росії вирішити відразу три стратегічних завдання: загрожувати повітряному простору над Польщею та Литвою (й заодно – їх території), забезпечити поглинання Росією Білорусі та погрожувати Україні ударом з півночі.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Проти Puma та Strayker: на навчаннях "Запад-2021" Росія хоче вперше застосувати БМП-3 з 57-мм гарматою