xcounter
#

Ведмідь просить не турбувати: нові деталі до стратегічних навчань Росії та Білорусі "Запад-2021"

Переважну більшість кращих наземних військ західної частини Росія зосередить поблизу кордону з Україною.
Переважну більшість кращих наземних військ західної частини Росія зосередить поблизу кордону з Україною.
1979

10-16 вересня 2021 р у Росії та Білорусі відбудуться спільні стратегічні навчання "Запад-2021". Defense Express вже писав і буде продовжувати висвітлювати цю тему, нових деталей до якої додають заяви військових представників армії країни-агресора.

Так, 20 серпня заступник начальника Головного управління міжнародного військового співробітництва МО РФ генерал-майор Е. Ільїн провів брифінг, що більш повно розкриває план навчань. Ільїн повідомив, що у сценарій навчань покладено ситуація з ескалацією конфлікту протиборчих коаліцій умовних держав в умовній військово-політичній обстановці.

Запад-21
Росія активно готується до навчань "Запад-2021"

Задум навчання не конкретизує супротивника (він теж буде умовний), та відпрацювання питань ведення військових дій проти конкретних держав не передбачено. При цьому на території РФ буде "створено" кілька умовних держав. Одна така держава (Полярна республіка) буде імітувати дії супротивника.

Читайте також: Пролог до "Запад-2021": Білорусь почала спільні із РФ навчання протиповітряної оборони

Передбачається, що, володіючи розвиненими ЗС, супротивник зробить спроби силового тиску на іншу державу – Центральну федерацію. Ескалація напруженості переросте у збройний конфлікт.

Искандер-М
У вересні 2021 року армія РФ під час навчань "Запад-2021" планує відпрацювати також і стрільби оперативно-тактичним ракетним комплексом "Искандер-М"

У цій обстановці штаби, війська та сили виконають навчально-бойові завдання по відбиттю ударів засобів повітряного нападу "супротивника", ведення розвідки, оборони та наступу, по локалізації збройного конфлікту та розгрому "супротивника".

Навчання носить оборонний характер та направлено на навчання військ ведення бойових дій у сучасних умовах та підвищення оперативної сумісності штабів ЗС РФ, Білорусі, союзників та дружніх держав.

Запад-2021 Україна
Авіація ВКС РФ на "Запад-2021" буде відігравати значну роль

У рамках ініціативи РФ щодо видалення районів масштабних навчань від лінії зіткнення Росія – НАТО основні дії військ проводитимуться у РФ на великій відстані від її західного кордону. На активну фазу планується запросити військових дипломатів, акредитованих у РФ як спостерігачі. Цей етап буде проведено на полігоні Муліно.

Запад-21
Територія Білорусі стане для РФ великим полігоном для відпрацювання ключових задумів під час навчань "Запад-2021"

А у той самий день заступник міністра оборони – начальник Головного військово-політичного управління ЗС генерал-полковник А. Картаполов виступив по радіо та був набагато відвертіше.

Він прямо заявив, що навчання вкажуть західним партнерам на безперспективність нарощування військових сил поблизу Калінінградської обл. Ось його слова: "Вони ці хочуть нам сказати, що існує проекція військового блоку для калінінградського анклаву, щоб ми це відчували та розуміли. Ми готові до цих натяків та ясно їм це дали зрозуміти. Вважаю, що у ході навчань ми ще раз спробуємо нашим партнерам показати, що не потрібно цього робити, не потрібно турбувати російського ведмедя".

Не потрібно цього робити, не потрібно турбувати російського ведмедя...

Він зазначив, що угруповання ЗС РФ у Калінінградській обл. та Балтійський флот самодостатні та здатні до виконання завдань за призначенням. "Сучасні озброєння, яких Балтійський флот має, істотно збільшують його можливості, як по дальності, так й по ураженню", – підкреслив генерал.

Запад-2021
Росія традиційно використовує загрозу застосування сили - як важливий елемент зовнішньої політики

Тобто Ільїн, як дипломат, зі шкіри ліз, доводячи, що супротивник, наші війська та обстановка неконкретні та умовні. А Картаполов врізав без дипломатії, по-солдатськи, – мовляв, західні партнери, не нарощуйте військові сили поблизу Калінінградського анклаву (до речі, це ексклав), не потрібно турбувати російського ведмедя. Ну й пригрозив міццю військ анклаву (який ексклав) та можливостями Балтійського флоту. Й нам доведеться повірити Картаполову – у нього й звання вище, й посада. Хоча можливо, що ця заява – спроба відвернути увагу від можливого аншлюсу Білорусі.

БМД Іл-76
Завантаження російських БМД на Іл-76

Ще Ільїн повідомив, що для участі у навчанні у РФ на другому етапі запрошені військові контингенти 9 дружніх країн (Вірменії, Білорусі, Казахстану, Таджикистану, Індії, Киргизії, Монголії, Сербії та Шрі-Ланки). ЗС Китаю, В'єтнаму, М'янми, Пакистану та Узбекистану будуть представлені спостерігачами.

28 липня для участі у навчанні були запрошені усі країни ШОС. Окрім РФ туди входить Індія, Казахстан, Киргизія, КНР, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан (усього 7). Але тепер виявилося, що від ШОС запрошені лише 4 країни (Індія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан), а 3 (КНР, Пакистан та Узбекистан) обмежилися спостерігачами. Зате у Росію на другий етап були запрошені 5 "дружніх" країн, які не є членами ШОС (Вірменія, Білорусь, Монголія, Сербія та Шрі-Ланка). На цьому «дружні» Росії країни, мабуть, закінчуються. Ну, окрім Сирії, Венесуели, ДНР, ЛНР, Абхазії, Південної Осетії та Північної Кореї.

Десантування з Іл-76

На 2-му етапі буде відпрацьовано управління військами та силами при відновленні територіальної цілісності держави, у т.ч. за участю підрозділів дружніх держав. На навчаннях у РФ та Білорусі буде задіяне до 200 тис. осіб, 80 од.. авіатехніки та 15 кораблів, до 760 од. ОВТ (290 танків, 230 ББМ, 240 од. артилерії). На навчанні буде до 6400 осіб з частин, які підпадають під Віденський документ 2011 р (ВД).

Армія РФ
Армія РФ активно тренуєтья до масштабних конфліктів із широким використанням бронетехніки

На аналогічних навчаннях ЗВО у 2017 р ("Запад-2017") офіційно брало участь 70 од. авіатехніки та 10 кораблів, а по ВД – 12,7 тис. осіб та 680 од. ОВТ (250 танків, 230 ББМ та 200 од. артилерії). Загальна чисельність військ не називалася, але на Заході її оцінювали у 45-100 тис. осіб.

Звідси можна казати про значно більшу загальну чисельність задіяних у 2021 р військ, та дещо більшу кількість авіатехніки, кораблів та ОВТ (у т.ч. танків та артилерії). Частка танків, ББМ та артилерії у 2017 р була 37%, 34% та 29%, а у 2021 р – 38%, 30% та 32%. Звідси видно збільшення частки артилерії та зменшення частки ББМ.

Запад-21
Росія приділяє особливу увагу застосуванню танкових підрозділів

Превалювання частки танків каже про застосування на навчаннях танкових з'єднань, а зростання їх кількості у 2021 р – про більш атакуючий (агресивний) характер навчання. Мабуть, у цьому році (як і у 2017 р) на ньому буде задіяна 4-та танкова дивізія.

До навчання "Запад-2021" залучаються штаби, війська ЗВО, частина штабів ЦВО, ВДВ, Дальньої та Військово-транспортної авіації, а також з'єднання БФ.

Запад-21
Навчання "Запад-2021" проходитимуть в безпосередній близкості до кордонів України та країн-членів НАТО

Для відпрацювання завдань навчань на території Білорусі будуть використані 5 полігонів, а також ділянку місцевості у Гродненській обл. Для проведення розіграшів дій військ намічено використати 9 полігонів ЗВО. Розіграші практичних дій морських сил будуть проведені у південній частині Балтійського моря та Фінської затоки.

Навчання спрямоване на підвищення рівня готовності та здатності штабів, військ Білорусі та РФ до спільних дій при забезпеченні військової безпеки Союзної держави, їх взаємодії та польового вишколу.

Запад-2017
У 2017 році у навчаннях "Запад" взяло участь 16 тисяч військових

Окремо підкреслюється, що особливу увагу буде приділено діям підрозділів у відриві від головних сил, проведенню глибоких рейдів та оминанню сил противника.

За підсумками навчання будуть відпрацьовані варіанти спільних дій з відбиття агресії та збереження територіальної цілісності Союзної держави.

Запад-2021 Україна
Роль армійської авіації у навчаннях постійно зростає

Крім того, будуть відпрацьовані завдання по швидкому створенню угруповання військ на основі готових до бою у мирний час формувань, апробовані різні способи оборони та висадки повітряних десантів.

За загальною кількістю військ (200 тис. осіб) "Запад-2021" буде найбільшим навчанням за останні 5 років (окрім маневрів "Восток-2018", де нібито було 297 тис. осіб)

Повернення штабів та військ у пункти постійної дислокації після навчань заплановане до середини жовтня 2021 р. Аж цілий місяць для цього? Підозріло...

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Маневри "Запад-2021": нові хитрощі Росії у підготовці до бліцкригу проти НАТО та України