xcounter
#

Таран пообіцяв відновити роботи по комплексу "Сапсан" у 2022 році

5459
Хоча за попередніми планами, ЗСУ в 2021 році мали отримати уже дослідну батарею "Сапсанів"
Хоча за попередніми планами, ЗСУ в 2021 році мали отримати уже дослідну батарею "Сапсанів"

Міноборони розповіло, як планує в наступному році витратити ті 32 мільярди гривень, які передбачені в наступному році на купівлю озброєнь для війська

Указ Президента, що увів в дію рішення РНБО про збільшення оборонного бюджету-2022, дасть можливість втілити важливі довгострокові програми у сфері оборони, пише прес-служба Міноборони.

Зокрема, в оборонному відомстві говорять, що завдяки збільшенню оборонного бюджету отримають можливість "вести роботу над створенням вітчизняного ракетного щита".

Читайте також: Пороблено: чому США ніяк не отримають з України новий танк "Оплот"
Основою "ракетного щита" України лишається оперативно-тактичний комплекс "Точка-У"

Мова в числі іншого про відновлення робіт по оперативно-тактичному комплексу "Сапсан".

Хоча варто нагадати, що на початок 2021 року Міноборони говорило – уже в цьому році Збройні Сили України мають отримати першу дослідну батарею цього ракетного комплексу.

Збройні Сили України на параді в День Незалежності показали єдину наявну машину з пусковою установкою комплексу "Сапсан"

Також у МОУ говорять, що в наступному році планується прийняття на озброєння нового реактивного снаряду "Тайфун-1"до реактивної системи залпового вогню "Верба" та доведення реактивної системи залпового вогню проекту "Буревій" з використанням боєприпасу "Тайфун-2".

БМ-21У "Верба" під час репетиції параду в Києві на честь 30-річчя відновлення Незалежності нашої держави. Наказом Міноборони від 28 серпня 2021 року ця система була прийнята на озброєння ЗСУ

Окремі питання виникають по програмам розвитку національних Військово-Морських Сил, які анонсували в Міноборони. Зокрема там говорять, що в 2022 році має продовжитись будівництво класу корвет та модернізація фрегата "Гетьман Сагайдачний".

Але із такої фрази незрозуміло, чи планує Міноборони таки відновлювати будівництво корабля за проектом "Володимир Великий".

Міноборони заявляло план добудувати корабель "Володимир Великий" як легкий фрегат, в якості нового флагмана для ВМС України

Ну і також – незрозуміло, коли ж власне стартувала модернізація флагмана національних ВМС: за даними деяких ЗМІ, фрегат "Гетьман Сагайдачний" на початку липня відбув для проведення ремонту на суднобудівній верфі "Нібулон"Нібулон", однак такі роботи не замовлялись через систему Prozorro, якщо ремонті роботи й справді йдуть – їх прогрес невідомий.

У 2021 році фрегат "Гетьман Сагайдачний" не приймав жодної участі у маневрах Військово-Морських Сил України

У Міноборони також говорять, що замовлять в наступному році розробку версії комплексу "Нептун" для корабельного базування.

І це уже дає підстави сподіватись, що "Нептуном" можливо будуть озброєні ракетні катери за британським проектом, які будуватимуться для ВМС України за домовленістю із британською корпорацією Babcock.

Модель майбутнього ракетного катера від Babcock для ВМС України, зображення ілюстративне
Читайте також: Протикорабельний комплекс "Нептун": що варто знати про нову українську зброю