xcounter
#

Пролог до "Запад-2021": Білорусь почала спільні із РФ навчання протиповітряної оборони

709
Основу білоруської ППО складають ті ж С-300
Основу білоруської ППО складають ті ж С-300

Формально – білоруські зенітники вчитимуться у російських колег збивати БПЛА противника, фактично – Лукашенко імітуватиме "інтеграцію" та виторговуватиме поставку С-400

До початку активної фази російсько-білоруських навчань "Запад-2021", призначеного на 10 вересня цього року, залишилось дещо менше місяця.

Для нас сам факт проведення таких навчань означає посилення воєнної загрози для України, бо ударне угрупування армії РФ буде зосереджене в Білорусі. А на цьому тлі – й новий тривожний індикатор з’явився.

Читайте також: "Зенітна парасолька" над танками: росіяни шукають, чим збивати українські Bayraktar TB2
Позиція радіотехнічних підрозділів ППО Білорусі, фото ілюстративне

Прес-служба Міноборони Білорусі заявила, що із 10 по 26 серпня 2021 пройдуть навчання зенітно-ракетних військ республіки, і ці навчання відбуватимуться у тісній взаємодії із російськими "колегами".

Тобто, проголошена мета навчань – це запозичити в РФ досвід боротьби із безпілотниками противника, бойові стрільби білоруські зенітники проводитимуть безпосередньо на полігоні "Ашулук" на території РФ.

Білорусь має 17 зенітно-ракетних комплексів "Тор-М2Э", об'єднаних у 5 дивізіонів, фото ілюстративне

При цьому Міноборони Білорусі окремо наголосило, що їх зенітники проводитимуть навчання саме на своїй штатній техніці.

Маємо такі фонові дані. За інформацією із відкритих джерел, протиповітряна оборона Білорусі має 16 дивізіонів комплексів С-300ПС та С-300В, п’ять дивізіонів ЗРК малої дальності Тор-М2Э, чотири дивізіони комплексів "Бук", до десяти дивізіонів ЗРК "Оса".

В Білорусі частини армійської ППО функціонують як частина єдиних військ протиповітряної оборони

Російські ЗМІ стверджують, що одне із завдань "Запад-2021" - перевірити рівень взаємної інтегрованості систем протиповітряної оборони Білорусі та Російської Федерації. А в якій формі може відбуватись така "перевірка", можемо судити за заявою міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу – що під час навчань "Запад-2021" "буде створена складна повітряна обстановка".

Здавалось, тут уже можна робити первинний висновок по вузькопрофільній темі – Лукашенко як фактичний правитель Білорусі хоче "інтегруватись" із РФ як мінімум по темі забезпечення протиповітряної оборони.

Білорусь має на озброєнні до 30 винищувачів МиГ-29, фото ілюстративне

Тим більш, що Об’єднана система ППО, коли зенітники в Мінську прикривають Москву від авіації НАТО – це "рожева мрія" Кремля.

Але тут є свої нюанси, за російською приказкою "дружба дружбой, но табачок врозь". На днях фактичний правитель Білорусі вкотре заявив своє прагнення придбати зенітно-ракетні комплекси С-400 на залишок кредитних грошей, даних на спорудження Білоруської АЕС.

За поточними домовленостями, РФ має поставити Білорусі 12 винизувачів Су-30

Такий намір Лукашенко заявляв ще в лютому цього року, і як бачимо – Кремль досі не дав своєї відповідь, всупереч неоднократним повторам пропозиції.

Тому, схоже, що під час навчань "Запад-2021" відбудеться хіба що імітація "інтеграції" протиповітряної оборони РФ та Білорусі, і результат цієї інтеграції Лукашенко використовуватиме, щоб й далі "виторговувати" собі поставку С-400.

На закупівлю С-400 Лукашенко хоче витратити до 500 мільйонів доларів кредитних грошей

Defense Express розповідали, що Повітряні Сили України на кордоні з Білоруссю отримали автоматизовану систему управління "Ореанда".

І ця новина дає впевненість, що наша країна буде захищеною при будь-якій "складній повітряній обстановці", що має відбутись під час навчань "Запад-2021".

Машини АСУ "Ореанда-ПС" під час церемонії передачі військової техніки ЗСУ 21 грудня 2018 року
Читайте також: Маневри "Запад-2021": нові хитрощі Росії у підготовці до бліцкригу проти НАТО та України